Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » LÄMMITYKSEN TULEVAISUUS ON MATALALÄMPÖJÄRJESTELMISSÄ vesikiertoiset kattosäteilijät tuovat uuden mahdollisuuden myös asuinkiinteistöjen lämmittämiseen ja jäähdyttämiseen

Itula Oy

LÄMMITYKSEN TULEVAISUUS ON MATALALÄMPÖJÄRJESTELMISSÄ vesikiertoiset kattosäteilijät tuovat uuden mahdollisuuden myös asuinkiinteistöjen lämmittämiseen ja jäähdyttämiseen

Julkaistu: 11.06.2010 klo 14:00
Julkaisija: Itula Oy

Rakennuksen lämmityksessä tai jäähdytyksessä suurin energiansäästömahdollisuus on siinä vaiheessa, kun lämmönjakojärjestelmää valitaan. Hyödyntämällä esimerkiksi maalämpöä tilojen viilentämisessä ja kaukolämpöä lämmittämisessä voidaan päästä jopa 20 % energiansäästöihin.

TIEDOTE – julkaisuvapaa 11.06.2006 klo 14.00

LÄMMITYKSEN TULEVAISUUS ON MATALALÄMPÖJÄRJESTELMISSÄ
- vesikiertoiset kattosäteilijät tuovat uuden mahdollisuuden myös asuinkiinteistöjen lämmittämiseen ja jäähdyttämiseen


Rakennuksen lämmityksessä tai jäähdytyksessä suurin energiansäästömahdollisuus on siinä vaiheessa, kun lämmönjakojärjestelmää valitaan. Hyödyntämällä esimerkiksi maalämpöä tilojen viilentämisessä ja kaukolämpöä lämmittämisessä voidaan päästä jopa 20 % energiansäästöihin.

Vuoden 2012 alussa voimaan tulevat talotekniikan uudet energiamääräykset ja jatkuvasti tiukkenevat hiilidioksidin päästötavoitteet edellyttävät yhä energiaystävällisempiä teknologiaratkaisuja. Näihin vaatimuksiin yksi vastaus on matalalämpötilajärjestelmät, jotka kuluttavat vähemmän energiaa, ja käyttämänsä energian ne kuluttavat tehokkaasti.


Merkittäviä energiansäästöjä oikein valitulla lämmönjakojärjestelmällä
                        Lämmönjakojärjestelmä määrittää olennaisesti sen, kuinka mukavaksi rakennus koetaan, kuinka paljon energiaa säästyy ja millainen hyöty siitä saadaan. Oikeanlaisella lämmönjakojärjestelmällä voidaan saada huomattava energiansäästö (Opas energiansäästöön, Zehnder, Itula, 12–13).
Lämmönjakojärjestelmät, jotka toimivat säteilyn periaatteella ja joilla on alhainen lämmön varastointikyky, soveltuvat erinomaisesti matalille lämpötiloille. Itulan kattosäteilylämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät ovat tästä erinomainen esimerkki.
Erityisesti käytettäessä lämpöpumppua on tärkeää, että lämmitysjärjestelmän menoveden lämpötila on alhainen (korkea lämpökerroin). Korkeammalla lämpötilalla  toimivan järjestelmän hukkaenergia on suurempi.
– Itulan matalalämpöjärjestelmiä on asennettu jo teollisuus- ja toimistokiinteistöihin, ja nyt projekti viedään asuinkiinteistöihin. Tästä esimerkkinä on KIMU-projekti, jossa Itula on mukana yhtenä hankkeen kehittäjänä ja toteuttajana, Itulan toimitusjohtaja Jukka Itkonen kertoo.

Kiinteistöremontin yhteydessä energia-asiat kannattaa pistää kuntoon
Kun isot pakolliset korjaukset ovat ajankohtaisia, olisi sopiva aika katsoa, mitä niihin olisi hyvä ja kannattavaa yhdistää ajatellen energian säästöä ja sisäilman parantamista.
– Kun kiinteistöön on tulossa julkisivuremontti tai putkistosaneeraus, kannattaa aina ehdottomasti selvittää myös energia-asiat. Muiden remonttien yhteydessä energiaystävälliset ratkaisut toteutuvat suhteellisesti pienemmillä lisäkuluilla, ja asukkaille remontista aiheutuva riesa voidaan kärsiä kerralla, Projektipäällikkö Markku Rantama Suomen Kiinteistöliitosta sanoo.
Tällaisesta yhdistelystä on parhaillaan käynnissä pilottihankkeena KIMU-projekti, jonka kohdealueina ovat Keijupuisto Lahdessa, Maunula Helsingissä ja Matinkylä Espoossa. Näissä kohteissa saneerataan putkiremontin yhteydessä myös energiankulutuksen kannalta vanhentuneet rakenteet. Itulan ydinaluetta kohteissa ovat vesikiertoiset lämmitysjärjestelmät ja säätötermostaatit sekä pitkäikäiset komposiittiputkistot erityisesti märkätiloissa.
KIMU-projekti osuu asian ytimeen: energiansäästö viitoittaa tulevaisuudessa sekä uudisrakentamista että korjaussaneerausta.

Kattosäteilijät lämmittävät ja jäähdyttävät nyt myös asuinkiinteistöissä

Itulan toimittama kattosäteilylämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä toimii säteilyn periaatteella, jolloin tilan pintalämpötilat ovat korkeammat ja sisäilman lämpötila voidaan pitää alhaisempana lämmityksessä ja korkeampana jäähdytyksessä.
Järjestelmä on erittäin energiatehokas, koska säteilevä lämpö lämmittää suoraan lattia- tai huonekalupintoja, ihmisihoa ja vaatteita. Tuloksena on miellyttävän tuntuinen, tasainen, vedoton ja pölytön lämpö, vaikka huoneilma voi olla 2-3 astetta tavanomaista alhaisempana lämmityksessä tai korkeampana jäähdytyksessä.

Kattosäteilyjärjestelmiä voidaan käyttää kolmen metrin huonekorkeuksista jopa 70 metrin korkuisiin tiloihin niin asuinkiinteistöissä ja –huoneistoissa, kouluissa, toimistotiloissa kuin tuotantohalleissa, varastoissa, logistiikkakeskuksissa ja näyttelytiloissa. Jokaisen rakennuksen tarpeisiin suunnitellaan ja valmistetaan tapauskohtaisesti oikeanlainen järjestelmä. 

Vertailussa säteilypaneeli reagoi lämpötilan muutoksiin nopeimmin - minuutissa                       Sisälämpötilan vaihtelujen takia käyttäjät yleensä puuttuvat järjestelmään poistamalla ylimääräistä lämpöä esimerkiksi tuulettamalla. Tarvitaan siis sellaisia järjestelmiä, jotka reagoivat nopeasti lämpökuorman tai sisäilman lämpötilan muutoksiin – järjestelmiä, joilla on nopea reaktioaika ja hyvä säädettävyys.
Vertailtaessa kattosäteilypaneeleita, lattialämmitystä ja aktiivista kattorakennelämmitystä säteilypaneeli osoittautui kaikkein nopeimmaksi järjestelmäksi reagoimaan lämpötilanvaihteluun. Haluttu pintalämpötila saavutettiin säteilypaneeleilla vain yhdessä minuutissa. (Opas energiansäästöön, Zehnder, Itula, 8-9).

Itula on tehnyt vesikiertoiset matalalämpöteknologiaan perustuvat kattosäteilylämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät tunnetuiksi Suomessa ja sillä on tarjolla myös koko ketju edistyksellisiä ratkaisuja maalämmön ja maaviilennyksen käyttöön asuin- ja teollisuuskiinteistöissä. Tuotevalikoimaan kuuluvat myös lämmityspatterit, termostaatit ja laaja valikoima erimallisia putkipattereita kodin ja julkisiin tiloihin.
Itulan tavoitteena on entisestään panostaa tuotteiden- ja järjestelmien kehitykseen, lisätä rakennusten esteettisyyttä, toiminnallisuutta sekä kantaa oma osuus energian säästöissä.
Itulan sijoittumisesta kehitystyön eturiviin on esimerkkinä sen vuoden alussa yhteistyökumppaneineen järjestämä, toimialaa yhteen koonnut jäähdytysseminaari. Vastaavaa on luvassa jatkossakin.

Opas energiansäästöön:


Lisätietoja: varatoimitusjohtaja Hannu Janhunen, puh. 0400 564 917, hannu.janhunen@itula.fi
toimitusjohtaja Jukka Itkonen, puh. 0207 435 511, jukka.itkonen@itula.fi

Itula Oy on vuonna 1990 perustettu yritys, joka myy LVI-alan järjestelmiä. Yrityksen pääkonttori on Lappeenrannassa, keskusvarasto Vantaalla ja toimipiste Kuopiossa. Itulan toimialueet ja myyntiverkosto kattavat koko Suomen. Itulan tuotevalikoimaan kuuluvat Euroopan parhaat tuotemerkit, kuten saksalaiset Zehnder, Oventrop, Hans Weitzel ja espanjalainen Blansol.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs