Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Hämeessä huutava pula luomutuottajista

Pro Luomu ry

Hämeessä huutava pula luomutuottajista

Tiedote.
Julkaistu: 08.11.2012 klo 11:23
Julkaisija: Pro Luomu ry

Hämäläiset ovat olleet hitaita siirtymään luomutuotantoon. Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa luomun osuus on vain 4,2 prosenttia alueen kokonaistilamäärästä ja -peltoalasta. Tällä sijoituksella hämäläiset ovat häntäpäässä koko maan luomutilastoissa. Näin siitä huolimatta, että luomun kasvu Hämeessäkin on tänä vuonna ollut komeaa: luomutilojen määrä on lisääntynyt seitsemän prosenttia ja luomupeltoala kymmenen prosenttia.

Huutava pula Hämeessä on etenkin luomumaidosta, sillä kahden maakunnan alueella toimii vain muutama luomumaitotila. Esimerkiksi Arla Ingmanin markkinoima luomumaito, jonka hankkii Hämeenlinnan Osuusmeijeri, tulee siksi suureksi osaksi muualla Suomessa sijaitsevilta luomumaitotiloilta.

Luomutuotannon kehittämismahdollisuuksia Hämeessä pohditaan Lisää luomua -seminaarissa, joka järjestetään maanantaina 19. marraskuuta Lahden Sibeliustalossa.

Raaka-ainepula hidastaa valikoiman kehittämistä

Arla Ingman Oy Ab jalostaa noin kymmenen prosenttia Suomessa vuosittain tuotettavasta 40 miljoonasta luomumaitokilosta. Yhtiön luomuraaka-aine tulee tällä hetkellä viideltä luomutilalta, ja ensi vuonna luvassa on muutama tila lisää.

Lisää luomua -seminaarissa esiintyvä myyntijohtaja Vesa Isohanni Arla Ingmanilta kertoo, että luomutuotteiden kysyntä ylittää jatkuvasti tarjonnan.

– Meidän kannaltamme kotimaisesta luomumaidosta on selkeästi puutetta. Yhtiömme liikevaihdosta alle kaksi prosenttia tulee tällä hetkellä luomutuotteista, mutta myynti nousisi heti, jos luomumaitoa olisi enemmän saatavilla, hän sanoo.

Luomumaidon lisäksi Arla Ingman on tuonut markkinoille muutamia jalostettuja luomumaitotuotteita. Isohanni toteaa, että raaka-ainepula on hidastanut yhtiön luomutuotevalikoiman kehittämistä.

Markkinoita luomulle löytyisi kauempaakin

Maidon lisäksi kysyntää löytyisi muillekin hämäläisille luomutuotteille. Luomuagronomi Kaija Hinkkanen ProAgria Hämeestä toteaa, että ainakin luomuöljykasveja ja -valkuaisrehua, luomujuureksia ja -vihanneksia sekä luomuviljaa tarvittaisiin enemmän kuin mitä niitä tällä hetkellä tuotetaan.

– Hämeellä on logistisesti erinomainen sijainti, sillä täältä on lyhyt matka niin etelän väestökeskittymiin kuin läntisen ja itäisen Suomen karjankasvatusalueille. Sekä ihmisten ravinnoksi että eläinten rehuksi kasvatettavalle luomulle olisi markkinoita, hän huomauttaa.

Hinkkanen arvioi, että luomun lisääntymistä Hämeessä on hidastanut pitkät perinteet erikoiskasvien kuten perunan, porkkanan ja siemenviljan viljelyssä. Karjatiloja on Hämeessä vain vähän, joten luomun ravinnetalous on ollut hankalasti ratkaistava yhtälö. Hinkkanen toteaa, että nyt tilanne saattaa olla muuttumassa.

– Viime vuosina luomukursseilla yli puolet osallistujista on ollut karjatilallisia, ja monet kasvinviljelytilalliset miettivät kotieläintuotannon käynnistämistä, hän kertoo.

Seminaari houkuttelee hämäläisiä luomuun

Hämäläistuottajia kannustetaan siirtymään luomutuotantoon Pro Luomun koordinoiman Lisää luomua -kiertueen seminaarissa, joka järjestetään Lahdessa maanantaina 19. marraskuuta.

Seminaarissa luomun näkymiä luotaavat sekä hallinnon, jalostavan teollisuuden että kaupan edustajat. Lisäksi kuullaan luomutuottajien kokemuksista ja luomuvalvonnan asiantuntija selkiyttää byrokratian viidakkoa. Seminaari nostaa esiin myös alueellisia luomuhankkeita ja -toimijoita, joiden infopisteisiin osallistujat voivat tutustua.

Tervetuloa Lisää luomua -kiertueen seminaariin!

Aika: maanantai 19.11.2012 klo 9.00–15.00

Paikka: Sibeliustalo (Ankkurikatu 7), Lahti

Ohjelma

Seminaarin puheenjohtajana toimii MTK Hämeen toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Kataja.

9.00 Kahvitarjoilu, infopisteet avoinna

10.00 Lisää luomua: tavoitteet markkinoiden ja tuotannon kasvuun, toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry

10.10 Luomutavoitteet ja niiden toimeenpano ympäristöministeriön näkökulmasta, valtiosihteeri Katariina Poskiparta, ympäristöministeriö

10.30 Luomu osana EU:n maatalous- ja maaseutupolitiikkaa vuosina 2014–2020, neuvotteleva virkamies Sirpa Karjalainen, maa- ja metsätalousministeriö

10.45 Luomun tila ja näkymät Hämeessä, yksikön päällikkö Kari Kivikko, Hämeen ELY-keskus

11.00 Luomu on kasvussa – miten kauppa vastaa luomuhaasteeseen? valikoimajohtaja Ilkka Alarotu, SOK

11.15 Teollisuuden puheenvuoro, myyntijohtaja Vesa Isohanni, Arla Ingman Oy Ab

11.30 Kyllä luomu onnistuu! luomuviljelijä Eero Ukkola, Loppi ja luomuviljelijä & elintarvikeyrittäjä Markku Nikki, Sysmän Luomuherkut

11.45 Hyvät keinot selvitä luomubyrokratiasta, asiantuntija Jaana Elo, KoKo-palvelut

12.00 Infopisteet puheenjohtajan haastateltavina

12.15 Luomulounas

13.15 Infopisteissä mm. Virgino, Fazer Mylly, ProRuis, Viking Malt, Agrimarket, ProAgria Häme, Luomuliitto, MTT, Koulutuskeskus Salpaus, HAMK ja Suomen Luomukeskus Oy

14.45 Tilaisuuden yhteenveto ja puheenjohtajan päätössanat: Miten Häme vastaa luomun kasvutavoitteisiin?

Tilaisuus on maksuton, mutta ruokailun takia ilmoittautuminen ennakkoon viimeistään 14.11.: kaija.hinkkanen(at)proagria.fi, puh. 040 709 2475 tai Tiina Mäkelä, puh. 0400 353 419.

Seminaarin järjestävät Pro Luomu ry ja ProAgria Hämeen Huomisen hämäläinen maatila -hanke.

Linkki tiedotteeseen: http://www.proluomu.fi/hameessa-huutava-pula-luomutuottajista/

Lisätietoja: luomuagronomi Kaija Hinkkanen/Pro Agria Häme, kaija.hinkkanen(at)proagria.fi, puh. 040 709 2475 ja toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila/Pro Luomu ry, marja-riitta.kottila(at)proluomu.fi, puh. 040 581 9252, www.proluomu.fi

 

Pro Luomu ry perustettiin luomualan yhteistyöjärjestöksi vuonna 2011. Sen tarkoituksena on edistää luomualan kasvua ja kehitystä Suomessa. Yhdistys ei ole kenenkään yksittäisen toimijan edunvalvoja, vaan ajaa vain ja ainoastaan luomun etua. Yhdistyksessä on noin 40 jäsentä, jotka edustavat ruokaketjun toimijoita tuottajista kauppaan ja ammattikeittiöihin.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs