Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Kakku lässähtää Heurekassa

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Kakku lässähtää Heurekassa

Tiedote.
Julkaistu: 20.04.2015 klo 10:43
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

Tiedote 20.4.2015

Näin kakku lässähtää

Molekyyligastronomia-klubi läimäyttää uuninluukun kiinni, tökkii paistuvaa taikinaa ja lopuksi pudottaa kakun korkealta. Sitten paljastetaan, mitä juhlakakun tekijän ei ainakaan kannata tehdä ja miksi.

Torstaina 23.4. kello 17 tiedekeskus Heurekassa tavoitteena on saada leivonnaiset lässähtämään. Samalla vertaillaan erilaisia teorioita ja kokkien kikkoja.

Professori Anu Hopia on viettänyt aikaa tuijotellen uuninluukun läpi ja pohtien tärkkelyksen liisteröitymistä ja proteiinien denaturoitumista. Hän vertaa paistuvan kakkutaikinan kuplia kuumailmapalloihin.

- Kummassakaan ei ole kovia rakenteita, mutta ne pysyvät pyöreässä muodossa, koska sisällä oleva ilma on ympäröivää ilmaa kuumempaa ja luo näin sisältä ulospäin suuntautuvan paineen.

- Jos kakku tärähtää ennen kuin kuplien seinämät ovat kovettuneet, ne repeytyvät rikki, ja silloin tulos on väistämättä likilaskuinen.

Molekyyligastronomian tapahtumassa tarjolla on ”pannukakkujen” lisäksi isoäideiltä opittuja leivontaniksejä ja tieteellistä tietoa.  Tapahtuma on maksuton, ennakkoilmoittautuminen osoitteeseen siina.vasama@heureka.fi . Mukaan mahtuu 35 ensimmäistä.

Tilaisuuden järjestävät Molekyyligastronomia-klubi ja tiedekeskus Heureka. Uunin on lainannut Electrolux Oy. Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin lähes 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs