Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Rakennustuoteteollisuutta halutaan vahvistaa vuoteen 2025 ulottuvalla kehittämisohjelmalla

Centria-ammattikorkeakoulu

Rakennustuoteteollisuutta halutaan vahvistaa vuoteen 2025 ulottuvalla kehittämisohjelmalla

Kutsu.
Julkaistu: 17.02.2016 klo 13:00
Julkaisija: Centria-ammattikorkeakoulu

Pohjois-Pohjanmaan eteläosan ja Keski-Pohjanmaan rakennustuoteteollisuudelle on laadittu kehittämisen tiekartta yritysten ja julkisen sektorin toimijoiden yhteistyönä.

- Haastattelimme Centrian, Oulun yliopiston Oulun Eteläisen instituutin ja Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän yhteishankkeessa 50 rakennustuoteteollisuuden yritystä. Haastattelujen, niitä täydentävien työpajojen ja VTT:n suorittaman muutosajurianalyysin perusteella olemme laatineet vuoteen 2025 ulottuvan kehittämisen tiekartan, kertoo hankkeen projektipäällikkö Vesa Martinkauppi.  

Tavoitteena Pohjoismaiden johtava rakennustuoteteollisuuden keskittymä

- Totesimme tiekarttaprosessin aikana, että Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa ja Keski-Pohjanmaalla on jo tällä hetkellä Suomen mittakaavassa merkittävää rakennustuoteteollisuuden toimintaa. Haluamme nyt koota tämän alan toimijat kehittymään yhdessä entistäkin vahvemmiksi ja tulla tunnetuksi Pohjoismaiden johtavana rakennustuoteteollisuuden keskittymänä, sanoo kehityspäällikkö Eija-Riitta Niinikoski Oulun yliopiston Oulun Eteläisen instituutista.

Tällä hetkellä alueella on vahvoja ja pitkän historian omaavia rakennustuotevalmistajia. Tiekarttaprosessin aikana on noussut esiin, että yritykset tarvitsevat apua julkiselta sektorilta erityisesti ennakointitiedon tuottamisessa, osaamisen lisäämisessä sekä tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Tiekartan laatinut työryhmä määritteli, että tulevaisuuden rakennustuoteteollisuuskeskittymä tunnetaan asiakaslähtöisyydestä, suuresta viennin määrästä, uudistumiskyvystä ja kannattavasta liiketoiminnasta.

- Nämä saattavat vaikuttaa itsestään selviltä tavoitteilta, mutta ilman yhteistyötä, yhteistä kehittämisagendaa ja kehitystyön etenemisestä vastaavaa toimijaa Pohjoismaiden johtavan rakennustuoteteollisuuskeskittymän tavoite ei toteudu. Siksi työryhmä esittää, että tiekartan toimenpiteiden toteuttamiseksi käynnistettäisiin rakennustuoteteollisuuden 10-vuotinen kehittämisohjelma. Ohjelman runko olisi tässä tiekartassa jo pitkälti valmiina, kuvaa suunnittelija Hannu Simi JEDU:sta.    

Rakennustuoteteollisuuden tulevaisuuden näkymiä maalaillaan Ylivieskan seminaarissa

Rakennustuoteteollisuuden kehittämisen tiekartta 2025 esitellään keskiviikkona 17.2. Ylivieskassa järjestettävässä seminaarissa. Seminaarissa käsitellään muutamia keskeisiä alan tulevaisuuteen vaikuttavia teemoja asiantuntevan puhujajoukon voimin. Käsittelyssä ovat terveellinen sisäilma, korjausrakentaminen, nollaenergiarakentamisen riskit, elinkaarimallit, aluerakentaminen sekä asiakaskokemuksen vaikutus kannattavaan liiketoimintaan. Seminaarissa puheenvuoron käyttävät Oulun kaupungin tarkastusinsinööri Markku Hienonen, Lemminkäinen Talo Oy:n liiketoimintajohtaja Esa Kemppainen, Päätoimija Oy:n liiketoimintajohtaja Asko Myllymäki, Inwido Finland Oy:n markkinointijohtaja Markku Uotinen ja Oulun ammattikorkeakoulun lehtori Hannu Kääriäinen. Seminaariin on ilmoittautunut yli 70 rakennustuoteteollisuudesta kiinnostunutta henkilöä.

Median edustajilla on mahdollisuus osallistua Rakennustuoteteollisuuden tulevaisuusseminaariin, joka järjestetään keskiviikkona 17.2. klo 13.00. Tilaisuuden ohjelma ohessa. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii NIHAK ry:n toimitusjohtaja Esa Jussila.

Lisätietoja:
TKI-päällikkö Vesa Martinkauppi, CENTRIA tutkimus ja kehitys, puh. 044 449 2707
Kehityspäällikkö Eija-Riitta Niinikoski, Oulun yliopisto, Oulun Eteläisen instituutti, puh. 040 091 9310
Suunnittelija Hannu Simi, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU, puh. 040 312 0441
 

RTTNK - Rakennustuoteteollisuuden nykytila-analyysi ja kehittämissuunnitelma Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa ja Keski-Pohjanmaalla -hanke

Hanketta koordinoi Centria-ammattikorkeakoulu Oy. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä ja Oulun Yliopiston Oulun Eteläisen instituutti ovat osallistuneet hankkeeseen osatoteuttajan roolissa. Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy tuotti hankkeelle tausta-aineistoa rakennustuoteteollisuuteen vaikuttavista muutoksen ajureista ja trendeistä sekä suunnitteli ja analysoi yrityshaastattelujen tulokset. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 100 000 euroa, josta Pohjois-Pohjanmaan liiton kautta tulevan Euroopan unionin aluekehitysrahaston osuus on 70 %. Haapaveden-Siikalatvan, Kaustisen, Kokkolan, Nivala-Haapajärven, Raahen ja Ylivieskan seutukunnat osallistuvat hankkeen rahoitukseen kukin 5 000 euron panoksella. Hanke päättyy 31.3.2016. Hankkeen loppuseminaari ”Rakennustuoteteollisuuden tulevaisuusseminaari” järjestetään 17.2. Ylivieskassa.

Centria-ammattikorkeakoulun Oy:n osakkeenomistajina ovat Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, Pietarsaaren kaupunki, Keski-Pohjanmaan konservatorion kannatusyhdistys ry ja Raudaskylän Kristillisen Opiston kannatusyhdistys ry.

Centria-ammattikorkeakoulu edistää alueen kehittymistä ja hyvinvointia työelämälähtöisen opetuksen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan yhteisvaikutuksena. Ammattikorkeakoulun kampukset sijaitsevat Kokkolassa, Ylivieskassa ja Pietarsaaressa. Ammattikorkeakoulu kouluttaa tekniikan, liiketalouden hyvinvoinnin ja kulttuurin aloille.
 
Keskeiset tunnusluvut 2014
 
Koulutusohjelmia                                   22
Opiskelijoita                                          2901
Tutkintoja                                             612
Henkilöstömäärä                                   253 (-14)
Kokonaistuotot                                      26,2 M€ (-14)

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs