Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » INFRA ry: Hyvä ennakkosuunnittelu ja osaavat tekijät takaavat räjäytystyön turvallisuuden

INFRA ry

INFRA ry: Hyvä ennakkosuunnittelu ja osaavat tekijät takaavat räjäytystyön turvallisuuden

Tiedote.
Julkaistu: 20.09.2012 klo 17:08
Julkaisija: INFRA ry

Kesän ja syksyn aikana Espoossa on sattunut kaksi räjäytysonnettomuutta. Niissä on ollut ainekset suureen tragediaan. INFRA ry peräänkuuluttaa työmaille huolellista ennakkosuunnittelua räjäytysonnettomuuksien ehkäisemiseksi.

Räjäytys- ja louhintatyöt ovat normaali ja tavanomainen osa rakennushanketta. Ne ovat myös yksi vaativimmista rakentajan tehtävistä. Pääosa töistä tehdään hyvällä ammattitaidolla ja turvallisuusmääräyksiä noudattaen. Suhteessa alan toiminnan laajuuteen onnettomuuksia tapahtuu äärimmäisen harvoin. Silti yksikin onnettomuus on liikaa.

Valtaosaa Suomen maarakennus- ja louhintaurakoitsijoista edustava INFRA ry vaikuttaa eri tavoin siihen, että räjäytystyöt tehdään lakien ja määräysten mukaan ja turvallisesti kaikilla työmailla. Keinoja ovat mm. yhteistyö viranomaisten sekä laite- ja materiaalitoimittajien kanssa, jäsenyrittäjien kouluttaminen ja turvallisuuskilpailut.

– Rakennustöitä koskevan lainsäädännön keskeinen ajatus on, että työt pitää tehdä järjestelmällisesti ja suunnitelmallisesti. Tämä asettaa vaatimuksia etenkin hankkeen hyvälle ennakkosuunnittelulle, INFRA ry:n ympäristöpäällikkö Eija Ehrukainen toteaa.

Valmistautumista ja vastuuntuntoa

INFRAn mukaan onnettomuudet voidaan ehkäistä tarkalla ennakkovalmistautumisella, käyttämällä osaavia ja vastuuntuntoisia urakoitsijoita sekä varaamalla hankkeen vaativuuteen nähden riittävät resurssit ja riittävästi aikaa.

– Turvallisuus edellyttää kaikilta hankkeeseen osallistuvilta saumatonta yhteistyötä. Päätoteuttajan on suunniteltava työt etukäteen riskianalyysien perusteella siten, että ne voidaan toteuttaa ilman vaaraa työntekijöille tai muille hankkeen vaikutuspiirissä oleville. Rakennushankkeille tulee myös nimetä turvallisuuskoordinaattori, joka tekee yhteistyötä päätoteuttajan kanssa rakentamisen suunnittelussa ja toteutuksessa, Ehrukainen luettelee turvallisen työn tukipilareita.

Pätevä rakennuttaja tarkistaa louhintayrityksen taustat ja selvittää referenssikohteet, jotta voidaan olla varmoja toteutuksen asianmukaisuudesta. Hyvänä tietolähteenä toimii esimerkiksi RALA ry:n yritysrekisteri.

Räjähteiden käytössä on noudatettava lakia sekä valmistajan tai maahantuojan käyttöohjeita. Laki ottaa kantaa räjähteiden laatuun, siirtoon, varastointiin ja käyttöön. Lainsäädäntö ohjeistaa myös, kuka saa hankkia ja pitää hallussa räjähteitä, kenelle niitä saa luovuttaa ja millaisia pätevyysvaatimuksia räjähteitä käsitteleviltä henkilöiltä edellytetään. Vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain noudattamista valvovat Turvatekniikan keskus sekä poliisi ja pelastusviranomainen.

LISÄTIETOJA:
Eija Ehrukainen, ympäristöpäällikkö, INFRA ry 
Puh. 050 412 0699, sp. eija.ehrukainen@infra.fi

INFRA ry on infra-alan palveleva asiantuntija. Jäsenyrityksemme rakentavat ja pitävät kunnossa perusinfraa: väyliä, tunneleita, satamia, lentokenttiä ja viheralueita. Jäsenemme rakentavat ja hoitavat myös elintärkeitä teknisiä verkostoja, joissa kulkee energia, vesi ja tieto sekä tuottavat kaikessa rakentamisessa välttämättömän kiviaineksen. Tehtävämme on parantaa jäsenyritystemme edellytyksiä tehdä tärkeää työtään tuottavasti, taitavasti ja eettisesti.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs