Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Ateriavaihtoehtojen hiilijalanjäljet näkyviin

Arkea

Ateriavaihtoehtojen hiilijalanjäljet näkyviin

Tiedote.
Julkaistu: 21.03.2016 klo 11:03
Julkaisija: Arkea

Tyksin U- ja T-sairaaloiden lounasravintoloissa vietetään 28.3.–1.4.2016 teemaviikkoa, jossa keskitytään erityisesti lounasannosten hiilijalanjälkeen. Teemaviikko liittyy Arkean tavoitteeseen pienentää ruoanvalmistukseen käytettyjen raaka-ainehankintojen ympäristövaikutuksia. Yksi keino tähän on seurata ja raportoida raaka-aineiden hiilijalanjälkeä.

Hiilijalanjälki kertoo tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttaman ilmastokuorman eli sen, kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen elinkaaren aikana syntyy.

– Hiilijalanjälkien laskenta on toteutettu kirjallisuusarvioiden perusteella, ei tieteellisellä tarkkuudella. Kolmesta lähteestä kerätyistä hiilijalanjäljistä on laskettu keskiarvokerroin jokaiselle raaka-aineelle, kertoo hiilijalanjäljen laskennan ja teemaviikon suunnittelusta vastaava Arkeassa työharjoittelussa oleva Leo Lahti, joka opiskelee viimeistä vuotta kestävää kehitystä Turun ammattikorkeakoulussa.

Teemaviikon aikana Tyksin U- ja T-sairaaloiden lounasravintoloiden ateriavaihtoehtojen hiilijalanjäljet ovat ruokailijoiden nähtävillä. Ravintoloissa ruokailee päivittäin arviolta 1200–1300 ihmistä. Tämän lisäksi keittiössä valmistetaan potilasaterioita. Valmistettujen aterioiden kokonaismäärä on otettu huomioon laskettaessa keittiössä kulutettua energiaa/ateria.

Hiilijalanjälkiprojektin aikana seurataan vertailukohteiksi valittujen raaka-aineiden kulutusta sekä teemaviikon vaikutusta asiakkaiden ruokailutottumuksiin. Lisäksi seurataan aiempaa laajemmin tarkastelun kohteena olevien henkilöstöravintoloiden lautashävikin eli biojätteen määrää.

Teemaviikosta kerätyn palautteen perusteella voidaan tehdä jatkossa suunnitelmia hiilijalanjäljen pienentämiseksi sekä huomioida mahdollisesti myös esiin nousevat ruokalistoja ja ravintoloiden muuta toimintaa koskevat muutostarpeet. Tavoitteena on kehittää myös palveleva järjestelmä, jolla voidaan seurata ruokapalveluiden hiilijalanjälkiä tulevaisuudessakin.

Lisätiedot:

ympäristöasiantuntija Sanna Paloposki, 040 7194 521
harjoittelija Leo Lahti, 040 9620 444

Arkea Oy tuottaa ruoka-, siivous-, kiinteistönhoito- ja turvallisuuspalveluja Lounais-Suomen suurimpana alan yrityksenä ja työnantajana. Olemme 1100 työntekijän voimin läsnä asiakkaamme arjessa. Toimimme yli 300 rakennuksessa, 500 000 neliössä, 3 miljoonassa tilakuutiossa ja valmistamme päivittäin 45 000 ateriaa. Kannamme vastuun asiakkaistamme ja ympäristöstä sekä tiedostamme eettisen ja yhteiskunnallisen vastuumme.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs