Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Rakennusten ikkunoiden ajoittainen huurtumien on normaalia

Rakennusten ikkunoiden ajoittainen huurtumien on normaalia

Tiedote.
Julkaistu: 21.11.2013 klo 12:54
Julkaisija: Toimialatiedote

Rakennustuoteteollisuus RTT ry

Tänäkin syksynä ikkunoiden valmistajat ovat saaneet asiakkailtaan palautetta siitä, että uusien ikkunoiden ulkopintaan tiivistyy kosteutta ja ne huurtuvat.

Ikkunoissa tai niiden eristävyydessä ei kuitenkaan ole mitään vikaa, päinvastoin ilmiö kertoo ikkunoiden oleva hyvin eristäviä ja energiatehokkaita. Lämmöneristysmääräysten tiukkeneminen on vain johtanut uusiin tilanteisiin, joihin kuluttajien pitäisi nyt sopeutua.

Suomessa käytettävän energian kokonaiskulutuksesta rakennusten osuus on noin 40 prosenttia. Tämän takia on oleellista kehittää energiatehokkuutta myös ikkunoiden suhteen, vaikka se toisi lieveilmiöitä. Rakennuksen hyvä energiatehokkuus vähentää lämmityskustannuksia ja lisää asumismukavuutta.

Ikkunan ulkopintaan tiivistyvä kosteus on peräsin ulkoilman kosteudesta. Kosteuden tiivistyminen ei siis aiheudu esimerkiksi sisäilman korkeasta kosteuspitoisuudesta.

Huurtumista voi esiintyä silloin, kun ikkunan ulkopinta pääsee jäähtymään ulkoilmaa kylmemmäksi. Vanhoissa kaksi- tai kolmilasisissa ikkunoissa runsas lämpövuoto lämmitti lasin ulkopintaa ja esti huurtumisen. Uusissa, energiatehokkaissa selektiivi- ja eristyslaseja käyttävissä ikkunoissa näin ei enää tapahdu, vaan ikkuna säteilee poispäin enemmän lämpöä kuin mitä siihen itseensä tulee. Ja huurtuu. Sama ilmiö voidaan nähdä yön jälkeen auton ikkunoissa, joiden pintaan on tiivistynyt kosteutta.

Monet eri tekijät vaikuttavat huurtumiseen

Huurtuminen ei ole järjestelmällistä. Sitä tapahtuu vain tietyissä olosuhteissa yleensä syksyisin ja keväisin. Sää vaikuttaa ilmiöön, huurtumista esiintyy yleensä yön tunteina kirkkaan pilvettömän sään vallitessa. Kosteuden tiivistyminen ikkunan ulkopintaan riippuu myös tuulen ja ikkunan ilmansuunnasta, rakennuksen ympärillä olevista muista rakennuksista, puista ja monista muista paikallisista tekijöistä.

Ikkunan ulkopintaan tiivistynyt kosteus haihtuu yleensä melko nopeasti pois auringon tai tuulen vaikutuksesta, kun lämpötila ulkona on plussan puolella. Sen sijaan talvella ilmiö voi olla kiusallinen. Lämpötilan ollessa nollan alapuolella kosteus jäätyy lasin pintaan ja sopivissa olosuhteissa se voi pysyä siinä useita päiviä.

Ikkunan ulkopintaan tiivistyvä tai jäätyvä kosteus ei nykykäsityksen mukaan kuitenkaan vaikuta ikkunan käyttöikään, vaan on lähinnä esteettinen haitta.

Uusien ikkunoiden ulkopuolen huurtuminen ei ole valmistaja- tai ikkunatyyppikohtainen vika, vaan seurausta ikkunan hyvästä lämmöneristävyydestä. Sitä esiintyy vain harvoin, eikä se vaikuta ikkunan kestävyyteen. Huurtumisesta ajoittain koituva haitta on kuitenkin pientä verrattuna hyvin eristettyjen ikkunoiden tuomiin etuihin.

Lisätietoja:
Rakennustuoteteollisuus RTT ry Anne Raikko, puh. 09 129 9296, gsm 050 5686101 anne.raikko@rakennusteollisuus.fi

Rakennustuoteteollisuus RTT ry on Rakennusteollisuus RT ry:n jäsen. RT on rakennusalan yritysten elinkeinopoliittisten ja työmarkkina-asioiden edunvalvoja. RT-liittoyhteisöön kuuluvat keskusliitto ja viisi toimialaa: Talonrakennus, Rakennustuoteteollisuus, Infra, LVI-tekninen urakointi ja Pinta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs