Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Äijätiimillä duunarimiesten työaikainen syöminen paremmaksi

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Äijätiimillä duunarimiesten työaikainen syöminen paremmaksi

Tiedote.
Julkaistu: 25.03.2014 klo 08:41
Julkaisija: Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Mikkelin ammattikorkeakoulussa on alkanut kolmivuotinen hanke ”Äijätiimillä duunarimiesten työaikainen syöminen paremmaksi”. Kuten nimikin kertoo, kyseessä on ”äijähanke”, jossa kohderyhmänä ovat miesvaltaiset työpaikat ja niiden työntekijämiehet.

Tavoitteena on kehittää miesten hyvää ja terveyttä edistävää syömistä työaikana. Tähän pyritään kehittämällä, kokeilemalla ja arvioimalla eri menetelmiä, jotka innostuvat miehet syömään hyvin.

Miehet halutaan myös mukaan kehittämään hyvän syömisen kulttuuria ja käytännön mahdollisuuksia siihen omilla työpaikoillaan.

Miehet eivät siis ole hankkeessa vain kohderyhmänä, vaan tavoitteena on, että hankkeen toimijat ja ruokailutapojen kehittäjät ovat myös miehiä.

Hanketta rahoittaa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos.

Miehiä ei haluta holhota

Keskustelua terveellisestä syömisestä hallitsevat usein naiset niin asiantuntijoina kuin vaimoina ja tyttöystävinä. Miehet saattavat kokea, että he joutuvat ”ottamaan asiat annettuina” tai kokevat että heitä yritetään holhota.

”Äijähankkeessa” tavoitteena on tuoda esille työntekijämiesten oma ääni ja tyyli puhua hyvästä syömisestä. Lisäksi miehiä halutaan kannustaa kehittämään itse ruokailuun liittyviä palveluita työpaikoilla ja myös kaupan edustajien kanssa.

Miehiä tarvitaan myös viemään terveellisempää ruokailua työpaikoilla eteenpäin sosiaalisen markkinoinnin, ”puskaradion”, kilpailujen ja muiden keinojen avulla.

Yritykset mukana hankkeessa

Tutkimuksista tiedetään, että työpaikka on hyvä paikka terveyden edistämiselle. Työpaikoilla tieto menee helposti niillekin, jotka eivät ole erityisen kiinnostuneita asiasta.

Tässä hankkeessa pilottityöpaikkoina ovat: Ahlstrom Glassfibre Oy:n Karhulan ja Mikkelin toimipisteet, Savonlinja Oy ja UPM Pelloksen tehtaat Ristiina.

Osassa pilottityöpaikoista on jo tehty toimia työntekijöiden hyvinvoinnin ja hyvän ravitsemuksen eteen. Yritykset myös kokevat aiheen ajankohtaiseksi ja tärkeäksi. Mitä hanke työpaikoille tuottaa, riippuu paljolti nyt työpaikkojen miehistä ja siitä kuinka heidät saadaan ottamaan asia omakseen.

Hankkeen eteneminen

Hanke alkaa selvittämällä pilottityöpaikkojen miesten työaikaista syömistä ja sen ongelmakohtia. Lisäksi kootaan yrityskohtaiset ja monialaiset ”äijätiimit”. Tiimeihin kutsutaan duunarimiesten lisäksi mm. ruokapalveluissa toimivia miehiä, kaupan edustajia sekä miespuolisia restonomi- ja terveysalan opiskelijoita.

Vuonna 2015 ideoidaan ja kehitetään työaikaisen syömisen parantamiseen uusia keinoja, palveluita ja tuotteita työpaikkakohtaisesti. Tiimeissä miehet miettivät yhdessä miesmäistä ja hyvää syömistä.

Vuosina 2015–2016 kokeillaan äijätiimien kehittämiä juttuja käytännössä. Lisäksi kerätään palautetta ja arvioidaan toteutumista.

Hankkeen keskeinen lähtökohta on puhua asioista suoraan ”oikeilla nimillä”, välillä ronskistikin, itäsuomalaista huumoria ja leppoista asennetta unohtamatta.

Hankkeen toteuttajat toivovat, että itäsuomalainen pilottihanke tuottaa mallia koko maalle, miten käytännössä eri työpaikoilla voidaan edesauttaa hyvää syömistä tekemällä yhdessä asioita avoimesti, ennakkoluulottomasti ja positiivisesti.

Hanketta rahoittaa THL, terveyden edistämisen määrärahalla. Hanke alkoi 1.2.2014 ja päättyy 31.10.2016.


Lisätietoja

Riitta Tuikkanen, projektipäällikkö, matkailu- ja ravitsemisalan laitos, Mikkelin ammattikorkeakoulu, p. 040 7723 385, riitta.tuikkanen@mamk.fi

Mikkelin ammattikorkeakoulu (Mamk) tarjoaa opetusta seitsemällä eri koulutusalalla, tekee tutkimus- ja kehittämistyötä ja tuottaa palveluja alueen yrityksille ja ihmisille. Mamk on elinikäisen oppimisen korkeakoulu ja erikoisosaaja digitaalisen tiedon hallinnassa. Mikkelin ja Savonlinnan kampuksilla opiskelijoita on yhteensä 4500 ja henkilökuntaa 400. Mamk muodostaa yhdessä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kanssa Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs