Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Rakennusteollisuus on tyytyväinen rakennusalan veronumeroon

Rakennusteollisuus RT

Rakennusteollisuus on tyytyväinen rakennusalan veronumeroon

Tiedote.
Julkaistu: 16.11.2011 klo 10:28
Julkaisija: Rakennusteollisuus RT

Rakennusalan veronumeroa ja veronumerorekisteriä koskeva lakipaketti on hyväksytty eduskunnassa. Veronumeron valmistelu on edennyt syksyllä ripeästi uuden hallituksen vauhdittamana. Rakennusteollisuus RT pitää uudistusta merkittävänä askeleena rakennusalan harmaan talouden torjunnassa. RT on myös aktiivisesti ollut mukana uudistustyön kaikissa vaiheissa.

Lakiuudistuksen myötä jokaiselle rakennusalan työntekijälle tulee veronumero ja heistä muodostetaan veronumerorekisteri, johon merkitään henkilön nimi, henkilötunnus ja veronumero. Suomalaiset saavat veronumeron ensi vuoden verokorttitietojen yhteydessä ja ulkomaalaisten on sitä erikseen haettava verotoimistosta. Veronumero on merkittävä rakennusalalla pakollisesti esillä pidettävään henkilötunnisteeseen. Veronumeron ja nimen perusteella kuka tahansa voi julkisesta tietopalvelusta tarkistaa, onko henkilö merkitty veronumerorekisteriin.

Lakiuudistus tulee voimaan pikaisella aikataululla. Verohallinto voi melkein välittömästi ryhtyä rekisterin muodostamiseen. Julkinen tietopalvelu rekisteristä tulee käyttöön myöhemmin, samoin ulkomaalaisten mahdollisuus saada veronumero. Kun järjestelyt ovat valmiit, veronumeron merkitseminen henkilötunnisteeseen tulee pakolliseksi, näillä näkymin ensi kesänä.

”Verohallinnon tulee nyt panostaa menettelytapojen toimivuuteen ja joustavuuteen. Harmaan talouden torjunnan vähät resurssit on suunnattava rikollisten paljastamiseen, ja siinä veronumerolla on tärkeä osuus. Veronumerot pitää saada mahdollisimman pian kattavasti käyttöön”, sanoo työmarkkinajohtaja Tapio Kari Rakennusteollisuus RT:stä.

”Tekniset esteet veronumeroiden avulla saatavan tiedon maksimaaliseen hyödyntämiseen on poistettava. Verohallinnon on oltava tarvittaessa valmis myös uudistamaan ja korjaamaan omia järjestelmiään, jotta työnantajat voivat hyödyntää tietotekniikan suomia mahdollisuuksia”, Tapio Kari painottaa.

Seuraavaksi valmistellaan rakennusalan yritysten velvollisuutta ilmoittaa verottajalle alihankkijoille maksettuja maksuja sekä päätoteuttajan velvollisuutta ilmoittaa verottajalle työmailla työskentelevien työntekijöiden tietoja. Tällöin on Tapio Karin mukaan vastaavasti pidettävä huoli siitä, että menettelytavat ovat toimivia ja yksinkertaisia. Muuten on vaara, että lainkuuliaiset yritykset eivät pysty velvoitteista selviytymään ja todelliset roistot jättävät velvoitteet edelleenkin hoitamatta.

Lakipakettiin jäi vielä yksi ammottava aukko. Uusi laki veronumerosta ei millään tavalla kosketa yksityishenkilön työmaata, kun hän rakentaa tai rakennuttaa omaan käyttöön. Harmaan talouden osuus pientalotyömailla on huomattavan suuri, ja se kasvanee entisestään, kun ammattirakentamisessa valvontakeinot tehostuvat.

”Olisi järkevää hyödyntää rakennusalalle tulevaa veronumeroa myös yksityishenkilöiden työmailla. Yksi mahdollisuus olisi säätää laki, joka velvoittaa yksityishenkilön ilmoittamaan työmailla työskennelleiden työntekijöiden nimet ja veronumerot verottajalle. Jos ilmoitusta ei tehdä, ei rakennusta voisi ottaa käyttöön”, Tapio Kari ehdottaa.

 Lisätietoja työmarkkinajohtaja Tapio Kari, Rakennusteollisuus RT ry, puh. 0500 300 990

Rakennusteollisuus RT ry on rakennusalan yritysten elinkeinopoliittisten ja työmarkkina-asioiden edunvalvoja. RT-liittoyhteisöön kuuluvat Keskusliitto ja viisi toimialaa: Talonrakennus, Tuoteteollisuus, Infra, Pinta ja Tekninen urakointi. Viiden toimialan yhteensä yli 2 600 jäsenyrityksen palveluksessa on lähes 55 000 henkilöä. Jäsenyritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 15 miljardia euroa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs