Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Pöly työmaalla käy kalliiksi

Cramo

Pöly työmaalla käy kalliiksi

Tiedote.
Julkaistu: 02.06.2014 klo 11:00
Julkaisija: Cramo

Pöly työmaalla käy kalliiksi

Rakennuskonevuokraamo Cramo, Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys, VTT ja joukko alan johtavia yrityksiä kokosivat parhaiden käytäntöjen tietopaketin pölyntorjunnasta yleiseen käyttöön.

Pöly työmaalla huonontaa paitsi työturvallisuutta ja -viihtyvyyttä, laskee myös työtehoa. Rakennuskonevuokraamo Cramo yhdessä muiden alan johtavien yritysten kanssa on ollut mukana Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys ry:n VTT:llä teettämässä Pölyntorjunta rakennustyömaalla -tiedotusaineiston luomisessa. Eri tahojen asiantuntemuksen tuloksena valmistui keväällä kattava tietopaketti, johon voi tutustua osoitteessa rakennuskone.fi

-Loimme pölynhallinnalle selkeät käytännöt, joihin esimerkiksi rakennuttajat voivat ottaa kantaa tarjouspyynnöissään. Olen iloinen, että useat eri alan tahot halusivat kehittää toimialaa eteenpäin yhteistyössä. Viimein pölyntorjunta on mahdollista toteuttaa tehokkaasti, kertoo Cramo Finland Oy:n toimitusjohtaja Tatu Hauhio

Teknisen Kaupan ja Palvelujen johtajan Heikki Ojanperän mukaan pölynhallintaan liittyy väärinkäsityksiä. Pölyä pidetään itsestäänselvyytenä, eikä asiaa nosteta esiin. Pölyntorjunnasta ei myöskään haluta maksaa, koska pöly näkyy vain silloin, kun rakennustyöt ovat käynnissä. 

-Vaarallisintahan on juuri se pöly, jota ei nähdä. Huolellinen pölyntorjunta on paras vaihtoehto niin työntekijöiden ja sivullisten terveyden kannalta kuin kokonaistaloudellisestikin mitattuna. Pölyntorjunta säästää kuluja, kun siivouksen tarve vähenee, sähkötyökaluja ei tarvitsee huoltaa niin usein ja sairauspoissaolot vähenevät.

Ojanperä on tyytyväinen, sillä valmistuneessa tietopaketissa kerrotaan selkokielellä ja pelkistäen, mitä pöly on ja miksi sitä pitää torjua.

-VTT:n ja yritysten asiantuntijoiden kanssa tekemämme aineisto soveltuu opetuskäyttöön ja käy viitemateriaaliksi tarjousasiakirjoihin yhtenäisen hinnoittelun pohjaksi. Infopaketteja voidaan hyödyntää myös työmaiden ja yritysten asiakastiedotuksessa. Tavoitteenamme on viedä viestiä voimakkaasti rakennusteollisuuden suuntaan. 

Vaadi Pölytöntä -kiertue jakaa tietoa

Cramo järjestää kesällä myös Vaadi Pölytöntä -roadshown kaikille rakennusalalla toimiville ja työterveydestä kiinnostuneille yhteistyössä Hiltin, Ahlsellin, Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksen sekä VTT:n kanssa. 

Ilmaisissa tapahtumissa esitellään pölyntorjunnan menetelmiä, käydään läpi pölynhallinnan ohjeita sekä kerrotaan pölyn vaikutuksesta työterveyteen.

VTT :n tutkimusinsinööri Inga Mattila kertoo, että pölyntorjuntaan liittyviä asioita on Suomessa alettu tutkia nyt entistä enemmän. Pölyntorjunnan hyötyjä ja toteutusta sekä laitteiden käyttöä tulee hänen mielestään opettaa jo alan ammattiopintojen yhteydessä. Uusi tietopaketti soveltuukin hyvin alan ammattilaisten lisäksi käytettäväksi oppilaitoksissa.

-Pölyntorjunta tulee toteuttaa oikealla tavalla, jotta käytettävät laitteet ja suojaukset toimivat luotettavasti. Pölyä tulee torjua ensisijaisesti estämällä sen syntyminen. Mikäli pölyä kuitenkin syntyy, tulee sen määrää pyrkiä vähentämään erilaisilla menetelmillä, hän muistuttaa.

Pölyntorjunnan menetelmistä keskeisimmät ovat kohdepoisto, alipaineistus, osastointi ja ilmansuodatus, jotka kuuluvat Cramon palveluvalikoimaan. Muun muassa kohdepoistossa Hiltin laitteilla pölyt ja muut epäpuhtaudet poistetaan jo syntypaikalla, jotta ne eivät leviä työntekijän hengitysalueelle. 

Tutustu Vaadi Pölytöntä -roadshown kiertueaikatauluun osoitteessa www.cramo.fi/vaadipolytonta

Pölyntorjunta rakennustyömaalla -tietopakettiin voi tutustua osoitteessa www.rakennuskone.fi

 

Lisätietoja

Cramo Finland Oy

Sari Kaakkolammi, Communications Specialist

GSM: 040 740 2434, sähköposti: sari.kaakkolammi@cramo.com

 

Teknologian tutkimuskeskus VTT

Inga Mattila, Tutkimusinsinööri

GSM: 040 542 7043, sähköposti: inga.mattila@vtt.fi

 

Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys ry

Heikki Ojanperä, Johtaja

p. 09 682 41322, sähköposti: heikki.ojanpera@tekninen.fi

 

OS/G Viestintä

Mari Kuusinen

GSM: +358 40 196 4374, sähköposti: mari.kuusinen@osg.fi

Liitetiedostot

Suomalainen Cramo on täyden palvelun rakennuskonevuokraamo. Koneiden ja laitteiden lisäksi vuokraamme siirtokelpoisia tiloja sekä tarjoamme muita rakentamista, saneeraamista ja kunnossapitoa tukevia palveluja. Cramo on alansa johtavia palveluntarjoajia Pohjoismaissa sekä Keski- ja Itä-Euroopassa. Cramolla on toimintaa 15 maassa 360 toimipisteessä ja henkilöstöä noin 2 400. Vuoden 2013 liikevaihto oli 660 miljoonaa euroa. Kotimaassa toimimme valtakunnallisesti yli 400 työntekijän voimin noin 60 toimipisteestä käsin. Asiakaskuntaamme kuuluu yrityksiä ja tahoja rakennusteollisuuden ja muun teollisuuden, kaupan sekä julkisen sektorin alalta. Lisäksi palvelemme kuluttajia. Cramo Finland Oy on osa Cramo-konsernia, jonka emoyhtiö Cramo Oyj on listattu NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä. www.cramo.fi, www.facebook.com/cramofinland

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs