Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Mistä rahoitusta asuntojen esteettömyyskorjauksiin?

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy

Mistä rahoitusta asuntojen esteettömyyskorjauksiin?

Tiedote.
Julkaistu: 03.11.2014 klo 13:21
Julkaisija: Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy

Hissin rakentaminen on merkittävin asuttavuutta ja esteettömyyttä parantava toimenpide, joka on myös sijoituksena kattava. Valtio avustaa 50 %:lla ja asunnon arvo nousee vähintään sen tarvittavan 5.000 – 10.000 euron omarahoitusosuuden verran. Lahden ”Hissi on kiinteistön kehittämistä” – projektin innostamana on Lahden seudulle rakennettu lähes 100 uutta hissiä hissittömiin kerrostaloihin vuodesta 2009 alkaen. Lisää tarvitaan ja rakennetaan edelleen.

Kiinteistön esteettömyyttä voi olennaisesti parantaa myös huomattavasti pienempien toimenpiteiden avulla. Useimmiten kyse on enemmän hyvän suunnittelun ja oivalluksen puuttumisesta kuin rahan vähyydestä. Porraskäytävän valaistus ja väritys, ulko-oven avausmekanismi, portaat, luiskat ja kaiteet – siinä esimerkkejä pienistä toimenpiteistä, jotka voivat merkittävästi lisätä monen ihmisen asumisviihtyvyyttä. Tai jopa ratkaista sen, että asuminen omassa kodissa voi jatkua.

Myös oman asunnon sisäpuolella voi tehdä paljon asumisen helpottamiseksi. Kun vain tietäisi mistä löytyy neuvoja ja apua. Ja myös tietoa mahdollisesta yhteiskunnan tuesta.

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma 2013 – 2017 korostaa oman varautumisen ja ennakoinnin merkitystä. Oman kodin esteettömyyden parantamiseen kannattaa paneutua ja panostaa riittävän aikaisin eikä vasta sitten kun voimat ovat jo ehtyneet. Trendikkäästi ilmaisten; jo ”go go”-  tai viimeistään ”slow go”- elämänvaiheessa eikä vasta ”no go”- vaiheessa. Omassa kodissa mahdollisimman pitkään!

Perinnöksi vai omaan käyttöön?

Tuoreet selvitykset osoittavat, että ikäihmiset toimivat edelleen hyvin perinteisellä tavalla oman varallisuutensa kanssa. Vaikka maailma ympärillä on muuttunut, niin suurin osa eläkeläisistä säästää rahaa ja omaisuuttaan perillisiään varten ja elää mieluummin niukkuudessa kuin hyödyntää varallisuuttaan oman hyvinvointinsa parantamiseksi. Panostamista omaan asumiseen ja hoivaan voitaneen kuitenkin tänä päivänä pitää perusteltuna ja järkevänä ratkaisuna. Hyviä keinojakin on tarjolla. Seniorikansalaiselle on tarjolla uusia rahoitusmalleja oman asumisensa ja elämisensä turvaamiseksi, mm. käänteinen asuntolaina.

Esteettömyys on asumisen kehittämistä – seminaarisarjassa tarjotaan tietoa mm. edellä oleviin asioihin ja uusia ideoita esteettömän asumisen edistämiseksi. Seminaarisarjan eri osissa tarkastellaan aihetta eri näkökulmista. Seminaarit on tarkoitettu ensisijassa asunto- ja sosiaalisektorin sekä kiinteistöalan ammattilaisille, mutta niihin ovat tervetulleita myös muut aiheesta kiinnostuneet.

Ensimmäinen seminaari teemalla ”Asumisen ja hyvinvoinnin rahoitus” järjestetään 4.11. Lahden Sibeliustalolla. Esillä ovat mm. ARA:n eri avustukset sekä pankkien monipuolistuvat rahoitusvaihtoehdot taloyhtiöille ja yksityishenkilöille. Toisessa seminaarissa tarkastellaan suunnitelmallisen kiinteistönpidon merkitystä esteettömälle asumiselle. Seminaarisarja jatkuu alkuvuonna 2015.

Lisätietoja seminaareista löytyy www.ladec.fi/tapahtumat – sivustolta.

LISÄTIETOJA:

Ari Juhanila, asuntoasiainpäällikkö, Lahden kaupunki, 050 559 4061, ari.juhanila@lahti.fi
Ville Uimonen, projektipäällikkö, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy, 050 574 3222, ville.uimonen@ladec.fi

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy – Kestävän kasvun vauhdittaja LADECin tehtävänä on kehittää Lahden seudun elinkeinoelämän kasvun edellytyksiä, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta. LADEC tarjoaa yrityksille monipuolisia yrittäjyys-, sijoittumis- sekä kasvu- ja kehittämispalveluita. Osaamiskärkinämme ovat cleantech ja teollinen muotoilu. Yhtiöllämme on laaja kansainvälinen yhteistyöverkosto erityisesti cleantech- ja kasvurahoitussektoreilla. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs