Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Rakennusteollisuus odottaa veronumeroa alkuvuoteen

Rakennusteollisuus RT

Rakennusteollisuus odottaa veronumeroa alkuvuoteen

Tiedote.
Julkaistu: 09.09.2011 klo 16:01
Julkaisija: Rakennusteollisuus RT

Rakennusalan työntekijöille pakolliseksi tulevan veronumeron valmistelu on lähtenyt ripeästi liikkeelle. Uusi hallitus on vauhdittanut lainuudistusta, jonka mukaan veronumero on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuonna. Tämänhetkisten tietojen mukaan jokainen suomalainen saa henkilökohtaisen veronumeron jo alkuvuodesta verokortin mukana. Heinäkuun alusta alkaen käynnistyvillä rakennustyömailla tulee myös kaikilla ulkomaisilla työntekijöillä olla veronumero haettuna.

”Olemme erittäin tyytyväisiä vireillä olevaan lakiesitykseen ja asian nopeaan etenemiseen. Jäsenyritystemme kannattaa nyt keskittyä valmiuksien luomiseen veronumeron käyttöönotolle eikä viritellä sellaisia väliaikaisia ratkaisuja, jotka eivät käytännössä toimi”, sanoo työmarkkinajohtaja Tapio Kari Rakennusteollisuus RT ry:stä.

Vielä kesällä Rakennusteollisuus RT kehotti jäsenyrityksiään ottamaan varaslähdön tunnisteiden käyttöön. Tarkoitus oli tämän vuoden syyskuusta lähtien varmistaa, että työmailla työskentelevät ulkomaalaiset olisivat hakeneet itselleen maistraatista suomalaisen henkilötunnuksen. Henkilötunnus olisi toiminut tunnisteena myös verottajalle ja sen alkuosa oli määrä merkitä henkilötunnistekorttiin.

Rakennusliiton kanssa yhteistyössä sovittu malli pohjautui työministerin nimittämän työryhmän viime keväänä esittämiin uudistusehdotuksiin. Valtiovarainministeriön elokuussa tekemä lakiesitysluonnos kuitenkin perustuu erillisen veronumeron käyttöön, koska henkilötunnuksen merkitseminen henkilökorttiin ei ole mahdollista.

Myös verottaja kehottaa rakennusalaa pistämään jäitä hattuun ja siirtymään uusiin käytäntöihin vasta sitten, kun laki ja järjestelmät ovat valmiit. Laki on menossa syksyllä eduskunnan käsittelyyn ja sen sisältö tarkentuu vielä.

 ”Uuden lainsäädännön perusteella henkilötunnus myönnettäisiin ulkomaalaisille verotoimistosta samalla kertaa veronumeron kanssa, jolloin voimme kerätä työntekijöistä tarvittavat tiedot kattavasti verotukseen. Siksi toivomme, etteivät ulkomaalaiset ryhtyisi nyt joukolla hakemaan henkilötunnuksia maistraatista ”, ylitarkastaja Sari Wulff Verohallinnosta painottaa.

Veronumero auttaa karsimaan tehokkaasti pimeää työtä rakennustyömailta. Lain tullessa voimaan jokaisella rakennustyömaalla työskentelevällä on oltava veronumero merkittynä kuvalliseen henkilötunnistekorttiin. Rakennusalan työntekijät merkitään julkiseen veronumerorekisteriin, josta voi käydä helposti tarkistamassa, onko työmaalla työskentelevä henkilö verottajan tiedossa. Veronumeron avulla verottaja pystyy seuraamaan myös ulkomaisten työntekijöiden Suomessa oleskelua ja verosäännösten noudattamista.

Rakennusteollisuus RT ja Rakennusliitto ovat yhdessä vaatineet veronumeron käyttöönottoa.

”Veronumeron ja muiden esitettyjen harmaan talouden torjuntatoimien läpivienti edellyttää rakennusalalta valtavasti työtä ja aiheuttaa kymmenien miljoonien eurojen kustannukset, mutta olemme niihin valmiit. Vaikka veronumeroa joudutaan vielä hetki odottamaan, on tärkeää että jäsenyrityksemme tekevät jo nyt voitavansa esimerkiksi parantamalla työmaiden kulunvalvontaa”, Tapio Kari toteaa.

Lisätietoja:

Tapio Kari, työmarkkinajohtaja, Rakennusteollisuus RT ry, puh. 0500 300 990

Sari Wulff, ylitarkastaja, Verohallitus, puh. 020 612 3833

 

Rakennusteollisuus RT ry on rakennusalan yritysten elinkeinopoliittisten ja työmarkkina-asioiden edunvalvoja. RT-liittoyhteisöön kuuluvat Keskusliitto ja viisi toimialaa: Talonrakennus, Tuoteteollisuus, Infra, Pinta ja Tekninen urakointi. Tämä tiedote on myös Rakennusteollisuus RT ry:n verkkosivuilla osoitteessa: http://www.rakennusteollisuus.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs