Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Abi – onnistu oikeilla eväillä!

Terveystalo

Abi – onnistu oikeilla eväillä!

Artikkeli.
Julkaistu: 12.03.2012 klo 12:27
Julkaisija: Terveystalo

Tänään alkavissa kevään ylioppilaskirjoituksissa mitataan tietoja ja vertaillaan eväitä. Ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta Terveystalosta kertoo, minkälaisilla eväillä jaksaa koko päivän ja ajatus kulkee.

– Oikeilla eväillä pystyy parhaaseen suoritukseen. Hyvät eväät auttavat jaksamaan ja keskittymään kokeen loppuun asti, sanoo Terveystalon ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta.

Kiviranta muistuttaa, että ei ole ihan sama, mitä välipalana syö.

– Eväiden tarkoitus on pitää verensokeri tasaisena. Sekä nälkä että verensokerin nopeat vaihtelut heikentävät keskittymiskykyä, Kiviranta kertoo.

Vältä helppoja sokereita

– Eväiden perustana ovat kunnon eväsleivät. Täysjyväleipien väliin kannattaa laittaa monipuolisesti kasviksia, juustoa ja leikkeleitä. Kannattaa pakata mukaan myös reilusti kasviksia ja hedelmiä. Ne sopivat hyvin eväiksi kuorittuina ja lohkottuina rasiassa, Kiviranta neuvoo.

Kivaranta kehottaa välttämään liiallisia sokereita. Nälkään syödyt karkit ja limu saavat verensokerin nousemaan nopeasti. Elimistö reagoi verensokerin nopeaan nousuun erittämällä paljon insuliinia, jolloin verensokeri romahtaa nopeasti lähtötasoa alemmas. Äkilliset nousut ja laskut verensokerissa aiheuttavat väsymystä ja keskittymiskyvyn herpaantumista.

Ylioppilaskirjoituksiin voi ottaa mukaan monenlaista syötävää, mutta eväiden pitää kestää säilytystä huoneenlämmössä. Ruoka ei saa sotkea ja syömisen pitää olla helppoa ja äänetöntä. Kokeissa eväshetki kannattaa pyhittää ja keskittyä hetkeksi vain eväiden syöntiin – se on pieni lepohetki myös aivoille tiiviin koetilanteen lomassa.

Abin eväät:

  • Syö hyvä aamupala ennen koetta. Pieni kävelylenkki ennen kirjoituksia piristää ja auttaa laukaisemaan jännitystä.
  • Eväiden perustana toimivat perinteiset eväsleivät. Täysjyväleivät voi täyttää monipuolisesti margariinilla, kasviksilla, juustolla tai lihaleikkeleellä.
  • Pähkinät ja hedelmälohkot ovat helppoja ja hyviä eväitä.
  • Juo riittävästi vettä. Kohtuudella nautittuina kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat, kuten energia- ja kolajuomat piristävät.
  • Vältä yletöntä karkin syöntiä ja limun juontia. Verensokerin äkilliset vaihtelut väsyttävät ja vievät keskittymiskykyä. Pari palaa suklaata voi kuitenkin piristää kirjoitusten lomassa.


Lisätietoja:
Merja Kiviranta, ravitsemusterapeutti, Terveystalo Kamppi, 050 3614843, merja.kiviranta@terveystalo.com

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti noin 6000 terveydenhuollon ammattilaista. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs