Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Kitkan viisas -muikusta ensimmäinen suomalainen alkuperäsuojattu kala EU:ssa

Maa- ja metsätalousministeriö

Kitkan viisas -muikusta ensimmäinen suomalainen alkuperäsuojattu kala EU:ssa

Tiedote.
Julkaistu: 08.03.2013 klo 09:56
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

"Kitkan viisas" -nimellä tunnettu muikku on lisätty Euroopan komission asetuksella niiden tuotteiden joukkoon, joilla suojattu alkuperänimitys (SAN). Nimisuojajärjestelmä on voimassa kaikissa EU:n jäsenmaissa, joten rekisteröity nimitys on suojattu koko yhteisön alueella.

Kitkan viisas -nimitystä käytetään Koillismaan eli Kuusamon ja Posion kuntien ylänköalueen järvistä pyydetyistä muikuista. Alueen arktisten olosuhteiden ja vesistöjen vähäravinteisuuden takia Kitkan viisas on useimpia muita makean veden muikkukantoja huomattavasti pienempi, noin kahdeksan sentin pituinen ja 4-5 gramman painoinen. Pienen koon takia Kitkan viisaan ruoto ei kovetu, vaan se säilyy pehmeänä. Talvisin Kitkan viisasta voidaan käyttää ravinnoksi perkaamattomana. Kitkan viisaalle on ominaista myös sen kotipaikkauskollisuus. Alueen vesistön veden korkeus- ja virtaamavaihtelut ovat erittäin pienet ja veden happitilanne säilyy hyvänä myös talvella, minkä takia muikku ei vaella alapuolisiin vesistöihin.

EU:n nimisuojajärjestelmän tarkoituksena on suojata elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä tunnetaan. Suojausjärjestelmiä on kolme erilaista, joissa suojattu alkuperänimitys (SAN) ja suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) suojaavat tuotteen tuotannon ja valmistuksen sen perinteisellä maantieteellisellä alueella. Kolmas järjestelmä (APT) suojaa tuotteen perinteisen valmistusmenetelmän.

Tähän mennessä EU:n alueella on nimisuojauksen saanut jo yli 1100 tuotetta. Näistä vain yhdeksän tuoreista kaloista ja niistä valmistetuista tuotteista on ennen Kitkan viisaan rekisteröintiä suojattu alkuperänimityksenä. Vastaavan suojauksen on saanut muun muassa Ruotsin Kalix Löjrom eli Kalixin muikunmäti. Suomalaisia tuotteita on nyt rekisteröity yhteensä yhdeksän, joista viisi suojattuna alkuperänimityksenä.

Kaikki yhteisössä suojatut nimitykset löytyvät komission internet-sivuilta DOOR- ohjelmasta osoitteessa:
http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html

Kuva Kitkan viisas -muikusta löytyy maa- ja metsätalousministeriön Facebook-sivuilta osoitteesta www.facebook.com/mmm.fi

Lisätietoja:
aktivaattori Teuvo Hatva, Kainuun ja Koillismaan kalaleader -hanke, p. 050 434 0150
kalastaja Juha Korhonen, Koillismaan luonnonkala Oy, p. 040 731 7526
neuvotteleva virkamies Maija Heinonen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 16 2288


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs