Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Lahden muotoiluinstituutin opiskelijat loihtivat puukerrostalon messuasunnoista aisteja herättäviä tiloja - Asuntomessut Vantaalla 10.7. ̶ 9.8.2015

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy

Lahden muotoiluinstituutin opiskelijat loihtivat puukerrostalon messuasunnoista aisteja herättäviä tiloja - Asuntomessut Vantaalla 10.7. ̶ 9.8.2015

Tiedote.
Julkaistu: 06.07.2015 klo 08:00
Julkaisija: Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy

Euroopan suurimman puukerrostalon esittäytyminen kesän asuntomessuilla Vantaalla herättää kiinnostusta muutenkin kuin rakennuksen runkomateriaalin osalta. Kolme As. Oy Rubiinikehä 1:ssä sijaitsevaa messuasuntoa (kohteet 2, 3 ja 4) tarjoavat kävijöille uudenlaisia tila- ja aistikokemuksia valojen, värin, äänen ja luonnonmateriaalien avulla.

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy on kerännyt kohteeseen mukaan Lahden alueen vahvaa muotoilu- ja sisustusosaamista niin alueella toimivista yrityksistä kuin opiskelijoista. Yhteistyö puukerrostalokohteessa on luonut jatkumon LADECin aiemmalle toiminnalle puukerrostalorakentamisen edistäjänä.

Tyyliltään perinteitä rikkovista sisustusratkaisuista vastaavat Lahden ammattikorkeakoulun (LAMK) Muotoilu- ja taideinstituutin sisustusarkkitehtuurin 3. ja 4. vuosikurssit opiskelijat. Sisustustuotteiden toimittajina ovat muun muassa Lahden seudulla toimivat HT Collection, Muurame, Eurokangas, Kera Interior, Valoarte, Novart A la Carte -keittiöt ja ovivalmistaja JELD-WEN Suomi.

PuuMera -puukerrostalon urakoitsija, Rakennusliike Reponen Oy:n toimitusjohtaja Mika Airaksela antoi opiskelijoille tehtäväksi ideoida tyypillisistä messusisustuksista poikkeavia tiloja kooltaan noin 50-neliöisiin huoneistoihin. Tavoitteena oli herättää uniikeilla ratkaisuilla erityisesti nuorten messukävijöiden kiinnostusta puukerrostaloasumista kohtaan.

Valituksi tuli lopulta kolme keskenään erilaista teemaa nimeltään ”Aisti”, ”Kiihko” ja ”Perunamaa”, jotka nimensä mukaisesti tarjoavat aisti- ja tilakokemuksia sekä nostavat esille ekologista asumista kaupungissa.

”Perunamaa”: modernisti mökkitunnelmainen kerrostalokoti (kohde 2)

Luonnonmukaisuutta käsittelevässä teemasisustuksessa haluttiin pohtia ratkaisuja, jotka vetoaisivat omakotitalosta haaveileviin ihmisiin ja saisivat heidät valitsemaan ekologisemman asumismuodon esimerkiksi puukerrostalossa.

Modernisti mökkitunnelmaisessa kodissa löytyy muun muassa sammalseinä olohuoneessa ja pieni piha nurmikkoineen parvekkeelta. ”Huoneistoon pyrittiin saamaan perinteistä omakotiasumisen fiilistä ja rauhaa”, opiskelija Aino Suikkanen kuvailee.

”Aisti”: kokeiluja äänen avulla (kohde 3)

Puukerrostalon tiiviys perustuu huolellisiin elementtien liitoksiin, mistä syystä seinä- ja välipohjaelementit osastoivat esimerkiksi askelääniä tehokkaasti. Paksujen väliseinien ansiosta huoneistojen akustiikka toimii ja musiikin äänimaailma pääsee oikeuksiinsa.

Mika Airakselan toiveesta yksi opiskelijoiden sisustamista asunnoista keskittyykin äänentoiston esittelyyn. Minimalistisesti sisustettu ”Aisti” lähestyy hifi-teemaa installaation keinoin.

”Tilaratkaisua ei ole suunniteltu tietylle asukkaalle, vaan tarkoituksena on korostaa aistikokemusta ja aineettomuuden tuntua äänien, valkoisen värimaailman sekä pintojen tekstuurien, kiiltoasteiden ja valonläpäisevyyden avulla. Visuaalista kontrastia syntyy mustilla yksityiskohdilla”, opiskelija Aino Suikkanen kertoo.

”Kiihko”: sykkivä tutkielma valosta (kohde 4)

Opiskelijoiden mielestä suomalaisten kotien sisustuksessa kiinnitetään harmillisen vähän huomioita valon ja värien käyttöön. ”Kiihko”-nimisestä tilasta syntyi tästä syystä äärimmilleen viety installaatiomainen kokeilu, joka koostuu neljästä eri valoalueesta: heijastetun valon, luonnonvalon, staattisen valon ja dynaamisen valon alueista.

”Asuntomaisuutta on luotu vain tarkoin valittujen kalusteiden avulla. Pääosaa näyttelevät valon ohella erilaiset pinnat ja materiaalit”, suunnittelijat kertovat.

Opiskelijoille hieno oppimiskokemus

LAMK:in sisustusarkkitehtuurin koulutusohjelmaan sisällytetty suunnitteluprosessi tarjosi opiskelijoille mahdollisuuden luoda kontakteja yritysmaailmaan ja erityisesti lahtelaisiin valmistajiin. ”Useita työmaakäyntejä, tapaamisia yhteistyökumppaneiden kanssa sekä kuva- ja tekstimateriaalien tuotantoa”, kuvailee opiskelija Aino Suikkanen monipuolista projektia.

Uusia puukerrostalohankkeita pääkaupunkiseudulle parhaillaan käynnistävä Mika Airaksela kiittelee hyvin sujunutta yhteistyötä noin 10 opiskelijasta koostuneen ryhmän kanssa. ”Tavanomaisesta poikkeavat luovat ideat ja kokeilut herättävät varmasti messuvieraissa ajatuksia puolesta ja vastaan”, urakoitsija arvioi tyytyväisenä.

Lisää Rubiinikehä 1:n näyttelyasunnoista ja käytetyistä sisustusmateriaaleista: http://www.puumera.fi/asuntomessut-2015

Lisätietoja:

Rakennusliike Reponen Oy
Mika Airaksela, toimitusjohtaja, p. 0500 703 113, mika.airaksela@rklreponen.com 

Lahden ammattikorkeakoulu, Muotoilu- ja taideinstituutti sisustusarkkitehtuuri
Aino Suikkanen, opiskelija, p. 050 561 6590, aino.suikkanen@gmail.com

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy
Niina Sipilä, asiakkuusneuvoja, p. 044 7048 442, niina.sipila@ladec.fi         

Liitetiedostot

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy – Kestävän kasvun vauhdittaja  
LADEC kehittää Lahden seudun elinkeinoelämän kasvun edellytyksiä, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta. Tarjoamme yrityksille monipuolisia yrittäjyys-, sijoittumis- sekä kasvu- ja kehittämispalveluita. Osaamiskärkiämme ovat cleantech ja teollinen muotoilu. Yhtiöllämme on laaja kansainvälinen yhteistyöverkosto erityisesti cleantech- ja kasvurahoitussektoreilla.  www.ladec.fi 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs