Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » EU:n maatalousministerit etsivät ratkaisua maatalousmarkkinoiden heikkoon tilanteeseen

Maa- ja metsätalousministeriö

EU:n maatalousministerit etsivät ratkaisua maatalousmarkkinoiden heikkoon tilanteeseen

Tiedote.
Julkaistu: 11.03.2016 klo 11:48
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontuu Brysseliin maanantaina 14.3.2016. Suomea neuvostossa edustaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Kokouksen tärkeimpänä asiana on keskustelu maataloustuotteiden vaikeasta markkinatilanteesta. EU:n maatalousministerien odotetaan maanantaina tekevän päätöksen niistä toimenpiteistä, joilla markkinoita tuetaan.

Komissio pyysi edellisessä neuvoston kokouksessa helmikuussa jäsenmailta ehdotuksia toimenpiteiksi, joilla vaikeaa markkinatilannetta helpotettaisiin. Suomi on esittänyt komissiolle useita ehdotuksia.

Suomi tukee niitä voimassa olevia toimia, joilla on estetty markkinoiden romahtaminen. Maataloustuotteiden tuottajahinnat ovat kuitenkin liian alhaiset ja lisätoimia tarvitaan. Suomi on ehdottanut komissiolle, että se tutkisi mahdollisuuksia uuteen kohdistettuun kriisitukipakettiin ja että tuottajille maksettaisiin korkeampia ja aikaistetumpia normaalien tukien ennakkomaksuja samaan tapaan kuin viime vuonna. Lisäksi on ehdotettu, että valtiontuen ns. de minimis -tuen sallittua määrää nostettaisiin. Suomi on valmis tutkimaan myös toimenpiteitä tuotannon rajoittamisesta, jotta tarjonta ja kysyntä saadaan paremmin toisiaan vastaavaksi.

Kriisitoimenpiteet pitäisi ensisijaisesti rahoittaa maatalousbudjetin käyttämättömästä marginaalista. Ottaen huomioon kriisin vakavuuden ja laajuuden, Suomi on valmis harkitsemaan myös maatalouden kriisirahaston käyttöä näiden toimenpiteiden rahoittamiseksi.

Markkinakeskustelun lisäksi neuvostossa on esillä maaseudun kehittämisasetuksen tarjoamien rahoitusvälineiden käyttö maataloussektorilla sekä Viron informaatio afrikkalaista sikaruttoa käsitelleestä seminaarista.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 040 751 8407, etunimi.sukunimi@mmm.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs