Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Hyviä tuloksia järvitaimenen mäti-istutuksista

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Hyviä tuloksia järvitaimenen mäti-istutuksista

Tiedote.
Julkaistu: 28.02.2012 klo 09:50
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Mäti-istutuksilla kaksinkertaistettiin poikasmäärät – luonnontuotanto silti tärkeää

Ivalojoen ja Juutuanjoen sivujoissa tehtyjen järvitaimenen mäti-istutuskokeiden tulokset ovat rohkaisevia. Mäti-istutuksilla kaksinkertaistettiin poikasmäärä verrattuna Inarijärveen laskevien jokien keskimääräiseen villien poikasten tiheyteen. Parhaat tulokset saatiin alueilta, missä luontainen taimentuotanto oli vähäistä. Vastaavasti tulokset olivat huonoja alueilla, missä oli runsaasti villejä poikasia.

Tutkimus, jossa mäti-istutuksista peräisin olleet poikaset erotettiin villeistä poikasista, toteutettiin Suomessa ensimmäistä kertaa. Mäti merkittiin alitsariininpunainen-väriaineella. Yleistyneestä käytännöstä poiketen mäti istutettiin suoraan koskikivien pinnalle. Mätirasioiden käyttö mäti-istutuksissa ei tämän tutkimuksen mukaan ole välttämätöntä. Koska mätirasiat lisäävät istutuskustannuksia huomattavasti, on lisätutkimus vapaan levityksen ja mätirasiaistutuksen eroista tarpeen.

Mäti-istukkaat levittäytyivät ensimmäisen kesän aikana noin 500 metrin matkalle joessa.  Suurimmat tiheydet olivat noin 100 m istutuspaikasta alavirtaan. Tutkimuksen mukaan poikastiheyteen ei vaikuttanut merkitsevästi istutettu mätimäärä, mätijyvien koko, istutuspaikka eikä istutusvuosi. Näiden tekijöiden suhteen tarvitaan lisätutkimusta.

Tulosten perusteella mäti-istutus tulisi suunnata alueille, missä villien poikasten tiheys on alhainen, mieluiten nolla. Ennen mäti-istutuksia on siis välttämätöntä selvittää villien poikasten tiheys kohteen eri alueilla. Istutusalueiden etäisyys toisistaan tulisi olla minimissään noin 500 metriä. Mikäli mäti-istutuksen tuloksellisuutta on aikomus seurata, mäti tulisi merkitä.

Lisätietoja:
Erikoistutkija Teuvo Niva,
Puh. 020 575 1470, etunimi.sukunimi@rktl.fi

Tutkimusmestari Ari Savikko,
Puh. 020 575 1474, etunimi.sukunimi@rktl.fi

Julkaisu (PDF)

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on 300 hengen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: www.rktl.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs