Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Harmaa talous pantava kuriin myös omakotitalotyömailla

Rakennusteollisuus RT

Harmaa talous pantava kuriin myös omakotitalotyömailla

Tiedote.
Julkaistu: 10.02.2012 klo 12:04
Julkaisija: Rakennusteollisuus RT

Nykyisen hallituksen tekemät ja jo vahvistetut talousrikollisuuden torjuntatoimenpiteet rakennusalalla saavat tukea Rakennusteollisuus RT ry:lta. Verohallinnossa valmisteilla olevan työntekijätietojen ja alihankkijalle maksettujen maksujen ilmoittamisvelvollisuuden osalta Rakennusteollisuus RT ry toivoo keskittymistä olennaiseen. Mikäli yritysten edellytetään ilmoittavan kuukausittain tiedot liian laajasti ja yksityiskohtaisesti, lain toteutuminen jää teorian tasolle suuressa osin rakennusalan yrityksiä.

”Työmaatietojen toimittamiskynnys tulee asettaa niin matalaksi, että pienimmätkin rakennusalan urakoitsijat voivat täyttää lain edellytykset. Yritykset joutuvat uudistamaan tulevien lakimuutosten johdosta järjestelmiään, ja kustannukset voivat nousta lähemmäs 10 000 euroon”, toteaa Asta Rakentaja 2012 -messuilla Tampereella puhunut asiamies Ville Wartiovaara Talonrakennusteollisuus ry:stä. Koko toimialalle veronumeron ja ilmoitusvelvollisuuden käyttöönoton vaatimat järjestelmäuudistukset ja henkilöresurssit aiheuttavat useiden kymmenien miljoonien eurojen kustannukset.

Talousrikollisuuden torjuntatoimenpiteet osuvat vain ammattirakentamiseen

Rakennusteollisuus RT ry:ssä pidetään valitettavana sitä, ettei talousrikollisuuden torjuntatoimenpiteillä ole toistaiseksi puututtu yksityisessä rakentamisessa ilmenevään harmaaseen talouteen. Tilaajavastuulaki, vuonna 2012 käyttöön otettava veronumero sekä ilmoitusvelvollisuudet työmaalla työskennelleestä työvoimasta ja urakkamaksuista eivät koske yksityishenkilön rakentamista ja rakennuttamista.

”Tulossa olevat talousrikollisuuden torjuntatoimenpiteet laittavat ammattimaiseen rakentamiseen pesiytyneet harmaan talouden toimijat ahtaalle. Onkin oletettavaa, että nämä siirtyvät omakotitalotyömaille, joilla harmaata taloutta ei juurikaan säädellä eikä valvota”, sanoo Ville Wartiovaara.

Hallituksen tehostetun harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan toimintaohjelmassa vuosille 2012-15 on todettu, että ilmoittamismenettelyn toteuttamisen yhteydessä selvitetään edellytykset ulottaa käytäntö myös omakotityömaille. Yksityishenkilöille voisi tulla velvollisuus rakennuslupaa edellyttävissä korjaus- ja uudisrakentamistoimissa ilmoittaa Verohallinnolle käytetyt urakoitsijat tai työntekijät sekä näille maksettujen maksujen määrät.

”Pidämme asian etenemistä hyvin tärkeänä, jotta omakotityömaita ei jätetä harmaan talouden temmellyskentäksi. Hämäräyrittäjät ja pimeä työ ovat jo nykyisin iso ongelma pientalotyömailla. Rakennuttajana toimivat kuluttajat eivät usein edes ymmärrä, millaisia riskejä niiden käyttöön sisältyy”, toteaa Ville Wartiovaara.

Lisätietoja:
Talonrakennusteollisuus ry:n asiamies, VT Ville Wartiovaara 040-564 7939

Rakennusteollisuus RT ry on rakennusalan elinkeinopoliittisten ja työmarkkina-asioiden edunvalvoja. RT-liittoyhteisöön kuuluvat keskusliitto ja viisi toimialaa: Talonrakennus, Tuoteteollisuus, Infra, Pinta ja Tekninen urakointi. Tämä tiedote löytyy myös sivulta www.rakennusteollisuus.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs