Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Kirjolohen tuotanto ennallaan, hinnat nousivat

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Kirjolohen tuotanto ennallaan, hinnat nousivat

Julkaistu: 30.06.2010 klo 09:33
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Suomessa kasvatettiin vuonna 2009 yhteensä noin 13,6 miljoonaa kiloa ruokakalaa. Määrä on lähes sama kuin vuonna 2008.

Suomessa kasvatettiin vuonna 2009 yhteensä noin 13,6 miljoonaa kiloa ruokakalaa. Määrä on lähes sama kuin vuonna 2008.
 
Kirjolohi on edelleen tärkein viljelty ruokakalalajimme, ja sen tuotantomäärä on pysynyt vakaana viime vuodet. Viljellyn siian tuotantomäärän lasku pysähtyi, ja tuotannossa oli havaittavissa lievää kasvua edellisvuoteen verrattuna. Kirjolohta tuotettiin 12,7 miljoonaa ja siikaa 0,7 miljoonaa kiloa. Muita viljeltyjä ruokakalalajeja olivat muun muassa taimen, nieriä, sampi ja kuha, mutta niiden tuotanto oli vähäistä, yhteensä noin 0,2 miljoonaa kiloa. Kirjolohen mätiä tuotettiin elintarvikkeeksi lähes sama määrä kuin vuonna 2008, noin 0,5 miljoonaa kiloa.

Kirjolohen tuottaja-arvo vuonna 2009 (37,9 miljoonaa euroa) nousi hieman edellisvuodesta. Kalankasvattajat saivat kirjolohesta keskimäärin hieman enemmän (3,19 euroa/kg) kuin vuotta aiemmin. Myös kasvatetun siian tuottajahinta (8,06 euroa/kg) nousi. Siian tuottaja-arvo oli 5,3 miljoonaa euroa.

Viljellystä kalasta pääosa tuotetaan Ahvenanmaan ja Lounais-Suomen merialueilla

Koko maan kasvatetusta ruokakalasta 82 prosenttia tuotettiin merialueilla: Ahvenanmaalla 6,0 miljoonaa kiloa, Lounais-Suomen rannikolla ja saaristossa 3,6 miljoonaa kiloa ja muilla merialueilla noin 1,5 miljoonaa kiloa. Sisämaassa tuotettiin 2,5 miljoonaa kiloa kalaa elintarvikkeeksi.

Poikastuotanto keskittynyt Pohjois- ja Keski-Suomeen

Ruokakalan lisäksi kalaa viljellään myös kalanpoikasistutuksia varten. Kalanpoikasten pääviljelyalueita olivat Oulun ja Lapin läänit sekä Keski-Suomi. Rapuja viljeltiin eniten Varsinais-Suomessa. Erikokoisia kalan- ja ravunpoikasia, vastakuoriutuneet pois lukien, tuotettiin istutuksiin ja jatkokasvatukseen yhteensä noin 65 miljoonaa yksilöä.

Ruokakala- ja poikasyritysten määrissä ei muutoksia

Vuonna 2009 oli toiminnassa 362 kalanviljely-yritystä. Yrityksillä oli yhteensä 515 toimivaa kalanviljelylaitosta tai luonnonravintolammikkoviljelmää. Ruokakalaa kasvatettiin 187 laitoksella ja kalanpoikasia 103 laitoksella. Luonnonravintolammikkoviljelijöitä oli 227. Osalla laitoksista oli sekä ruokakala- että poikastuotantoa. Yritysten kokonaismäärä kasvoi hieman, koska luonnonravintolammikkoviljelijöiden määrä lisääntyi. Sen sijaan toimivien ruokakalayritysten ja -laitosten määrä väheni. Muutokset poikaslaitosten määrissä olivat vähäisiä.

Tiedot perustuvat Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen ”Vesiviljely 2009” -tilastoon. Tilastoinnin kohderyhmänä olivat kaikki kalan- ja ravunviljelylaitokset. Tiedot vuosituotannosta kerättiin postikyselynä tammi-maaliskuussa 2010. Vastaukset saatiin 76 prosentilta yrityksistä. Vastaustiedot on käsitelty tilastotieteellisesti niin, että tulokset edustavat kaikkia laitoksia. Lisätietoja tilastointimenetelmistä ja muista kalataloustilastoista löytyy osoitteesta www.rktl.fi/tilastot

Julkaisu ”Vesiviljely 2009” on kokonaisuudessa ladattavissa osoitteesta www.rktl.fi/julkaisut

Lisätietoja:
tutkija Riitta Savolainen, puh. 020 575 1523

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs