Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Harjuniemi lyhentäisi vuokrakäyttövelvoitteen 20 vuoteen

Rakennusliitto ry

Harjuniemi lyhentäisi vuokrakäyttövelvoitteen 20 vuoteen

Tiedote.
Julkaistu: 29.09.2012 klo 13:59
Julkaisija: Rakennusliitto ry

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi ehdottaa, että uusien valtion välimallilla rahoitettujen asuntojen vuokra-aikaa voitaisiin lyhentää 20 vuoteen.

Edellinen hallitus vauhditti vuokra-asuntojen rakentamista vielä lyhyemmällä 10 vuoden vuokrakäyttövelvoitteella vuosina 2009 - 2010. Harjuniemen mukaan näin lyhyt malli on kuitenkin ilmeisesti vaikea sosiaalidemokraateille.

 Harjuniemen mukaan ”lyhyen vuokrakäyttörajoituksen sisältävä välimalli tuottaisi asuntoja, työtä ja tuloja satsauksiin nähden monikertaisesti julkiseen talouteen.”

 Tämän vuoksi Harjuniemi ehdottaa harkittavaksi ns. välimallin käyttöönottoa 20 vuoden vuokrakäyttövelvoitteella.  ”Tämä malli olisi järkevä pitkällä tähtäimellä toimiville vuokra-asuntojen rakennuttajille, joiden toimintaa myös vasemmiston asuntopolitiikan tulee mahdollistaa.”

 Harjuniemeä huolettaa eniten valtion tukeman asuntotuotannon tila.

”Niin sanottuja normaaleja ARA- vuokra-asuntoja ei rakenneta, vaikka asuntojen kysyntä kasvaa jatkuvasti.”

 Harjuniemen mukaan nykyiset yleishyödyllisyysmääräykset eivät kannusta rakennuttajia käyttämään valtion tukitoimia kohtuuhintaisten asuntojen rakentamisessa. ”Saavutettava hyöty ja lainsäädännön asettamat rajoitukset ovat keskenään räikeässä ristiriidassa.”

”Tuetun tuotannon käynnistämiseen ei tarvita kovinkaan paljoa rahaa, paremminkin tuotannon mahdollistamista. Liikkuminen vanhoista ideologisista asetelmista tuottaisi asuntoja tarpeeseen ja työtä rakennussektorille, jonka voimavarat ovat vajaakäytössä”, korosti Harjuniemi lauantaina Muhoksella.

Asuntoministeri Kiuru on nostanut keskusteluun käynnistysavustuksen ja täytetakauksen laajentamisen. Harjuniemi epäilee, etteivät  ”nämä oikeanlaiset työkalut  vielä saa vanhoja eivätkä uusia rakennuttajia liikkeelle.

 Harjuniemi kehotti myös rakennusalaa itseäänkin tsemppaamaan.

”Pienissäkin hankkeissa pyörii kohtuuttoman paljon toimitusjohtajia ja liian vähän osaavia rakennustyöläisiä. Jokainen urakkaketjun lenkki tarvitsee katteen, joka osaltaan lisää asiakkaan kustannuksia. Lisäksi ketju tuottaa harmaata taloutta ja huonoa laatua. ”

”Nyt vaikuttaa siltä, että rakennusgrynderit ulkoistavat rakentamisen ”pisnesmiehille”, ulkomailla koulutetuille hammaslääkäreille, opettajille ja muille eri alojen ihmisille. Toki hekin töitä tarvitsevat, mutta alan ammattikoulutetun väen pitäminen kortistossa on epäisänmaallista ja luokatonta touhua, josta kärsivät lopulta kaikki. ”

Lisätietoja:

Matti Harjuniemi 050 1586

Puheenjohtaja

Rakennusliitto ry.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs