Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Julkiset hankinnat kaukana terveestä kilpailusta ainakin tuntiveloitustöinä

Rakennusteollisuus RT

Julkiset hankinnat kaukana terveestä kilpailusta ainakin tuntiveloitustöinä

Tiedote.
Julkaistu: 08.04.2011 klo 14:06
Julkaisija: Rakennusteollisuus RT

PINTAURAKOITSIJAT ry Lehdistötiedote 8.4.2011 vapaa julkaistavaksi

Julkiset hankinnat kaukana terveestä kilpailusta ainakin tuntiveloitustöinä

Työministeri Anni Sinnemäki sai harmaan talouden torjuntaa miettineen työryhmän raportin maaliskuun lopussa. Raportissa oli monia tärkeitä ja eteenpäin vietäviä asioita. Pintaurakoitsijat ry:n toimitusjohtaja Juha Helmijoki pitää varsin perusteltuna erityisesti korotettua laiminlyöntimaksua tilanteissa, joissa rakennuspalvelun tilaajan on täytynyt tietää, ettei sopimuksen toisella osapuolella ole tarkoitus täyttää sopimuspuolena ja työnantajana lakisääteisiä velvoitteitaan.

Korotettu laiminlyöntimaksu olisi Helmijoen mukaan varmasti omiaan parantamaan muun muassa julkisia hankintoja koskevien päätösten tasoa. Esimerkiksi Vantaan kaupunki hyväksyi hiljakkoin rakennusten sisäpuolisia korjauksia tekemään urakoitsijan, joka tarjosi töitä hintaan 19 euroa tunnilta. Helmijoki ihmettelee, miten tällaisella hinnalla töitä ostava julkinen, verovaroilla rahoituksensa hankkiva julkinen toimija voi perustella menettelyään.

”Tarvitaan ammattityöntekijää, mutta hyväksytään tarjous, jolla voi oikeastaan palkata vain kesäksi avustaviin töihin tulevan koululaisen. Jos edes maamme suurimmat kunnat eivät välitä hankintatoimessaan muusta kuin näennäisesti mahdollisimman halvasta tuntihinnasta, niin hankintamoraali on olematon”, puuskahtaa Helmijoki.

”Eikä Vantaa näytä olevan ainoa iso kunta, jonka hankintaratkaisu tuntuu moraalisesti kestämättömältä. Myös Turku näyttää tilaavan tuntitöitä pintakäsittelyurakitsijoilta hankintamenettelyllä, joka ei kestä kriittistä tarkastelua”, Helmijoki toteaa.

Helmijoen mielestä harjoittelija ja ammattimies rinnastetaan samanarvoisiksi hankintapäätöstä tehtäessä. ”Kuitenkin ammattimies saa paljon enemmän aikaiseksi samassa ajassa ja halutun lopputuloksen halvemmalla. Kunnille tuntuu kelpaavan sellainen poikkeavan työajan hinnoittelu, josta näkee heti, että se ei voi perustua todellisiin kustannuksiin. Miksi tilata töitä ehdoilla, jotka johtavat siihen, että työ on urakoitsijalle kannattamatonta tai sitten urakoitsijan pitää jättää työntekijälle maksamatta palkkaeriä, jotka tälle lainsäädännön mukaan kuuluisivat.”

Helmijoki katsoo rakentamispalvelujen tilaamisen tuntityönä kilpailullisesti kyseenalaiseksi, ellei pystytä valvomaan riittävän hyvin, montako tuntia tehdään ja montako laskutetaan sekä mitä saadaan tunnissa aikaiseksi. ”Muunlaisia työn tilaamistapoja pitäisi hakea. Olisiko järkevämpää, että tilaaja ilmoittaisi maksavansa reilun hinnan työstä, mutta vaativansa myös sen mukaista ammattitaitoista suoritusta pitäen sisällään ammattimiehen joutuisuuden? Voisiko pyrkiä aidosti siihen, että työt tehtäisiin tehokkaasti ja laadukkaasti, jolloin kunta saisi lopputuloksen kohtuuhinnalla? Näin näistä töistä kiinnostuisivat erityisesti ne yritykset, jotka osaavat hoitaa tuotantonsa ja velvoitteensa järkevästi”, Helmijoki painottaa.

”Urakointipalvelujen julkiset hankinnat ovat usein varmasti muodollisesti oikein. Tosiasiassa ei ole kuitenkaan lainkaan itsestään selvää, että niiden toteutuminen enää täyttää sitä, mitä muodollisesti on sovittu. Hankintojen toteutuksesta puuttuu läpinäkyvyys ja näin toiminnan uskottavuus kärsii - valitettavasti usein myös aiheesta”, Helmijoki harmittelee.

LISÄTIETOJA:
Toimitusjohtaja Juha Helmijoki, Pintaurakoitsijat ry, puh. 040 501 3788.

 

Vuonna 1912 perustettu Pintaurakoisijat ry on valtakunnallinen työnantaja- ja yrittäjäpoliittinen järjestö, joka edistää pintakäsittelyalan kehittymistä. Siihen kuuluu 18 paikallista maalarimestariyhdistystä sekä toimialayhdistys Suomen Korroosiourakoitsijat ry. Yhdistysten kautta liittoon kuuluu lähes 300 jäsenyritystä, joissa työskentelee yli 3 000 pintakäsittelyalan ammattilaista. Liiton jäsenyritysten yhteenlaskettu liikevaihto on 245 miljoonaa euroa ja palkkasumma noin 80 miljoonaa euroa. Tyypillinen alan yritys on perheyritys, joka työllistää yrittäjän ja alle 10 työntekijää. Suurimmat pintakäsittelyalan yritykset työllistävät yli 100 henkilöä. www.pintaurakoitsijat.fi Pintaurakoitsijat ry on Rakennusteollisuus RT ry:n jäsen ja Suomen Yrittäjät ry:n toimialajäsen

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs