Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Yhdistelmäjohtokartta helpottaa kaivurumbaa

Keypro Oy

Yhdistelmäjohtokartta helpottaa kaivurumbaa

Tiedote.
Julkaistu: 21.03.2013 klo 10:59
Julkaisija: Keypro Oy

 

Useimmat johtoyhtiöt ovat siirtäneet verkkotietonsa digitaaliseen muotoon. Tämä mahdollistaa tiedon hyödyntämisen uudella tavalla, joka auttaa kuntien eri palvelulaitoksia koordinoimaan töitään entistä paremmin. Mikkelin kaupunki on yksi esimerkki yhteiseen GIS-paikkatietokantaan perustuvien yhdistelmäjohtokarttojen käyttäjistä.


Vielä muutama vuosi sitten julkisen sektorin rakennuttajat ja verkkoyhtiöt suunnittelivat omat linja- ja putkijohtohankkeensa enimmäkseen toisistaan riippumatta. Yhteistyötäkin kuntien sisällä oli, mutta yhteistä etua hyödyttävät suunnittelun työvälineet olivat varsin kehittymättömät.


”Itsekin teleyhtiössä työskennelleenä tiedän, että ruutupaperi ja kynä, mahdollisesti paperikartalla täydennettynä, olivat pääasialliset työvälineet orastavassa yhteistyössä. Tavoite toki oli tiedostettu: virheiden välttäminen ja kustannusten säästäminen kaivutöissä, jotka nykyäänkin kuuluvat merkittävimpiin kulueriin kunnallisteknisissä ja teleoperaattoreiden investoinneissa”, pohtii toimitusjohtaja Ari Rummukainen Keypro Oy:stä.


Rummukainen kertoo uudentyyppisen yhdistelmäjohtokarttaratkaisun tulleen laajaan käyttöön Suomessa vasta tänä vuonna. Taustalla Keypron kehittämässä palvelussa ovat yhtiön aiemmin kehitetyt ohjelmistot muun muassa vesilaitosten tekniseen hallinnointiin. Pääkaupunkiseudulla, jossa YJK on toteutettu kuntien oman henkilöstön tuottamana, se on ollut jokapäiväinen työkalu rakentajille ja suunnittelijoille jo pitkään.


”Uskon, että YJK:sta tulee jatkossa infrasuunnittelun tärkeimpiin kuuluva työkalu”, Rummukainen kiteyttää.

Yhtenäinen karttanäkymä


Lähtötietojen kirjavuus ja puutteellisuus oli pitkään keskeisenä pullonkaulana sille, että vesilaitosten, katuteknisten yksikköjen, sähköyhtiöiden ja teleoperaattoreiden karttoja olisi voitu yhdistää järkevästi. Keypron kehittämässä ratkaisussa lähtötietojen keskinäinen kirjavuus ei ole esteenä niiden yhdistämiseen samaan mittatarkkaan karttapohjaan. Näin kaikki eri johtolajit saadaan suhteellisen vaivattomasti samaan digitaaliseen näkymään.


Näkymä voi sisältää pelkästään sijaintitiedot – kaikista alueella toimivista yhdessä, erikseen tai haluttuina yhdistelminä – tai käyttäjän halutessa myös muita tietoja, kuten esimerkiksi kaapeleiden ominaisuustietoja tai omina ’layereinaan’ kaava- tai tapauksittain vaihtoehtoisesti tonttirajat. Tämä on avuksi, kun tavoitteena on koordinoida alueella tehtävää kunnallisteknistä rakentamista.


”Näitä tasoja voi myöhemmin lisätä esiin tulleiden tarpeiden pohjalta”, Peltomaa toteaa.


Rakentamisen koordinaatio ei ole ainoa etu. YJK:n avulla on entistä helpompaa ennaltaehkäistä esimerkiksi sähkökaapelien vaurioitumista putkirikkojen yhteydessä, koska näkymä kertoo, mitä muuta tekniikkaa on putkivaurion kohdalla. Näin hälytykset ja toimenpiteet kohdistuvat oikeille tahoille – kellonajasta ja viikonpäivästä riippumatta.


Helpottuvan koordinaation ja siitä seuraavan toimenpiteiden oikean kohdentamisen ansiosta YJK säästää kustannuksia. Kaivutyöt ja varsinkin niissä tehtävät virheet maksavat sekä kunnan yhteistä että kunkin toimijan omaa rahaa.


”Sekä odottaminen että virheet maksavat työmaalla. On ehdoton etu, jos näitä molempia saa minimoiduksi. Muutaman kuukauden kokemuksen perusteella on todettavissa, että yhdistelmäjohtokarttapalvelun avulla tämä on mahdollista”, toteaa Mikkelin vesilaitoksen johtaja Reijo Turkki.


Mikkelin vesilaitoksen lisäksi seudun yhteisessä YJK-tietokannassa ovat mukana kaupungin muut kaivutöitä teettävät yksiköt sekä Mikkelin kaupunkialueella toimiva sähköverkkoyhtiö ESE-Verkko Oy.

Hyödyttää myös suunnittelua


ESE-Verkko Oy:n mittausinsinööri Antero Levänen pitää yhdistelmäjohtokarttojen keskeisenä etuna sitä, että eri linjausvaihtoehtoja voi tarkastella vaivattomasti ja havainnollisesti jo suunnitteluvaiheessa.


”Jo ensimmäisessä skitsivaiheessa on näin eroteltavissa linjausvaihtoehdot, jotka eivät tule kyseeseen ja mitkä saattavat tulla. Myös toteutuksessa edut ovat kiistattomat – siitä huolimatta, että olemme jo vuosia sitten luoneet täällä Mikkelissä keskinäiset, muiden toimijoiden informoimiseen ohjaavat pelisäännöt”, Levänen perustelee.


Hän mainitsee esimerkkinä syksyllä toteutusvaiheessa olevan, Harjukadulla raviradan lähellä sijaitsevan kaivutyömaan. ESE-Verkko Oy:llä oli siellä töitä suunnitteilla, mistä kimmokkeen saatuaan Mikkelin Puhelin sovitti omat työnsä samaan yhteyteen.
”Kaksi muuta sellaista työmaata, joissa me olemme olleet aloitteentekijöinä ja muut toimijat ovat hyötyneet ajoittamalla työnsä samoille kaivuille, on jo takanapäin”, Levänen lisää.


Mikkelin kaupungingeodeetti Hannu Peltomaa puolestaan korostaa, että YJK-palvelu tuottaa kaikille osapuolille sijaintitarkan ja ajan tasalla olevan karttapohjaisen tiedon alueella olevista maanalaisista johdoista ja laitteista – turvallisesti ilman välikäsiä ja aikaviiveitä.
”Johtolaitosten oma suunnittelutoiminta ja asiakaspalvelu hyötyvät luotettavasta järjestelmästä, jossa on käytettävissä jatkuvasti ajantasainen pohjakartta ja ajantasaiset johtotiedot”, hän toteaa.


Keypron Ari Rummukainen kertoo YJK-palvelusopimuksia solmitun Mikkelin lisäksi muun muassa Porvooseen ja Savonlinnaan.


Lisätiedot: Ari Rummukainen, toimitusjohtaja Keypro Oy, puh. 050 514 9631, ari.rummukainen@keypro.fi www.keypro.fi


Kuvat:
ESE-Verkko Oy ja Mikkelin Puhelin sovittivat kaivutyötarpeensa samoihin aikoihin, mikä muun muassa säästi kustannuksia. Kuvan henkilöt vasemmalta Reijo Turkki, Hannu Peltomaa ja Antero Levänen.


Kaivukuva maastosta.

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs