Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Opiskelijat ideoivat Turulle ja Porille kestäviä kaupunkiratkaisuja

Turun ammattikorkeakoulu

Opiskelijat ideoivat Turulle ja Porille kestäviä kaupunkiratkaisuja

Tiedote.
Julkaistu: 23.09.2015 klo 10:00
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Miltä tulevaisuuden asuinalue näyttää, kun yhdistämme tietotekniikan tuomat mahdollisuudet, kestävät energia- ja liikenneratkaisut ja uudenlaiset palvelut? Turussa ja Porissa suunnitellaan parhaillaan kestäviä ja älykkäitä kaupunginosia. Turussa kehitetään Skanssin aluetta ja Porissa lähellä keskustaa sijaitsevaa Karjarannan asuinaluetta, jonne rakennetaan myös vuoden 2018 Asuntomessut. Nyt kaupungit haluavat saada konkreettisia ideoita korkeakouluopiskelijoilta.

Turulla ja Porilla on kunnianhimoiset tavoitteet hiilineutraaliuden suhteen: Pori tullee asettamaan tiukan tavoitteen siirtymisestä hiilineutraaliksi kunnaksi asteittain jo vuoteen 2030 mennessä ja Turku tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2040 mennessä. Hiilineutraalisuus tarkoittaa sitä, että kunnat pyrkivät vähentämään ilmastopäästöjään lisäämällä uu-siutuvan energian käyttöä ja parantamalla energiatehokkuuttaan.

Molemmat kaupungit suunnittelevat parhaillaan esimerkkialueita, joiden ratkaisuista voitaisiin ottaa mallia myös muuhun kaupunkirakentamiseen. Tässä työssä apuna ovat Turun ammattikorkeakoulun ja Satakunnan ammattikorkeakoulun yhteisen Smart Sustainable Cities -kurssin monialaiset ja kansainväliset opiskelijaryhmät, jotka työstävät ratkaisuja kaupungeille tämän syksyn aikana.

Porin messualue sijaitsee kaupunkikeskustassa – mahdollisuus ekologisiin ratkaisuihin

Porin Karjarannasta sekä sinne rakennettavasta asuinalueesta halutaan mahdollisimman hiilineutraali ja resurssitehokas asuinalue. Samalle alueelle rakennetaan myös Porin messualue, joka sijaitsee kaupunkikeskustassa poiketen monista viimeaikaisista asuntomessuista. Opiskelijoiden tehtävänä on suunnitella alueelle kestäviä ja älykkäitä kaupunki- ja asumisratkaisuja, jotka houkuttelevat alueelle asukkaita.

Halusimme, että juuri opiskelijat ovat mukana antamassa ehdotuksia ja konkreettisia ideoita siihen, miten näihin tavoitteisiin päästään. Opiskelijat ovat hyvin idearikkaita ja heidän on helppo lähteä miettimään asiaa kestävästä näkökulmasta, kertoo Porin ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi.

Turun Skanssin alueesta vetovoimainen ja kestävä kaupunginosa

Turun kaupungin tavoitteena on rakentaa Skanssin alueesta innovatiivinen ja älykäs kaupunginosa. Opiskelijoiden tehtävänä on jatkaa nykyisten suunnitelmien perusteella Skanssin alueen suunnittelua niin, että siitä tulee vetovoimainen, ekologinen sekä taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävä kaupunginosa.

Skanssin aluetta on suunniteltu ennakkoluulottomasti useita eri näkökulmia kehittäen. Raikkaat näkökulmat, painopisteet ja ratkaisumallit jatkosuunnittelussa ovat tärkeitä. Uskon opiskelijayhteistyön olevan hyvä tapa löytää uusia ja kehittää vanhoja ideoita, kertoo Turun kaupungin kaavoitusarkkitehti Oscu Uurasmaa.


Median edustajat toivotetaan tervetulleiksi Porissa 23.9. klo 10–12 pidettävään tilaisuuteen (Satakunnan ammattikorkeakoulu, SAMK, Tiedepuisto-A kampus, luokka B108. Osoite: Tiedepuisto 3), jossa kaupungit antavat kehittämishaasteen opiskelijoille. Opiskelijaryhmät myyvät varsinaiset ratkaisunsa kaupungeille joulukuun 9. päivänä.


Lisätiedot:

Lehtori, Riitta Dersten, Satakunnan ammattikorkeakoulu, 044 710 3692

Ympäristöjohtaja, Matti Lankiniemi, Porin kaupunki, 044 701 1215

Kaavoitusarkkitehti, Oscu Uurasmaa, Turun kaupunki, 040 168 4810

Projektikoordinaattori, Sonja Vikberg, Turun AMK, Tekniikka, ympäristö ja talous -tulosalue, 040 355 0828


Turku on paras opiskelukaupunki. Turun ammattikorkeakoulu on 10 000 osaajan yhteisö – tulevaisuuden teknillinen korkeakoulu ja hyvinvoinnin kehittäjä. Koulutamme käytännön huippuosaajia. #ExcellenceInAction


Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) on 6000 opiskelijan ja 400 asiantuntijan monialainen, kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu. Tulevaisuuden energiaratkaisut, terveys- ja hyvinvointiosaaminen, innovatiiviset palvelut, meriosaaminen sekä korkeakouluyrittäjyys ovat Satakunnan ammattikorkeakoulun strategian mukaisia painoaloja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs