Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Rakentaminen lähestyy normaalitasoa

Rakennusteollisuus RT

Rakentaminen lähestyy normaalitasoa

Tiedote.
Julkaistu: 19.04.2011 klo 12:57
Julkaisija: Rakennusteollisuus RT

Tiedote julkaistavissa 19.4.2011 klo 13.00

Rakentaminen kasvoi viime vuonna 5 prosenttia, ja saman verran kasvua on odotettavissa myös täksi vuodeksi. Talonrakennustöitä aloitetaan lähes 40 miljoonaa kuutiometriä, mikä vastaa pitkän aikavälin keskiarvoa. Viime vuonna puolella kasvanut asuntotuotanto säilyy vilkkaana, mutta toimitilarakentamisen määrä on edelleen alle normaalitason. Infrarakentamisen volyymit ovat jäämässä jälleen vähäisiksi.

Uusien asuntojen arvioitu aloitusmäärä tänä vuonna on 33 500. Vapaarahoitteinen asuntotuotanto vetää nyt hyvin, kun taas tuettu vuokra-asuntotuotanto on vähenemässä selvästi. Elvytystoimet näkyvät kuitenkin vielä tänä vuonna tuetussa tuotannossa, sillä rakenteilla on viime vuonna ARAn lainapäätöksen saaneita asuntoja. Pientalojen aloitusmäärät kasvavat jonkin verran, ja valmistaloteollisuuden myynti on kohentunut viime vuoteen verrattuna hieman. VTT:n selvityksen mukaan uusien asuntojen vuosittainen tarve pysyy lähivuosina 30 000–35 000 asunnossa.

Toimitilojen aloitukset kääntyivät viime vuonna nousuun, mutta toimitilarakentamisen kasvu on yhä pientä. Teollisuusrakentaminen lisääntynee hieman, ja liikerakentaminen pysynee viime vuoden lukemissa. Toimistorakentamista rajoittaa edelleen tyhjien tilojen suuri määrä.

Maa- ja vesirakentaminen supistuu yhä, ja uusien kohteiden painopiste on ensi vuodessa. ”Infrarakentamisen määrä on huolestuttavan alhaisella tasolla. Se kertoo osaltaan siitä, että esimerkiksi tiestömme ja ratojemme kunto pääsee heikkenemään. Odotammekin uudelta hallitukselta toimia, joilla väylästö saadaan tukemaan eikä hidastamaan Suomen talouden kasvua”, Rakennusteollisuus RT ry:n puheenjohtaja, Lemminkäisen toimitusjohtaja Timo Kohtamäki sanoo.

Työllisyys kohenee ja kustannukset ovat nousussa

Rakennustoiminnan työllisten määrä oli viime vuonna vielä hieman edellisvuotta pienempi, mutta alan työttömyys alkoi vähetä. Tänä vuonna alan arvioidaan työllistävän yhteensä 175 000 henkilöä. Tilastoissa ei ole mukana ulkomainen työvoima. Sen käyttö on yleistynyt jo vuosia lähinnä Helsingin seudulla ja lievittänyt alueen työvoimaniukkuutta. RT:n syksyllä 2010 tekemän kyselyn mukaan Uudenmaan talonrakennustyömailla ulkomaisen työvoiman osuus oli neljänneksen ja koko maassa noin 15 prosenttia.

Rakentamisen hinta- ja kustannustaso alkoi nousta viime vuonna. Raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen kallistuminen näkyi tuotantopanosten hintojen kohoamisena. Tänä vuonna tuotantopanosten hinnat nousevat edelleen. Myös urakkahinnat ovat nousussa. Asuntohinnat kohoavat maltillisesti.

”Rakennusteollisuus toivoo vastinetta sille suurelle työlle ja kustannuksille, joita huhtikuun alussa käyttöön otettu käännetty arvonlisävero on alalle aiheuttanut. Varsinkin verohallinnon palautuskäytännöt ovat ratkaisevia järjestelmän toimivuudelle. Palautusten riittävän nopea käsittely on välttämätöntä, etteivät etenkin pienet alihankintayritykset joudu maksuvaikeuksiin. Kentältä tulevalle palautteelle on oltava herkkä, ja järjestelmää on voitava tarvittaessa muuttaa”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti toteaa.

Rakentamisen kokonaistuotannon arvo oli 27 miljardia euroa vuonna 2010. Rakentamisen määrä kasvoi 5 prosenttia kansantalouden tilinpidon ennakkotietojen mukaan. Talonrakennusinvestointien määrä kasvoi 6 prosenttia, mutta maa- ja vesirakennusinvestoinnit supistuivat lähes 9 prosenttia. Viime vuonna talonrakennustöiden aloitukset kääntyivät viidenneksen kasvuun, yhteensä noin 38 miljoonaan kuutiometriin.

Suomalaisten rakennusyritysten kansainvälinen toiminta kasvoi vuonna 2010 ja oli RT:n seurannan mukaan 2,9 miljardia euroa. Näkymät ovat myönteiset tälle vuodelle.

Taloudessa paljon epävarmuustekijöitä

Talouden näkymät ovat parantuneet, mutta epävarmuustekijöitä on yhä runsaasti. Korkojen nopea kohoaminen ja kuluttajien luottamuksen horjuminen voivat hillitä omistusasuntojen vilkasta kysyntää. Inflaatiopaineiden lisäksi talousnäkymiä varjostavat muun muassa Japanin maanjäristyksen seurausvaikutukset, kuten myös euroalueen kriisimaiden ongelmat.

Lisätietoja antavat

RT:n puheenjohtaja, Lemminkäinen Oyj:n toimitusjohtaja Timo Kohtamäki, puh. puh. 0207 53263
RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti, puh. 040 506 5021
RT:n pääekonomisti Bo Salmén, puh. 050 553 7175

Koko suhdanneaineisto löytyy  osoitteesta www.rakennusteollisuus.fi/suhdanne.

 

Rakennusteollisuus RT ry on rakennusalan elinkeinopoliittisten ja työmarkkina-asioiden edunvalvoja. RT-liittoyhteisöön kuuluvat Keskusliitto ja viisi toimialaa: Talonrakennus, Tuoteteollisuus, Infra, Pinta ja Tekninen urakointi. Tämä tiedote löytyy myös sivulta www.rakennusteollisuus.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs