Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Vanhan hissin modernisoinnista päättäminen vaatii asiantuntemusta

METSTA ry

Vanhan hissin modernisoinnista päättäminen vaatii asiantuntemusta

Tiedote.
Julkaistu: 07.03.2016 klo 08:38
Julkaisija: METSTA ry

Maaliskuussa 2016 julkaistava uusi kansallinen standardi SFS 5999 on tarkoitettu työkaluksi hissialan ammattilaisille ja hissien modernisointia suunnitteleville tahoille. Standardi sisältää ohjeet, kuinka ns. CE-hyväksytty hissi voidaan modernisoida ja millaisia riskejä olemassa olevat pääkomponentit sisältävät. Modernisointityön suunnittelijan ja toteuttajan päätettäväksi kuitenkin jää, miten työ kannattaa toteuttaa.

Vanhan hissin modernisointipäätöksen tekijän, esim. taloyhtiön hallituksen, tietämys hissien turvallisuusasioista tai tarvittavista modernisointitoimenpiteistä on useimmiten riittämätön. Saatujen tarjousten vertaileminen on tällöin vaikeaa. Hissiurakoitsijoiden tarjouksissa tulisi informoida kyseisessä hississä olevista, käyttäjiin tai hissin parissa työskenteleviin kohdistuvista turvallisuuspuutteista ja mitä toimenpiteitä näiden poistamiseksi on tehtävissä. Tärkeää on myös molempien osapuolten ymmärtää, millaiset turvallisuusriskit ovat edelleen olemassa modernisointiprosessin jälkeen.

Hissien modernisointien toteutuksen taso on hyvin kirjavaa riippuen modernisoinnin suunnittelijan ammattitasosta ja työn kohteena olevasta hissistä.  Turvallisuusajattelu on muuttunut vuosikymmenten saatossa ja vanhan hissin turvallisuustaso riippuukin täysin siitä, millä vuosikymmenellä se on valmistunut. Kun ensimmäinen kotimainen hissimääräyskirja A8 Hissimääräykset julkaistiin vuonna 1934, määräyksen henki oli, että laitteen on oltava turvallinen. Yleisesti oli kuitenkin tiedossa, että jokainen tekninen laite voi olla vaarallinen ja tämä ajattelumalli jatkui vuosikymmenten ajan. Vasta 2000-luvulle tultaessa hissimääräyksen vaatimus muuttui päinvastaiseen muotoon: mikään tekninen laite ei saa olla vaarallinen käyttäjälle.

 

Lisätiedot: Jukka-Pekka Rapinoja, METSTA, puh. (09) 192 3279

METSTA, Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry on vuonna 2007 perustettu yleishyödyllinen standardisointiin keskittynyt yhdistys.METSTA vastaa teknologiateollisuuteen kuuluvien kone- ja metallituoteteollisuuden, metallien jalostuksen, talotekniikan sekä energianhallinnan standardisoinnista, tarkoituksenaan edistää osaltaan suomalaisen kone- ja metalliteollisuuden kilpailukykyä sekä alan ja käyttäjien turvallisuutta.Lisätiedot: www.metsta.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs