Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Rakennusliiton Harjuniemi: Työnantajia ei pidä rukoilla sopimuspöytään

Rakennusliitto ry

Rakennusliiton Harjuniemi: Työnantajia ei pidä rukoilla sopimuspöytään

Tiedote.
Julkaistu: 03.09.2011 klo 11:00
Julkaisija: Rakennusliitto ry

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi haluaa kiirehtiä palkansaajien keskusjärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan yhdistämistä.

-Ainakin palkansaajien keskusjärjestöjen yhdistämistä on syytä valmistella vauhdilla. Tehtävien hoitamiseen ei tarvita kolmea keskusjärjestöä, laski Harjuniemi Nokialla.

Harjuniemen mukaan rajat työntekijöiden, toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden välillä on ylitettävä, jotta ammatilliseen liikkeeseen saadaan lisää vaikutusvaltaa.

-Näin voidaan rakentaa ammattiliittojen alakohtainen yhteistyö, joka on nykyistä kiinteämpi ja koordinoitu.  Näin on meneteltävä esimerkiksi teollisuuden ammattiliittojen kesken.

Harjuniemi ei pidä mielekkäänä, että nyt työnantajia maanitellaan mukaan neuvottelemaan kokonaisratkaisusta.

-Nämä asettavat kylmästi omia kolkkoja ehtojaan, kuten työtaisteluoikeuden rajoittamisen. Kokonaisratkaisuille saattaa tulla liian kova hinta. Etenkin teknologiateollisuuden neuvotteluihin on jo ennen niiden alkamista, sekaantunut paljon niitä, joiden pitäisi jättää neuvottelijoille työrauha.

Lähtökohtaisesti nyt on liittokierros.

Harjuniemen mukaan liittokierrokset ovat varsin toimiva työehtojen määräytymisen tapa.

Olennaista on, että hintojen nousu, jonka syynä eivät nyt ole palkkojen korotukset, kuitataan palkankorotuksina. Toisaalta alakohtaisia laatukysymyksiä voidaan edistää liittokierroksillakin. Esimerkiksi meillä on edessämme merkittävä uudistustyö työehtosopimusten sosiaalisissa, etenkin sairauspoissaoloja koskevissa määräyksissä.

Harjuniemi vaati, että seuraavien kymmenen vuoden aikana taataan 35 000 asunnon vuotuinen rakentaminen.

-Ensi vuodelle valtionvarainministeriön budjettiesitys esittää myöntövaltuuksia 7000 pitkän korkotuen asunnolle ja 2000 välimallin korkotuen asunnolle. Määrä ei ole riittävä, mutta toimijoiden puutteessa on hyvä, jos edes nämä tuetun tuotannon määrät saavutetaan. Hallitusohjelma lupaa niin ikään, että korkotuen omavastuu puolitetaan vuoteen 2014 asti 1,7 %:iin. Suunta on oikea, uusien korkotukiasuntojen vuokrat voivat laskea.

Lisätietoja:

Matti Harjuniemi, 050 1586

 

 

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs