Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » D-vitamiini luustoterveyden edistäjänä

Suomen Luustoliitto

D-vitamiini luustoterveyden edistäjänä

Tiedote.
Julkaistu: 31.10.2014 klo 08:03
Julkaisija: Suomen Luustoliitto

D-vitamiinin rooli elimistön hyvinvoinnille on hyvin monitahoinen. Sitä tarvitaan kalsiumin ja fosfaatin imeytymiseen suolistosta sekä muun muassa vastustuskyvyn ja lihaskunnon ylläpitoon.  Se on täysin välttämätön myös luukudoksen kehittymiselle ja säilymiselle koko elämän ajan. D-vitamiinin saannin lisäämisen on todettu useissa tutkimuksissa estäneen luiden haurastumista ja siihen liittyviä luunmurtumia.

Kesäaikaan D-vitamiinia syntyy iholla auringon ultraviolettivalon vaikutuksesta. Suomessa auringosta ja ravinnosta saatava D-vitamiini ei useinkaan riitä tyydyttämään elimistön D-vitamiinin tarvetta. Lisäksi ikääntyessä D-vitamiinin muodostuminen iholla heikentyy.

Ravinnossa D-vitamiininlähteitä on hyvin rajallisesti. Parhaita ravinnon D-vitamiinin lähteitä ovat kalaruoat sekä D-vitamiinilla täydennetyt maitovalmisteet ja levitteet.

Paljonko D-vitamiinia on sitten riittävästi? D-vitamiiniin liittyvä keskustelu on käynyt kuumana viime vuodet. Sekä asiantuntijat että kansalaiset ovat jakautuneet kahteen leiriin: D-vitamiinilisän kannattajiin ja terveellisen D-vitamiinia sisältävän ravinnon puolustajiin.

Kolmantena vaihtoehtona ovat D-vitamiiniannoksen yksilöllisyyden puolestapuhujat: D-vitamiinilisän yksilöllisen annoksen tulisi perustua veren D-vitamiinipitoisuuden (kalsidiolin) mittaukseen. Duodecimin keväällä 2014 julkaiseman Osteoporoosin käypä hoito –suosituksen mukaan veren D-vitamiinipitoisuus tulisi määrittää osteoporoosia sairastavilta ja kaikilta murtumapotilailta aina ennen D-vitamiinin korvaushoidon aloittamista. Tärkeää pitoisuuden määrittäminen on myös silloin, jos henkilöllä on osteoporoosin riskitekijöitä kuten esimerkiksi kortisonilääkitys, keliakia, diabetes, nivelreuma, kilpirauhasen ylitoiminta tai varhainen menopaussi.

Verikokeella mitattavan D-vitamiinipitoisuuden tulisi olla yli 50 nmol. Luustoterveyden kannalta suositeltava taso vaihtelee 75–120 nmol/l välillä. Tämän saavuttamiseksi päivittäinen D-vitamiinilisä voi vaihdella suurestikin.

D-vitamiinitietoutta Jyväskylässä

Keski-Suomen Luustoyhdistys järjestää yleisöluennon yhteistyössä Luustoliiton ja MSD:n kanssa maanantaina 3.11.2014 klo 17.30 Jyväskylän kaupunginkirjaston Minnansalissa (Vapaudenkatu 39-41, Jyväskylä) . Illan aikana käydään läpi muun muassa miten D-vitamiini vaikuttaa luuston hyvinvointiin, paljonko D-vitamiinia on riittävästi ja mitä tällä hetkellä itse asiassa tiedetään D-vitamiinin monista eri tehtävistä. Luennoitsijana toimii Helsingin yliopiston farmakologian professori emeritus Ilari Paakkari.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Jenni Tuomela, puh. 050 378 4058, email. jenni.tuomela@luustoliitto.fi

Liitetiedostot

Suomen Luustoliitto ry on valtakunnallinen kansanterveys-, potilas- ja liikuntajärjestö, joka yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa edistää kansalaisten luustoterveyttä ja yleistä hyvinvointia. Luustoliiton tarkoituksena on lisätä tietoutta luustosta sekä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa vähentää osteoporoosin, kaatumisten ja luunmurtumien ilmaantuvuutta. Luustoliitto pyrkii turvaamaan luustokuntoutujille varhaisen tutkimuksen, hyvän hoidon ja toimivan kuntoutuksen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs