Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Ekotehokkaasti lomalla

Miktech Oy

Ekotehokkaasti lomalla

Tiedote.
Julkaistu: 15.06.2011 klo 14:20
Julkaisija: Miktech Oy

Energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää merkittävää energian säästämistä ja energiatehokkuuden parantamista.  Pelkästään rakennusten energiatehokkuuden parantamisella on mahdollisuus saavuttaa rakentamiselle asetetut päästövähennystavoitteet (Aalto-yliopisto 2010). 

Myös loma-asuntojen ekotehokkuuden ja ympäristön huomioimisen merkitys kasvaa tulevaisuudessa merkittävästi. Uudet vapaa-ajan asunnot vastaavat varustelultaan monesti jo asuinrakennuksia, ja energiatehokkuusvaatimukset on yhä tarkemmin otettava huomioon loma-asuntoa suunniteltaessa ja remontoitaessa.

Ekotehokkaaseen loma-asumiseen liittyviä tekijöitä pohdittiin Itä-Suomen bioenergiapäivien toisena päivänä Mikkelissä keskiviikkona 15.6.

-Ekotehokas loma-asuminen tarkoittaa sitä, että ympäristöä kuormitetaan mahdollisimman vähän, määritteli ekotehokkuuden tutkimuspäällikkö Kimmo Lylykangas Aalto-yliopistosta.
Lylykangas muistutti, että tulisijasta kannattaa tehdä varaava, jolloin se toimii myös lämmityslaitteena. Niin ikään aurinkoenergiaa pitäisi hyödyntää aina kun se on mahdollista. Myös uusiutuvien rakennusmateriaalien käyttö pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä. Lylykangas korosti myös, ettei loma-asunnosta kannata tehdä omakotitalon kaltaista. -Esimerkiksi pihamaan voi jättää luonnontilaiseksi sen sijaan, että perustaisi siihen nurmikentän.

Erikoistutkija Jyri Nieminen VTT:stä esitteli bioenergiapäivien osallistujille ekopassin, josta luodaan rantarakentamisen uusi energiatehokkuustodistus. Passia ovat olleet VTT:n kanssa kehittämässä Suomen Ympäristökeskus, TTS Tutkimus ja Aalto-yliopisto. Ekopassi on tarkoitettu loma-asunnon ostajan tai rakennuttajan avuksi, kun etsitään ekotehokkuutta parantavia vaihtoehtoja. Passi on nettityökalu, jossa valitaan erilaisten vaihtoehtoisten ratkaisujen joukosta itselle parhaiten sopiva vaihtoehto. Ekopassi-työkalu arvioi ratkaisuja kuuden perusindikaattorin kautta, joita ovat muun muassa energiatehokkuus, uusiutuvan energian käyttö ja jätehuolto. Työkalu löytyy VTT:n kotisivuilta ja se on veloituksetta käytettävissä 26.7. alkaen.

Motiva Oy:n toimitusjohtaja Jouko Kinnusen puheenvuorossa kuultiin vinkkejä ekotehokkaan vapaa-ajan asunnon rakentamiseen.  -Uutta rakennettaessa kannattaa kiinnittää huomio muun muassa rakennuksen tiiviyden ja hyvän eristystason varmistamiseen, peruslämmityksen tarpeen minimoimiseen, vesihuoltojärjestelmän pakkasenkestävyyteen ja sähkölaitteiden energiatehokkuuteen. Uusiutuvaa energiaa pitäisi suosia aina kun se on mahdollista. Kinnunen kehotti myös hyödyntämään mahdollisimman paljon julkista liikennettä mökille matkustettaessa.

Lisäksi kuultiin alustuksia lähienergiasta ja ihmislähtöisten palvelujen tarpeesta, kuluttajien käytännön energianeuvonnasta, keskusten uusiutumisesta, ekologisesta puurakentamisesta ja uusista rakentamisen energiatehokkuusvaatimuksista yleensä, sekä päivän lopuksi vielä Mäntyharjun loma-asuntomessujen ja Kangasniemen omakotitalonäyttelyn ekotehokkuuden esittely. 

Järjestyksessään viidennet Itä-Suomen bioenergiapäivät järjestettiin tänä vuonna Etelä-Savossa ja Mikkelissä pääosin juuri Mäntyharjun loma-asuntomessujen eko- ja energiatehokkuus teeman takia.
Itä-Suomen bioenergiapäivät on Itä-Suomen maakuntaliittojen bioenergiayhteistyön vuosittainen päätapahtuma. 

Järjestelyistä on vastannut Miktech Oy Mikkelin ammattikorkeakoulun tilauksesta. 
Lisätietoja: kehityspäällikkö Mika Muinonen, puh. 0440 361 604, mika.muinonen(at)miktech.fi, www.miktech.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs