Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Wuorio-palkinto 2012 arkkitehti Miia Mäkiselle elämyksellisestä Lapin matkailuarkkitehtuurista

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry

Wuorio-palkinto 2012 arkkitehti Miia Mäkiselle elämyksellisestä Lapin matkailuarkkitehtuurista

Tiedote.
Julkaistu: 08.06.2012 klo 13:00
Julkaisija: Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on myöntänyt vuoden 2012 nuoren arkkitehdin Wuorio-palkinnon Oulun yliopistosta valmistuneelle arkkitehti Miia Mäkiselle. Palkinto myönnettiin tänään 8. kesäkuuta Helsingissä pidetyillä valtakunnallisilla Arkkitehtipäivillä. Voittajan valitsi palkintotuomarina toiminut arkkitehti Marko Kivistö. Kivistö tunnetaan vuonna 2011 valmistuneen Musiikkitalon pääarkkitehtina.

Palkitun diplomityön aiheena on Elämyksellinen matkailukeskus Lapin luontoon – Kaamoksen hiipivää hämärää, yöttömän yön lumoavaa valoa. Työn ohjaajana toimi professori Rainer Mahlamäki.

– Palkinto myönnetään Mäkisen ominaisuudesta aistia ja lähestyä herkkyyttä ja kauneutta sen puhtaimmassa muodossa. Hyvän arkkitehtuurin tunnistettavin piirre on sen näkymätön ilme, jolla vasta voidaan todellisesti koskettaa, Kivistö arvioi voittajatyötä.

Kivistön mukaan ehdolla olleet yhdeksän työtä kertovat suomalaisen arkkitehtikoulutuksen korkeasta tasosta.

– Tulevaisuuden haasteiden tunnistaminen näkyy oivallisesti osana useaa työtä. Köyhyyden, eriarvoisuuden ja rakenteellisten muutosten uhkaan reagoiminen on muuttuvassa maailmassa alamme keskeinen tehtävä, Kivistö toteaa.

Inspiraatio Lapin luonnosta ja autiotuvista

Vuosi sitten arkkitehdiksi valmistunut Mäkinen kertoo nauttivansa liikkumisesta Lapin luonnossa. Siellä voimakkaimmiksi arkkitehtuurielämyksiksi hänelle ovat muodostuneet vaatimattomat sääolojen, ihmisten ja ajan kuluttamat autiotuvat. Luonnossa syntyi idea myös diplomityöhön.

– Työni suunnitelma on Lapin luontoon sijoittuva elämyksellinen matkailukeskus. Kokonaisuuden voi ajatella olevan luonnosta löytyvä elämysmatka, jonka osaksi olen suunnitellut tiloja ja rakennuksia – paikkoja pysähtyä ja voimistaa luontokokemusta, Mäkinen kuvailee työtään.

Nuori arkkitehti harmittelee aidon luontokokemuksen vähäisyyttä Lapin matkailuturismissa ja -arkkitehtuurissa.

– Omien luontokokemusteni rinnalla Lapin matkailuarkkitehtuuri tuntuu usein vieraalta ja ristiriitaiselta. Matkailukeskukset rakentuvat teollisen ja tuotteistetun toiminnan ympärille, missä luonnolla on enää kehyksen rooli, Mäkinen kertoo.

– Työlläni toivon herättäväni matkailuyrittäjät ja arkkitehdit huomaamaan ja ymmärtämään, minkälaisen lisän tilallinen elämyksellisyys voisi tuoda matkailurakentamiseen. Elämyksellisen arkkitehtuurin tarjoamat mahdollisuudet ovat vielä hyödyntämättä matkailualalla, Mäkinen kiteyttää.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn hallitus perusti vuonna 1997 palkinnon Gerda ja Salomo Wuorion säätiöltä saatavan jako-osuuden turvin tunnustukseksi nuorille arkkitehdeille. Palkinto annetaan vuosittain ansiokkaimmaksi arvioidun diplomityön tekijälle. Oulun yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto sekä Aalto-yliopisto nimeävät kukin kolme ehdokasta palkinnon saajaksi edeltävän lukuvuoden aikana valmistuneista diplomitöistä.

Lisätietoja:

  • Miia Mäkinen, p. 040 744 8217
  • Marko Kivistö, p. 041 435 9852
  • kuvapyynnöt: puh. (09) 5844 48 tai safa@safa.fi

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on arkkitehtien ammatillinen ja aatteellinen yhteisö sekä edunvalvoja, joka toimii aktiivisesti arkkitehtuurin ja korkealaatuisen elinympäristön puolesta. Vuonna 1892 perustetun Suomen Arkkitehtiliiton jäseninä on noin 3 100 yliopistotason tutkinnon suorittanutta arkkitehtia eli yli 80 prosenttia kaikista Suomen arkkitehdeista. Lisäksi SAFAssa on noin 600 opiskelijajäsentä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs