Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Möysän vanhan paloaseman korttelisuunnittelukilpailun voittaja on ratkaistu

Lahden kaupunki

Möysän vanhan paloaseman korttelisuunnittelukilpailun voittaja on ratkaistu

Tiedote.
Julkaistu: 26.08.2015 klo 16:05
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupungin maankäytön järjestämä Möysän vanhan paloaseman korttelisuunnittelukilpailu päättyi 30.4.2015. Määräaikaan mennessä kilpailuun jätettiin neljä ehdotusta. Teknisen lautakunnan päättämä arvosteluryhmä arvioi ja pisteytti ehdotukset.

Tekninen lautakunta päätti 25.8.2015 (§ 101) arvosteluryhmän esityksen pohjalta kilpailun voittajaksi korkeimman yhteispistemäärän saaneen YIT:n ehdotuksen "wEDGEs", jossa pääsuunnittelijana oli Arkkitehtipalvelu Oy Jyväskylä. Varasijalle lautakunta päätti toiseksi korkeimmat yhteispisteet saaneen ehdotuksen ”Kipinä”, jonka tekijä oli Salpausselän Rakentajat Oy ja pääsuunnittelija Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy.

Tasainen kilpailu ja korkeatasoisia ehdotuksia
Arvosteluryhmä piti kilpailuun osallistuneita ehdotuksia pääosin korkeatasoisina. Selkeitä laadullisia ja määrällisiä eroja eri osa-alueittain oli silti löydettävissä, mistä syystä kilpailun lopputulos oli tasainen. Kilpailussa edellytettiin alueelle laaditun asemakaavaluonnoksen noudattamista, josta poikettiin joissakin ehdotuksissa mm. kerroslukua, liittymäkieltoa ja rakennusalojen rajoja koskevien määräysten osalta. Poikkeamiset on huomioitu pisteytyksessä ja vaikutukset arvosteluun on perusteltu kilpailun arvostelupöytäkirjassa.

Voittajaehdotuksen vahvuutena väljyys ja korkeatasoinen arkkitehtuuri
Voittaneen wEDGEs-kilpailuehdotuksen perusrakenne muodostuu kolmesta kiilamaisesta, rantaan päin kaventuvasta ja madaltuvasta uudisrakennuksesta, jotka sijoittuvat alueelle väljästi ja ilmavasti. Rakennukset ovat korkeimmillaan viisikerroksisia. Rakennusten väliin jää oleskelu- ja piha-alueita sekä puolijulkisia viheralueita. Rakennusten Ahtialantien puoleinen, suljetumpi julkisivu on käsitelty tummemmalla värisävyllä, muutoin julkisivut ovat valkoista rappausta tai tiiltä. Rajaus ranta-alueeseen on toteutettu jäsentäen alueet julkisiin, puolijulkisiin ja yksityisiin. Pysäköintialueet on pääsääntöisesti sijoitettu tien puolelle avo- ja katospaikkoina. Autokatoksiin on esitetty viherkatot.

Ehdotus ”wEDGEs” erottui edukseen muista kilpailutöistä erityisesti rakentamisen määrän sovittamisessa viereiseen uimaranta-alueeseen ja alueen maisemallisiin arvoihin sekä ehdotuksen arkkitehtuurin korkean tason ja toimivuuden tarkoituksenmukaisuuden ansiosta. Suhteutuminen uimaranta-alueeseen ja suojeltaviin säilytettäviin rakennuksiin oli toteutettu kilpailuehdotuksista parhaalla tavalla. Arkkitehtoninen kokonaisuus edusti kilpailun parhaimmistoa, ja näkymät kadulta järvelle päin säilyivät ehdotuksista parhaiten.

Kaksi vanhaa rakennusta suojellaan
Suojeltaviin rakennuksiin osoitetaan asumista. Paloaseman ullakkokerrokseen esitetään uusia lasitettuja kattoterasseja ja letkutorni muutettaisiin lasitetuiksi parvekkeiksi. Ehdotuksen kokonaisaluetehokkuus on 0,60. Voittaja ostaa ja saneeraa kilpailualueella sijaitsevat kaksi suojeltavaksi merkittävää rakennusta, vanhan paloasemarakennuksen ja varastorakennuksen.

Alueelle laaditaan voittaneen kilpailuehdotuksen pohjalta asemakaavan muutosehdotus yhteistyössä voittajan kanssa. Kaavamuutos olisi lainvoimainen arviolta syksyllä 2016, jolloin alue olisi rakennettavissa.

Kaikki ehdotukset, arvostelupöytäkirja ja arviointitaulukko ovat nähtävissä internetissä kilpailun sivulla:
www.lahti.fi > Asuminen ja ympäristö > Tonttitarjonta > Möysän vanhan paloaseman korttelisuunnittelukilpailu


Lisätietoja
Juha Helminen
kaupungingeodeetti, kilpailun puheenjohtaja
puh. 050 387 8710

Markus Lehmuskoski
kaavoitusarkkitehti, kilpailun sihteeri
puh. 050 398 5113

 

 

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Lahden kaupunki ja Nastolan kunta yhdistyvät vuoden 2016 alusta. Uudessa Lahden kaupungissa asukkaita on noin 120 000.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs