Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Kalatuotteiden ulkomaankauppa ennätystulokseen

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Kalatuotteiden ulkomaankauppa ennätystulokseen

Tiedote.
Julkaistu: 24.05.2013 klo 09:29
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Kalan ja kalatuotteiden tuonti sekä vienti nousivat viime vuonna ennätyslukemiin. Viennin kasvusta huolimatta Suomen kalakaupan alijäämä säilyy, sillä tuonnin arvo oli lähes kahdeksankertainen vientiin verrattuna.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Kalan ulkomaankauppa 2012 -tilaston mukaan kalan tuonti Suomeen jatkoi selvää kasvuaan viime vuonna. Sen arvo oli noin 350 miljoonaa euroa, mikä oli yli 15 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2011. Määrällisesti tuonti kasvoi noin 10 miljoonaa kiloa ja oli yhteensä 115 miljoonaa kiloa. Tuonnista elintarvikekalaa oli noin 90 prosenttia. Loput tuotiin pääasiassa eläinten rehuksi.

Edelleen selvästi eniten tuotiin tuoretta lohta Norjasta, noin 30 miljoonaa kiloa, arvoltaan runsaat 100 miljoonaa euroa. Muita merkittäviä tuontiartikkeleita olivat tonnikalasäilykkeet, muut kalavalmisteet sekä tuore kirjolohi ja katkaraputuotteet. Norjan jälkeen tärkeimmät tuontimaat olivat Ruotsi, Tanska, Thaimaa, Viro ja Saksa. Kaikkiaan Suomeen tuotiin kalatuotteita viime vuonna yli 70 maasta.

Vientimäärä ennallaan – arvo kasvoi

Suomesta vietyjen kalatuotteiden arvo vuonna 2012 oli lähes 46 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuoteen oli 7 miljoonaa euroa. Viennin määrä pysyi ennallaan noin 60 miljoonassa kilossa.

Tärkeimmät vientituotteet olivat tuore lohi ja kirjolohi, tuore ja pakastettu silakka, kilohaili, silli- ja silakkavalmisteet ja säilykkeet, mäti ja mätituotteet sekä rehukala. Noin 90 prosenttia viennistä oli ihmisravinnoksi käytettävää kalaa.

Tärkeimmät kalatuotteiden vientimaat olivat Ruotsi, Viro, Venäjä ja Tanska, joiden osuus viennin kokonaisarvosta oli yli 90 prosenttia. Kaikkiaan Suomesta vietiin kalaa tai kalatuotteita hieman yli 40 maahan.

Lisätietoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:

tutkija Pekka Korhonen, puh. 0295 327 339, pekka.korhonen@rktl.fi

Tilaston kotisivu: http://www.rktl.fi/tilastot/aihealueet/kalan_ulkomaankauppa/

Julkaisu: Kalan ulkomaankauppa 2012

Kalan ja kalatuotteiden tuonti Suomeen vuosina 1980-2012.

Kalan ja kalatuotteiden vienti Suomesta vuosina 1980-2012.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs