Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Ministeri Pekkarinen haluaa kansainvälistä kasvua puutuoteteollisuuteen

Työ- ja elinkeinoministeriö

Ministeri Pekkarinen haluaa kansainvälistä kasvua puutuoteteollisuuteen

Julkaistu: 22.01.2010 klo 10:07
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

- Metsäteollisuuden viennin reaaliarvo on laskenut viimeisen kymmenen vuoden ajan. Myös tuotannon jalostusarvo on alentunut voimakkaasti. Puutuotealan ja puurakentamisen kehittämiseen onkin nyt panostettava voimakkaasti, totesi elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen puutuotealan kehittämisseminaarissa 22.1.2010 Helsingissä.

– Metsäteollisuuden viennin reaaliarvo on laskenut viimeisen kymmenen vuoden ajan. Myös tuotannon jalostusarvo on alentunut voimakkaasti. Puutuotealan ja puurakentamisen kehittämiseen onkin nyt panostettava voimakkaasti, totesi elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen puutuotealan kehittämisseminaarissa 22.1.2010 Helsingissä.

 

Puutuotealan kilpailukyvyn parantamiseksi työ- ja elinkeinoministeriö käynnisti viime keväänä metsäalan strategisen ohjelman, jonka työn pohjalta on nyt määritetty keskeisimmät alan kilpailukykyä parantavat toimenpiteet.

 

– Analyysien mukaan kasvun mahdollisuudet ovat suurimmat puutuoteteollisuudessa, saha-, puulevy-, puusepän- ja taloteollisuudessa sekä puurakentamisessa. Yhteinen tavoite tulee olla puutuotealan tuotannon jalostusarvon ja viennin kasvattaminen. Se ei tapahdu kustannuksia karsimalla tai toimintaa tehostamalla, vaan hakemalla uusia asiakasratkaisuja, tuotteita ja palveluja, joilla liikevaihtoa ja tuotannon arvoa voidaan kasvattaa, painottaa Pekkarinen.

 

– Työ- ja elinkeinoministeriö panostaa alan kehittämiseen vuoden 2010 talousarviossa merkittävästi enemmän kuin aiemmin. Resursseja on sekä ministeriön kansainvälistymisrahoituksessa että Tekesin hankerahoituksessa. Tekes käynnistää nelivuotista puutuotealan aktivointi ja uudistumishanketta. Samalla selvitetään metsäalan kasvuyrityksille suunnatun yrityskiihdyttämön mahdollisuuksia, jolla tuettaisiin kansainväliseen kasvuun tähtääviä yrityksiä.

 

– Alan kansainvälisen liiketoiminnan kehittäminen, markkinointi ja asiakaslähtöinen tuotekehitys sekä uudenlaiset toimintakonseptit ovat nousseet keskeisimmiksi kehittämiskohteiksi. Alan etujärjestöt, kuten Metsäteollisuus ry, Suomen Sahat ry ja Puuteollisuusyrittäjät ry ovat olleet aktiivisesti mukana suunnittelemassa toimenpiteitä. Nyt on niiden käynnistämisen aika. Panostusta tuotekehitykseen ja markkinointiin on lisättävä merkittävästi, vaatii Pekkarinen.

 

– Muita metsäohjelman toteutusputkessa puutuotealan kehittämiseen liittyviä asioita ovat muun muassa raaka-aineen hankinnan varmistaminen puumarkkinoiden toimivuutta ja pitkäjänteisyyttä kehittämällä sekä julkisten hankintojen politiikan ja rakentamismääräysten tarkentaminen siten, että puurakentaminen on vähintäänkin samalla viivalla muiden rakennusmateriaalien kanssa.

 

– Rakennusmääräyksiä tulee tarkentaa puurakentamisen esteiden purkamiseksi. Tämä työ onkin jo käynnistynyt. Tavoitteena tulee olla, että Suomessa on Euroopan edistyneimmät rakennusmääräykset, joilla tukevat myös yritysten tuotekehitystä ja vientiä, toteaa Pekkarinen.

Metsäalan strateginen ohjelma

 

Lisätiedot:

elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen, puh. 010 606 3500

strateginen johtaja Juha Ojala, TEM, puh. 050 413 5515

 

- Metsäteollisuuden viennin reaaliarvo on laskenut viimeisen kymmenen vuoden ajan. Myös tuotannon jalostusarvo on alentunut voimakkaasti. Puutuotealan ja puurakentamisen kehittämiseen onkin nyt panostettava voimakkaasti, totesi elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen puutuotealan kehittämisseminaarissa 22.1.2010 Helsingissä.

Puutuotealan kilpailukyvyn parantamiseksi työ- ja elinkeinoministeriö käynnisti viime keväänä metsäalan strategisen ohjelman, jonka työn pohjalta on nyt määritetty keskeisimmät alan kilpailukykyä parantavat toimenpiteet.

- Analyysien mukaan kasvun mahdollisuudet ovat suurimmat puutuoteteollisuudessa, saha-, puulevy-, puusepän- ja taloteollisuudessa sekä puurakentamisessa. Yhteinen tavoite tulee olla puutuotealan tuotannon jalostusarvon ja viennin kasvattaminen. Se ei tapahdu kustannuksia karsimalla tai toimintaa tehostamalla, vaan hakemalla uusia asiakasratkaisuja, tuotteita ja palveluja, joilla liikevaihtoa ja tuotannon arvoa voidaan kasvattaa, painottaa Pekkarinen.

- Työ- ja elinkeinoministeriö panostaa alan kehittämiseen vuoden 2010 talousarviossa merkittävästi enemmän kuin aiemmin. Resursseja on sekä ministeriön kansainvälistymisrahoituksessa että Tekesin hankerahoituksessa. Tekes käynnistää nelivuotista puutuotealan aktivointi ja uudistumishanketta. Samalla selvitetään metsäalan kasvuyrityksille suunnatun yrityskiihdyttämön mahdollisuuksia, jolla tuettaisiin kansainväliseen kasvuun tähtääviä yrityksiä.

- Alan kansainvälisen liiketoiminnan kehittäminen, markkinointi ja asiakaslähtöinen tuotekehitys sekä uudenlaiset toimintakonseptit ovat nousseet keskeisimmiksi kehittämiskohteiksi. Alan etujärjestöt, kuten Metsäteollisuus ry, Suomen Sahat ry ja Puuteollisuusyrittäjät ry ovat olleet aktiivisesti mukana suunnittelemassa toimenpiteitä. Nyt on niiden käynnistämisen aika. Panostusta tuotekehitykseen ja markkinointiin on lisättävä merkittävästi, vaatii Pekkarinen.

- Muita metsäohjelman toteutusputkessa puutuotealan kehittämiseen liittyviä asioita ovat muun muassa raaka-aineen hankinnan varmistaminen puumarkkinoiden toimivuutta ja pitkäjänteisyyttä kehittämällä sekä julkisten hankintojen politiikan ja rakentamismääräysten tarkentaminen siten, että puurakentaminen on vähintäänkin samalla viivalla muiden rakennusmateriaalien kanssa.

- Rakennusmääräyksiä tulee tarkentaa puurakentamisen esteiden purkamiseksi. Tämä työ onkin jo käynnistynyt. Tavoitteena tulee olla, että Suomessa on Euroopan edistyneimmät rakennusmääräykset, joilla tukevat myös yritysten tuotekehitystä ja vientiä, toteaa Pekkarinen.

Lisätiedot:

elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen, puh. 010 606 3500

strateginen johtaja Juha Ojala, TEM, puh. 050 413 5515

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs