Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Kierrätyskaappi kannustaa kierrättämään

TTS Työtehoseura

Kierrätyskaappi kannustaa kierrättämään

Tiedote.
Julkaistu: 15.04.2014 klo 08:47
Julkaisija: TTS Työtehoseura

Työtehoseuran Ekologinen keittiö -hankkeessa suunniteltiin uudenlainen kierrätyskaappi kannustamaan lajitteluun ja kierrätykseen. Kaapin on suunnitellut TkT Heli Mäntylä Työtehoseurasta ja valmistanut Puuverstas Punatammi. Kaapin koko on 600 x 600 x 2100 mm ja se voidaan integroida osaksi keittiötä tai tarvittaessa sijoittaa muualle asuntoon. Runko ja laatikot ovat koivuvaneria ja ovet koivuviilulla päällystettyä rimalevyä. Pinta on kuultovahattu.

Kierrättämisen avulla pidennetään jo kerran luonnosta tai alkutuotannosta otetun materiaalin käyttöikää. Suomalainen tuottaa yhdyskuntajätettä noin 480 kiloa vuodessa ja tästä vain kolmasosa päätyy kierrätykseen, mikä on Euroopan mittakaavassa huolestuttavan vähän. Suomen virallisen jätesuunnitelman mukaan puolet yhdyskuntajätteestä pitäisi kierrättää vuoteen 2016 mennessä.

Lajittelemalla jätteet jo syntypaikallaan voidaan säästää ympäristöä huomattavasti. Esimerkiksi kuluttaja, joka juo yhden tölkin virvoitusjuomaa päivässä ja vie tölkin kierrätykseen, vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 27 kiloa vuodessa verrattuna siihen, jos tölkki menisi kaatopaikalle. Alumiinitölkkien valmistus kuluttaa todella paljon energiaa, koska neitseellisestä raaka-aineesta valmistettuna se tuottaa jopa 5,4 kertaa oman painonsa verran hiilidioksidia. Kierrätysmateriaalista tehdyn tuotteen päästöt tippuvat yhteen seitsemäsosaan. Kierrätettäväksi kelpaavia materiaaleja ei ole myöskään syytä kuljettaa jätteenpolttolaitoksiin.

Tutkimuksen mukaan kierrätysinnokkuuteen vaikuttaa suoraan jäteastioiden määrä keittiössä. Keittiöön kannattaa aina varata riittävästi tilaa jätteiden lajittelulle. Nykysuositusten mukaan keittiössä tulisi voida lajitella vähintään 9 jätejaetta. Työtehoseurassa kehitetyn kierrätyskaapin ideana on tarjota valmis ratkaisu kierrättämisen helpottamiseksi. Kierrätyskaapissa on tilaa kahdeksalle jätejakeelle: keräyskartongille ja -pahville, pantillisille pulloille, pienmetalleille, lasille, vaarallisille jätteille, energiajakeelle, keräyspaperille ja muulle kierrätettävälle jätteelle, kuten esimerkiksi värikaseteille. Biojäte kerätään erikseen lähimpänä sen syntypaikkaa, parhaana paikkana biojätteen keräykselle on oma laatikosto heti keittiön keskeisimmän työtason alapuolella. Kun tarkoin kierrättää, sekajätettä ei juuri jää.

Lisätietoja: TkT Heli Mäntylä, TTS Työtehoseura, puh 044 7143 697, heli.mantyla@tts.fi

Liitetiedostot

TTS - Työtehoseura on valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio, joka kouluttaa vuosittain noin 10000 opiskelijaa eri alojen ammattilaisiksi. Koulutustoiminnan lisäksi TTS - Työtehoseura tutkii ja kehittää noin 100 vuosittaisen projektin avulla työmenetelmien toiminnallisuutta, tehokkuutta ja tuottavuutta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs