Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Rakentamisen suhdannetilanne ei helpota vieläkään

Rakennusteollisuus RT

Rakentamisen suhdannetilanne ei helpota vieläkään

Tiedote.
Julkaistu: 02.02.2015 klo 11:41
Julkaisija: Rakennusteollisuus RT

Suhdanteiden välikatsaus helmikuu 2015 

Rakentamisen alamäki jatkuu neljättä vuotta. Tänä vuonna rakentamisen määrän ennakoidaan laskevan yhä prosentilla, kun se viime vuonna väheni arviolta 3 prosenttia.

Kokonaisuudessaan talonrakennustöitä arvioidaan alkaneen viime vuonna vain 25,5 miljoonan kuutiometrin edestä. Tänä vuonna aloitusten odotetaan nousevan 27,5 miljoonaan kuutiometriin, mikä on edelleen hyvin matala taso. Maa- ja vesirakentaminen supistunee tänä vuonna viime vuoden tapaan yhden prosentin.

Rakennusteollisuus RT arvioi suhdanteiden välikatsauksessaan, etteivät rakentamisen näkymät ole kirkastuneet lokakuun suhdannekatsauksen jälkeen.  Esimerkiksi öljyn hinnan lasku, euron heikentyminen ja asuntomarkkinoiden mahdollinen pohjakosketus ovat kuitenkin pieniä merkkejä paremmasta.

”Vaikka yleinen talouskehitys vahvistuisi alkuvuoden aikana, se näkyy rakentamisessa vasta viipeellä”, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen toteaa.

Asuntotuotanto laahaa tarpeeseen nähden jäljessä

Vapaarahoitteinen asuntotuotanto oli viime vuonna yhä sijoittajakysynnän varassa. Heikko taloustilanne piti kuluttajakysynnän vaimeana jo kolmatta vuotta peräkkäin, kun taas sijoittajien mielenkiintoa ylläpitivät vaihtoehtoisten sijoitusten matalat tuotot.

Viime vuonna vapaarahoitteisia kerros- ja rivitaloasuntoaloituksia arvioidaan käynnistyneen yhteensä 11 200 asuntoa, joka on 1 600 asuntoa vähemmän kuin vuonna 2013. Vuonna 2015 tuotannon odotetaan laskevan 10 800 asuntoon. Omakotitaloja lähti rakenteille ennätyksellisen vähän, alle 6000, eikä tämän yli päästä tänäkään vuonna.

Valtion tukema vuokra-asuntotuotanto kasvoi viime vuonna 7 400 asuntoon. Kasvu syntyi pääasiassa takauslainalla rahoitettavien asuntojen ja asumisoikeusasuntojen rakentamisen vilkastumisesta.

Viime vuonna aloitettiin arviolta yhteensä 24 500 asunnon rakentaminen. Tänä vuonna aloituksia ennakoidaan lähtevän käyntiin sama määrä. Se on verraten vähän, koska asuntotuotantotarve kasvaa kasvukeskuksissa koko ajan väestönlisäyksen sekä kaupungistumisen myötä. VTT arvioi vuonna 2012, että mikäli väestönkasvu ja asuntojen poistuma toteutuvat maksimioletuksilla, vuosittain pitäisi aloittaa 40 000 asunnon rakentaminen vuoteen 2030 saakka.

”Työllisyyden ja talouden kasvua ei pidä vaarantaa alimitoitetulla asuntorakentamisella. Esimerkiksi Pisara-radan toteuttamisesta on pidettävä ehdottomasti kiinni, jotta siihen kytketty kaavoitusvelvoite ei purkaudu. Valtion ja kuntien viime syksynä tekemä historiallinen sopimus on merkittävä sekä liikenne- että asuntopoliittisesti eikä sitä saa vesittää”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti painottaa.

Rakentamisen tilastointi uudistui

Tilastokeskus uudisti rakennus- ja asuntotuotannon tilastointia vuoden 2014 lopulla. Muutos koskee ennen kaikkea kuntien ja Väestörekisterikeskuksen välistä tiedonvaihtoa. Yksittäisten rakennuslupien sijasta seurannan kohteena on jatkossa rakennus ja siihen kohdistuvat luvat ja rakennusvaiheet. Tietoa kerätään pysyvän rakennustunnuksen avulla.

Tilastointiuudistus on muuttanut merkittävästi talonrakennustöiden aloitustietoja, jotka ovat nyt selvästi matalammalla tasolla kuin aiemmin on ilmoitettu. Muutos koskee takautuvasti tietoja vuodesta 1995 lähtien. Tilastointiuudistus aiheuttaa nyt hämmennystä, mutta muutoksen myötä rakentamisen tilastojen laatu paranee ja tietojen saanti nopeutuu siirtymävaiheen jälkeen.

Helmikuun suhdannekatsauksen aineisto
http://www.rakennusteollisuus.fi/Tietoa-alasta/Talous-tilastot-ja-suhdanteet/Suhdannekatsaukset/

Lisätietoja:
Pääekonomisti Sami Pakarinen, puh. 050 343 4337
Toimitusjohtaja Tarmo Pipatti, puh. 040 506 5021
Johtaja (viestintä ja suhdanteet) Merja Vuoripuro, puh. 040 587 2642

Rakennusteollisuus RT ry on rakennusalan elinkeinopoliittisten ja työmarkkina-asioiden edunvalvoja. RT-liittoyhteisöön kuuluvat Keskusliitto ja viisi toimialaa: Talonrakennus, Rakennustuoteteollisuus, Infra, Pinta ja LVI-tekninen urakointi.
Tämä tiedote löytyy myös osoitteesta www.rakennusteollisuus.fi/ajankohtaista/tiedotteet/

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs