Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Kiinteistöjen huolto sähköistyy

Editor Helsinki Oy / Editori.fi

Kiinteistöjen huolto sähköistyy

Tiedote.
Julkaistu: 24.10.2014 klo 07:30
Julkaisija: Editor Helsinki Oy / Editori.fi

Maamme kansallisvarallisuudesta yli 70 prosenttia perustuu rakennetutun ympäristöön. Ei siis ole samantekevää, miten kiinteistöjä ylläpidetään. On kansantalouden, käyttäjän ja omistajan etu, että tilojen hallinta ja kunnossapito on hyvin hoidettu.

- Sähköiset huoltokirjat ja niitä tukevat kiinteistön energianhallinta-, turvallisuus- ja kunnossapito-ohjelmistot ovat jo yleisesti käytössä kaikissa suuremmissa kiinteistöissä. Ne mahdollistavat suunnitelmallisen kiinteistöjen kunnossapidon, sillä niihin voidaan viedä kaikki kiinteistöjen laitteet huoltohistorioineen. Järjestelmän avulla voidaan tehdä aiempaa helpommin pitkän tähäyksen suunnitelmia ja pitää näin kustannukset kurissa, kun äkilliset yllätykset vähenevät, selvittää VTT:n erikoistutkija Kalevi Piira. Hän arvioi huoltokirjojen nostaneen huollon laatua, sillä niiden avulla on aiempaa helpompi seurata, että tarvittavat työt on tehty ja ne on myös tehty oikein. Huoltokirjoja voidaan käyttää myös mobiilisti huoltokohteissa, mikä vähentää paperityötä ja näin myös kirjausvirheitä.

Big data muuttaa käytäntöjä

Tulevaisuudessa, joskaan ei aivan lähivuosina, kiinteistöjen ylläpidon käytäntöjä tulee muuttamaan ns. big data, eli kiinteistöistä eri lähteistä kerättävä valtava määrä tietoa, jota analysoidaan ja sen perusteella kehitetään laadullisia ja kustannustehokkaita ylläpitotoimia kuten ennakoiva vikadiagnostiikka ja erilaiset lisätyn todellisuuden sovellukset.

- Tiedonkeruuseen liittyy paljon vielä ongelmia, mutta big datan avulla kiinteistöjen käytettävyyttä voidaan parantaa, turhia toimia karsiutuu pois ja uskon, että myös rakennusten kokonaiselinkaariajattelu sekä siihen liittyvien erilaisten kiinteistön sertifiointijärjestelmien käyttöönotto ja tehokkuusindikaattoreiden seuranta tulevat nykyistä voimakkaammin esille, arvioi Piira.

Muita kiinteistöihin ja niiden kunnossa- ja ylläpitoon vaikuttavia tulevaisuuden muutoksia tulevat olemaan tiukkenevat energiamääräykset sekä älykäs sähköverkko, jonka avulla optimoidaan koko kiinteistön tai kiinteistöryppään sähköenergian käyttöä. Kiinteistöt hyödyntävät nykyistä enemmän uusiutuvia energialähteitä ja energiaa voi virrata verkosta kiinteistöön tai päinvastoin, kulloisenkin energian hinnan ja määrän mukaan. Lisäksi käyttäjät voivat optimoida kulutustaan kulloisenkin hintatason mukaan. Teksti: Maija-Liisa Saksa

Editori Helsinki Oy - yritysviestinnän asiantuntija


Editori.fi-asiantuntijakanava tuo esille oman alansa asiantuntijat, persoonat ja vaikuttajat. www.editori.fi


Lisätiedot: Valtteri Rantalainen | p. 09 4241 2223 | valtteri.rantalainen(a)editorhelsinki.fi | www.editorhelsinki.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs