Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Hirsikorttelihankkeesta hirsirakentamisen boomi Pudasjärvelle

Pudasjärven kaupunki

Hirsikorttelihankkeesta hirsirakentamisen boomi Pudasjärvelle

Tiedote.
Julkaistu: 15.11.2012 klo 11:30
Julkaisija: Pudasjärven kaupunki

Yli kolme vuotta kestänyt Pudasjärven hirsikorttelihanke on päättymässä. Hankkeen aikana on Karhukunnaan alueelle rakennettu hirrestä kuusi rakennusta ja yhteensä lähes 2000 m2 asunto- ja liiketiloja. Hankkeen vaikutuksesta Pudasjärvellä on aloitettu hirsirakenteisen päiväkodin rakentaminen, ja suuri, noin 10000 k-ala m2 koulu on suunnittelun alla.

Rakentamisen aikana on saatu runsaasti uutta tietoa hirsirakentamisen ekologisuudesta. Hirsitalon rakentamisen ympäristövaikutukset tunnetaan hankkeen ansiosta paremmin, kuin minkään muun rakentamistavan.

Tietoa kertyy vielä hankkeen jälkeenkin. Alueen sääasema ja rakennuksiin asennettu seurantajärjestelmä tuottavat jatkuvaa tietoa sääolosuhteiden vaikutuksesta energiankulutukseen. Lisäksi rakenteiden lämpötila- ja kosteusvaihteluista tallentuu tietoa. Myös asukkaita motivoidaan seuraamaan energiankulutustaan hirsitaloon asennetusta kotiautomaatiojärjestelmästä.

Hirsikorttelihankkeen tuloksena on syntynyt kaksi hanketta koskevaa julkaisua. Toinen niistä on VTT-technology-sarjassa julkaistu tutkimus hirsirakennuksen koko elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista. Tutkimuksessa on käytetty Hirsikorttelihankkeessa kerättyä tietoa rakentamisen ympäristövaikutuksista. Tutkimuksessa on selvitetty skenaariolaskelmilla sitä, miten rakentamisen aikainen ekologisuus voitaisiin ottaa huomioon rakennuksen energiatehokkuuslaskelmissa. Tulosten mukaan hirsitalo pärjää hyvin ekologisuudessa vertailtaessa koko elinkaaren aikaista energiankulutusta. Tutkimus esitellään 15.11.2012 Oulussa.

Toinen hirsikorttelihankkeen tuottama julkaisu on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimus hirsitaloasukkaiden asumisterveydestä ja -tyytyväisyydestä. Tutkimuksessa selvitettiin muun muassa hirsitaloasukkaiden tyytyväisyyttä sisäilman laatuun, sekä asukkaiden yleistä terveydentilaa. Vertailukohteina käytettiin puurunkoisissa taloissa ja kivitaloissa asuvia. Tutkimuksen mukaan hirsitaloissa asuvat ovat neljä kertaa todennäköisemmin tyytyväisiä sisäilman laatuun kuin puurunkotaloissa asuvat ja kuusi kertaa todennäköisemmin tyytyväisiä kuin kivitaloissa asuvat. Myös asukkaiden yleinen terveydentila oli hirsitaloissa asuvilla selkeästi parempi, kuin muissa taloissa asuvilla. Myös tämä tutkimus julkaistaan 15.11.2012 Oulussa.

Kolme vuotta kestänyt hirsikorttelihanke sai osakseen laajalti huomiota. Pudasjärven kaupungin kehittämisjohtaja Mikko Kälkäjään on otettu yhteyttä kunnista eri puolilta Suomea. Kokemukset hirren käyttämisestä julkisessa rakentamisessa kiinnostavat. Hanketta on esitelty useissa Euroopan maissa, Chilessä ja Japanissa. Karhukunnaalla kävi hankkeen aikana useita kotimaisia ja ulkomaisia delegaatioita tutustumassa hirsirakennuksiin.

 

Lisätietoja: Kehittämisjohtaja Mikko Kälkäjä, p. 040 7399 797, mikko.kalkaja@pudasjarvi.fi

Arkkitehti Matti Alasaarela, p. 040 5168 224, matti.alasaarela@inspis.fi

www.karhukunnas.fi

 

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs