Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Suomalaisia maamerkkejä juhlistetaan uudella rahasarjalla

Suomen Rahapaja Oy

Suomalaisia maamerkkejä juhlistetaan uudella rahasarjalla

Tiedote.
Julkaistu: 13.12.2012 klo 09:34
Julkaisija: Suomen Rahapaja Oy

Helsingin tuomiokirkko, Uspenskin katedraali ja Rovaniemen Jätkänkynttiläsilta saavat kuvansa viiden euron juhlarahoihin 

Suomi on täynnä ainutlaatuisia rakennuksia ja rakennelmia, joilla on suuri merkitys alueensa ihmisille. Yllätysnumerona vuoden 2012 lopuksi Suomen Rahapaja aloittaa Maakuntien rakennukset -kolikkosarjan, jossa jokaisesta Suomen historiallisesta maakunnasta ikuistetaan yksi rakennus tai rakennelma. Ensimmäisenä oman kolikkonsa saavat Uudenmaan ja Lapin maakunnat, jotka julkaistaan 13.12.2012.

Juhlakolikot ovat perinteisesti kuvanneet merkittäviä henkilöitä tai tapahtumia. Nyt julkaistava kolikkosarja muistuttaa rakennusten ja rakennelmien merkityksestä identiteetillemme ja kulttuurillemme. Maakuntien rakennukset -kolikkosarjan rahat kuvaavat erilaisia rakennettuja maamerkkejä, joilla on usein suuri symbolinen merkitys alueensa asukkaille. Useat niistä ovat olleet merkittävien historiallisten tapahtumien näyttämöjä, ja mikä ehkä tärkeintä, jokainen kertoo ainutlaatuisella tavalla Suomen menneisyydestä ja esi-isiemme elämästä.

Rakennuksen symbolinen merkitys valinnan tärkein kriteeri

Kolikoiden tunnuspuolen taiteellisesta suunnittelusta järjestettiin kutsukilpailu. Kilpailuehdotusten tuli kuvata maakuntien rakennuksia, jotka taiteilijat saivat valita itse. Suunnittelukilpailun voitti arkkitehti Petri Neuvonen, jonka suunnittelemaa sarjaa palkintolautakunta kiitti erityisesti hienosta sommittelusta ja hyvistä aihevalinnoista.

”Kyseessä ovat Suomen historialliset maakunnat, eli niin sanotut mielikuvatason maakunnat. Tämä innosti minua valitsemaan symboliarvoltaan merkittäviä rakennuksia, jotka tuovat esiin Suomen rakennuskannan monipuolisuutta”, Petri Neuvonen kertoo.

Ensimmäisenä omat kolikkonsa saavat Lapin ja Uudenmaan maakunnat. Uudenmaan kolikko kuvaa Helsingin Tuomiokirkkoa ja Uspenskin katedraalia.

”En halunnut kuvata kohteita itsestään selvällä tavalla, vaan löytää niihin uudenlaisen näkökulman. Uudenmaan kolikko tuo yhteen kaksi arkkitehtonisesti erilaista rakennusta, ja asettaa ne vuoropuheluun keskenään. Tuomiokirkko on saksalaisen ja Uspenskin katedraali venäläisen arkkitehdin suunnittelema, joten kyseiset rakennukset ovat myös hyvä esimerkki Helsingin arkkitehtuurin kansainvälisyydestä.”

Lapin kolikko kuvaa Rovaniemen Jätkänkynttiläsiltaa. Silta on saanut nimensä sen kahdesta korkeasta pilarista, jotka kirkkaine valoineen muistuttavat vinoon sahattuja jätkänkynttilöitä. Vuonna 1989 rakennettu silta on hyvä esimerkki siitä, kuinka myös uusi rakennus voi nopeasti kohota tärkeäksi maamerkiksi alueellaan.

”Kyseessä on Suomen ensimmäinen vinoköysisilta. Jätkänkynttiläsilta on maisemallisesti upea, ja se sijaitsee kahden mahtavan virran yhteyskohdassa.”  

Kutakin maakuntarahaa lyödään käyttörahalaatuisena 55 000 kappaletta ja peilikiiltoisena 10 000 kappaletta.

Rakennuksia juhlistava kolikkosarja jatkaa Suomen Rahapajan aikaisemmin julkaisemien historiallisten maakuntarahojen teemaa, jotka suunnitteli Nora Tapper. Nyt julkaistavissa Maakuntien rakennukset -sarjan rahoissa on sama, Tapperin suunnittelema arvopuoli kuin edellisissä maakuntakolikoissa,

Maakuntien rakennukset -rahasarjaa voi tilata 13.12.2012 alkaen Suomen Rahapajan verkkosivuilta osoitteesta www.suomenrahapaja.fi

Liitetiedostot

Suomen Rahapaja Oy on euroalueen vahvin rahapaja, joka omistaa sataprosenttisesti Saxonia Eurocoin GmbH:n Saksassa ja puolet Det Norske Myntverketistä Norjassa. Suomen Rahapaja suunnittelee, markkinoi ja lyö rahaa. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomen Rahapaja valmistaa metallisia käyttörahoja, juhla- ja erikoisrahoja ja rahasarjoja. Vuonna 2012 Suomen Rahapaja julkistaa yksitoista uutta juhlarahaa ja kaksi erikoisrahaa. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2012 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs