Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » ARAn ylijohtaja Hannu Rossilahti: Uudistuksilla lisää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA)

ARAn ylijohtaja Hannu Rossilahti: Uudistuksilla lisää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja

Tiedote.
Julkaistu: 14.01.2014 klo 15:00
Julkaisija: Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA)

Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tuotettaan vain noin 2 000 vuodessa, tarve olisi moninkertainen (Liite 1). Määrä on romahtanut 2000-luvulla, vaikka kaupungistuminen kiihtyy ja tarve lisääntyy. ARAn ylijohtaja Hannu Rossilahti peräänkuulutti rohkeutta uudistuksiin ARA-päivässä 14.1.  

Pitkään jatkunut alhainen uusien vuokra-asuntojen tuotantomäärä näkyy etenkin pääkaupunkiseudulla. Kohtuuhintaisten asuntojen riittävällä tarjonnalla vaikutetaan osaltaan myös talouskasvun edellytyksiin.

Uhkana on, että asuntotilanne huononee edelleen jos uusien asuntojen tuotanto jää edelleen yhtä alhaiselle tasolle. Helsingin seudun sekä muiden suurimpien kasvukeskusten väestönlisäyksen ennustetaan olevan vuoteen 2030 mennessä 430 000 henkilöä. (Liite 2)

Valtion tukemia kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja rakennettiin 1970- ja 1980-luvuilla sekä vielä 1990-luvulla keskimäärin 10 000 uutta asuntoa vuodessa. Mutta 2000-luvulla on rakennettu vuosittain vain reilut 2 000 uutta kohtuuhintaista vuokra-asuntoa.

Talouden rakennemuutos ja siihen liittyvä kaupungistuminen jatkuu edelleen voimakkaana. Kehitys näkyy myös asuntomarkkinoilla. Asuntomarkkinoilla ne joilla on varaa hankkivat uusia asuntoja kysytyiltä alueilta ja pienituloiset sijoittuvat enenevässä määrin vanhoihin lähiöihin. Erot asumisen mahdollisuuksissa ovat kasvaneet ja näyttävät kasvavan edelleen. Asuntopolitiikan keskeinen haaste on kaupungistumisen hallinta niin, että varmistetaan riittävän asuntotarjonnan lisäksi se, etteivät asuinalueiden väliset erot pääse kasvamaan liian suuriksi.  

Liiteet 1 ja 2 näkyvät alla olevassa pdf-versiossa.

 

Perinteinen ARA-päivä kokosi noin 600 asumisen ja rakentamisen asiantuntijaa Marina Congress Centeriin Helsinkiin 14.1.2014. Lisää ARA-päivästä: www.ara.fi  

 Lisätietoja: Hannu Rossilahti, p. 029 52 50856
- sihteeri Marketta Kenkkilä, p. 029 52 50837       

       

Liitetiedostot

ARA toimeenpanee valtion asuntopolitiikkaa

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) vastaa keskeisesti valtion asuntopolitiikan toimeenpanosta. ARA kuuluu ympäristöministeriön hallinnon alaan. 

ARA myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia, tukia ja takauksia sekä ohjaa ja valvoo ARA-asuntokannan käyttöä. ARA on myös mukana asumisen kehittämiseen ja asuntomarkkinoiden asiantuntijuuteen liittyvissä hankkeissa ja tuottaa alan tietopalvelua.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs