Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Vuoden yrittäjän keksinnöt johtivat nopeaan kasvuun ja kansainvälistymiseen

Picote Oy

Vuoden yrittäjän keksinnöt johtivat nopeaan kasvuun ja kansainvälistymiseen

Tiedote.
Julkaistu: 26.10.2013 klo 00:00
Julkaisija: Picote Oy

Porvoon Vuoden Yrittäjäksi 2013 on valittu Picote Oy Ltd:n toimitusjohtaja Mika Lokkinen. Valinnan perusteluina on Picoten ripeä nousu autotalliyrityksestä menestyväksi linjasaneerausalan yritykseksi, joka on kansainvälistynyt nopeasti omilla keksinnöillään.

Mika Lokkinen pokkasi Yrittäjä-solmun ja kunniakirjan Porvoon Yrittäjien järjestämässä Vuoden Yrittäjät -juhlassa perjantaina 25.lokakuuta.

Picoten kehittämät pienten viemäreiden sukituslaitteet ovat murtautuneet maailmanmarkkinoille nopeasti. Yhtiö on kehittänyt kustannustehokkaat Smart CutterTM - ja Twister -haaraporamenetelmät viemäreiden sukitettujen haarojen avaamiseen kiinteistöissä.

Keväällä Picote kertoi tuovansa uusia tuotteita myös suuremmissa 200–400 mm:n viemäriputkien tuotekategorioissa. Uudet tuotteet ovat nykyisten haaraporien kaltaisia tuotteita, joita käytetään nykyistä suurempien haarojen avaamiseen ja hiontaan.

Uusien tuotteiden lanseeraus tulee kasvattamaan Picoten tuotteiden markkinoita merkittävästi. Yhtiö on laajentanut nopeasti kansainvälistä jälleenmyyntiverkkoaan. Tavoitteena on kasvattaa markkinoita Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

Vielä vuoden 2012 lopussa Suomi oli Picoten tuotteiden suurin markkina-alue. Tällä hetkellä 87 prosenttia tuotteista menee vientiin, josta 41 prosenttia suuntautuu Eurooppaan ja 59 prosenttia Euroopan ulkopuolelle. Picoten sukitustyökalujen myynti lokakuun lopussa on jo yli nelinkertainen viime vuoteen verrattuna.

Menestyviä yrityksiä tulee muualtakin kuin pelifirmoista

Mika Lokkinen ja hänen vaimonsa Jutta Ehder-Lokkinen aloittivat yrittäjätaipaleensa Porvoossa vuonna 1999 kahden miehen rakennusliikkeenä Innotia-nimellä. Toimialan vaihtuessa nykyiseen vuonna 2008 yrityksen nimeksi tuli Picote Oy.

”Yhtiön kasvu alkoi, kun asetimme perinteisellä rakentamisen alalla kyseenalaiseksi. 50 vuotta vanhan toimintamallin,” Mika Lokkinen sanoo.

”Strategiamme on ollut keskittyä siihen, mitä muut eivät tee ja varsinkin silloin, kun se tuntuu mahdottomalta. Olemme arvioineet, että olemme alalla viisi vuotta edellä muuta maailmaa. Kasvumahdollisuudet ovat erinomaiset, sillä olemme vasta raapaisseet sitä potentiaalia, joka tällä alalla kansainvälisesti on olemassa, ” Lokkinen sanoo.
”Yllättävin käänne oli, kun huomasimme osaavamme keksiä ja valmistaa työkaluja, joita ei aiemmin ollut olemassakaan,” jatkaa Picote Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jutta Ehder-Lokkinen.

Ehder-Lokkisen mukaan alkuperäinen tavoite yrittäjäksi ryhtymisessä oli halu luoda ympärilleen hyvää oloa ja turvallisuuden tunnetta. Yrittäjyys antoi puitteet sen toteuttamiselle aluksi pienessä ja nyttemmin vähän isommassa mittakaavassa. Jokaisen työntekijän panoksesta yhdessä syntyy se yhtiö, josta meidät tunnetaan.

Lokkisen mukaan yrittäjät haluavat yleensä pitää kaikki langat omissa käsissään.

”Meidän strategiamme on ollut antaa henkilöstölle rohkeasti tehtävien edellyttämää vastuuta ja valtaa. Myös Picoten nuoret työntekijät ovat kasvaneet hyvin tehtäviensä tasalle ja heissä on oikeaa asennetta. Sitoutuminen on ollut sataprosenttista. ”
”Vanha sanonta toistuu tässäkin tarinassa, menestyvän miehen takana on aina nainen. Tässä tapauksessa useampikin. Olemme rohkeasti palkanneet itseämme fiksumpia ihmisiä töihin,” Mika Lokkinen sanoo.

”Toivottavasti kirjoitamme joskus muistelmat tästä, mutta sitä odotellessa mennään Jorma Ollilan elämänkerran nimen mukaisesti Mahdoton Menestys. Pienemmässä mittakaavassa toki, mutta mikä tärkeintä, tällä kertaa porvoolaisittain.”

Kovalla vauhdilla eteenpäin

Picote Oy aloitti kiinteistöjen pienten viemäreiden sukituslaitteiden myynnin Suomessa vuosi sitten huhtikuussa. Kuukautta myöhemmin tuotteet esiteltiin vesi- ja viemärialan messuilla Saksassa. Tämän vuoden helmikuussa yrityksen tuotteet tekivät läpimurron Yhdysvalloissa Pumper and Cleaner -messuilla. 70 yritystä pyysi yrityksen tuotteista tarjousta. Niiden yhteisarvo oli yli 500 000 dollaria.

Erityisesti Pohjois-Amerikan myynti on kasvanut uusien amerikkalaisten jälleenmyyjien ansiosta. Picoten laitteita on myyty Yhdysvaltojen lisäksi Kanadaan ja Australiaan. Picotella on asiakkaita myös Ruotsissa, Norjassa, Iso-Britanniassa, Belgiassa, Saksassa, Sveitsissä, Etelä-Afrikassa ja Singaporessa.

”Laitteiden lisäksi asiakkaat saavat meiltä teknistä tukea, mikä tarkoittaa työtapojemme ja osaamisemme jakamista ympäri maailmaa. Laajensimme myyntitiimiämme ja palkkasimme Pohjois-Amerikan markkinoille oman teknisen myyntihenkilön, joka hoitaa asiakaskoulutukset ja toimii asiakkaiden ensisijaisena kontaktina paikanpäällä”, kertoo Mika Lokkinen.

Palkintoja ja Tekes-rahoitusta

Picote teki historiaa viime syksynä Brasiliassa ISTT:n kaivamattoman tekniikan eli No-Dig award 2012 -kilpailussa, jossa se ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä voitti pääpalkinnon Vuoden uusi tuote -sarjassa. Kisaan Picote ilmoitti Smart CutterTM haaraporatuotteensa.

Kilpailu liittyi tärkeänä osana samaan aikaan pidettyyn kansainväliseen No-Dig -kongressi- ja messutapahtumaan. Tämä vuosittain ympäri maailmaa järjestettävä tapahtuma oli järjestyksessä 30. Vuosittaisia huomionosoituksia merkittävästä teosta kaivamattoman tekniikan alalla on jaettu tilaisuuden yhteydessä vuodesta 1986 lähtien. Vuoden 2012 tapahtumassa Sao Paulossa oli yhteensä 79 näytteilleasettajaa, joiden joukosta ei ollut suomalaisia yrityksiä.

Tekesiltä Picote sai yli 300 000 euron rahoituksen tämän vuoden maaliskuussa. Sillä yhtiö pystyy tehostamaan tuotekehitystään ja kansainvälistämistään.

Tekesin asiantuntijan Sanna Sairasen mukaan Tekes innostui rahoittamaan Picotea, koska se on pk-yritys, jolla on vahva halu kasvaa ja kansainvälistyä.

”Yritys kehittää hankkeessa uusia tuotteita ja palveluja. Sen lisäksi on tärkeää, että yritys samalla satsaa liiketoimintastrategiaansa ja kehittää palvelu- ja tuotantoprosessejaan. Picoten vetäjät muodostavat innostuneen ja asiantuntevan tiimin. Myös henkilöstön osaaminen on huomioitu,” Sairanen sanoo.

Lisätietoja: Mika Lokkinen, toimitusjohtaja, keksijä, puh. 040 5660 327, www.picote.fi tai www.picotesolutions.com

 

Liitetiedostot

Picote Oy Ltd keskittyy kiinteistöjen erikoissaneerauksiin: viemäreiden sukitukseen sekä kunnostukseen ja huoltoon. Picote perustettiin vuonna 1999 nimellä Oy Innotia Ab ja maaliskuussa 2008 toiminnan uudistuessa yrityksen nimeksi tuli Picote Oy Ltd. Porvoossa Picote on jatkanut tuotantotilojensa kehittämistä. Yritys otti uuden hallin käyttöön laitevalmistusta ja -myyntiä varten toukokuussa 2012. Henkilökuntaa on lisätty maaliskuusta 2013 alkaen. Työntekijöitä yrityksessä on 50. Liikevaihto vuonna 2012 oli 3,2 milj. euroa. Myyntitavoite vuodelle 2013 on 5.5 milj. euroa.

Tuotekehitysyksikkö Picote Solutions kuuluu omana liiketoiminta-alueena Picote Oy Ltd:hen. Picote Solutions on kehittänyt viemärisaneerauksiin tarkoitettuja tuotteitaan viitisen vuotta. Se tarjoaa putkistojen saneeraustoimijoille laajan valikoiman laadukkaita ja kustannustehokkaita laitteita ja työkaluja sekä Suomessa, Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. Keksinnöille on haettu patentteja ja mallisuojia. Patentteja on yhteensä 21 ja hakemuksia 44.

Picote – putket pitää rakenteita rikkomatta

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs