Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Rakennusliiton Harjuniemi varoittaa asuntojen hintakuplasta

Rakennusliitto ry

Rakennusliiton Harjuniemi varoittaa asuntojen hintakuplasta

Julkaistu: 10.08.2010 klo 13:30
Julkaisija: Rakennusliitto ry

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi varoittaa asuntojen hintakuplasta, joka on seurausta liian vähäisestä rakentamismäärästä.

-Uusien asuntojen hinnat nousivat vuodessa pääkaupunkiseudulla melkein 12 prosenttia, muualla maassa kahdeksan prosenttia.  Hinnat siis nousevat huomattavasti rakennuskustannuksia ja ihmisten käytettävissä olevia tuloja nopeammin.

Harjuniemen mukaan nyt rakennetaan vuosittain ainakin 10 000 asuntoa liian vähän.

 -Valtion myöntämien korkotukivaltuuksien ansiosta tänä vuonna rakennetaan noin 25 000 asuntoa. Asuntoja pitäisi rakentaa vuosittain 35 000, pääosin kasvualueille. Tällä konstilla kasvualueilla olisi kymmenen vuoden kuluttua myös kohtuuhintaisia asuntoja. Näin ei kuitenkaan käy. Asuntoja tulee liian vähän markkinoille ja niiden hinnat nousevat. Myös vuokrat nousevat.

Harjuniemen mukaan tilanne on kestämätön.

-Ennen pitkää markkinat muuttuvat. Luultavasti ne muuttuvat niin, että asuntojen kysyntä hyytyy. Tästä seuraa tuotannon väheneminen ja asuntopulan paheneminen. Kierre jatkuu. 

Koska korot ovat matalalla, ihmiset ottavat isoja lainoja ja maksavat ylihintaa asunnoista. Kun korot nousevat, käy tilanne tukalaksi monille. Pahimmillaan velallinen joutuu myymään asunnon alihintaan. 

Harjuniemen mukaan grynderit ja pankit kyllä selviävät. Kaupungit ja kunnat ottavat myös tonttien hinnoista kovimman mahdollisen hinnan ja kaavoittavat kitsaasti. Vanhat asukkaat vastustavat kiivaasti täydennysrakentamista, jolla saataisiin asuntoja yhteyksien äärelle. Varsinaisten maksajien, tulevien asukkaiden eduista ei välitä kukaan. Rakentajien työttömyyskään ei tunnu olevan erityinen huolenaihe.

Harjuniemen mukaan asumisen tuki on hallituksen budjettiesityksen mukaan 2,25 miljardia. Tästä tuesta 1,96  miljardia muodostuu asumistuesta, asumislisästä ja asuntolainojen korkojen verovähennyksistä, joka muuten on 600 miljoonan luokkaa. 60 miljoonaa maksetaan budjetista korjaus- ja energia-avustuksina.

-Koko asumisen yli kahden miljardin tukipotista itse asuntojen rakentamiseen ja korjaamiseen menee rahaa vain noin 12 prosenttia. Jotta asuntopolitiikka ohjaisi tehokkaammin rakentamista ja lievittäisi asuntopulaa, pitäisi rakentamisen tukia lisätä huomattavasti. Sen sijaan Asuntorahastosta siirretään 166 miljoonaa asuntorahaa budjetin yleiskatteeksi.

 

Lisätietoja:

Matti Harjuniemi, 050 1586

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs