Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » KyAMK:n saunalaboratoriolle toisena Suomessa lupa kiukaiden CE-testaukselle

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

KyAMK:n saunalaboratoriolle toisena Suomessa lupa kiukaiden CE-testaukselle

Tiedote.
Julkaistu: 17.04.2013 klo 14:37
Julkaisija: Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun päästömittauslaboratorio on saanut Finas-akkreditoinnilta hyväksynnän suorittaa CE -merkintään oikeuttavia jatkuvalämmitteisten saunan kiukaiden tyyppitestauksia. Energiatekniikan laboratorion tiloissa on tätä tarkoitusta varten rakennettu erillinen saunalaboratorio, jossa voidaan suorittaa standardoituja vaatimustenmukaisuuden testauksia.

KyAMK on Suomen ensimmäinen ammattikorkeakoulu, jonka testaustoiminta on läpäissyt vaativan akkreditointimenettelyn. Jatkuvalämmitteisten saunan kiukaiden testausta Suomessa tekee KyAMK:n lisäksi vain VTT.

Taustalla lainsäädännön muutos

EU:n rakennustuoteasetus tulee kokonaisuudessaan voimaan 1.7.2013. Tämän jälkeen valmistaja ei voi enää toimittaa myyntiin asetuksessa määriteltyä tuotetta, jossa ei ole CE -merkintää. Rakennustuoteasetus koskee myös puulämmitteisiä kiukaita, joiden myynti heinäkuun alusta alkaen siis edellyttää CE -merkintää.

CE -merkityt kiukaat täyttävät vaatimukset

CE -merkintä mahdollistaa kiukaan myynnin koko Euroopan talousalueella. Merkintä on valmistajan vakuutus siitä että tuote täyttää turvallisuutta, terveyttä, ympäristöä ja kuluttajansuojaa koskevat vaatimukset. Suomessa on useita saunan kiukaiden valmistajia ja kiukaat ovat myös vientituote.

Kiukaiden ominaisuudet tutkitaan

KyAMK:n saunalaboratorio toimii puolueettomana testauslaitoksena ja varmistaa, että markkinoille tuotavat tuotteet täyttävät CE -merkinnän vaatimukset.

Saunalaboratorion tehtävänä on tutkia että kiukaan ominaisuudet täyttävät siihen sovellettavan tuotestandardin SFS-EN-15821 vaatimukset. Tyyppitestauksessa mitataan ja raportoidaan esimerkiksi hyötysuhteeseen, tehoon ja päästöihin liittyviä asioita. Lisäksi tarkastellaan mm. käyttöturvallisuutta.

Puolueeton arviointi

CE -merkinnän edellyttämiä testauksia suorittavat EU-lainsäädännön mukaisesti niin sanotut ilmoitetut laitokset. Ilmoitettujen laitosten rekisteriä ylläpidetään EU-laajuisesti ja toiminta on tarkasti säänneltyä ja valvottua. Laitoksen on oltava arvioinneissaan riippumaton ja puolueeton.

Lisätietoja

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
Tutkimusinsinööri Mikko Nykänen
044 702 8255
etunimi.sukunimi@kyamk.fi

Laboratorion johtaja Risto Korhonen
044 702 8235
etunimi.sukunimi@kyamk.fi

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu on menestyksen tekijä: laadukas, työelämäläheinen ja kansainvälinen korkeakoulu, jossa onnistumme yhdessä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs