Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » ACO Nordicin mukaan CE-merkki aiheuttaa sekaannusta rakennustuotemarkkinoilla

ACO Nordic Oy

ACO Nordicin mukaan CE-merkki aiheuttaa sekaannusta rakennustuotemarkkinoilla

Tiedote.
Julkaistu: 04.06.2013 klo 08:45
Julkaisija: ACO Nordic Oy

Heinäkuun alussa astuu voimaan Euroopan parlamentin ja Euroopan komission alkuvuonna hyväksymä rakennustuoteasetus. Se tekee rakennustuotteiden CE-merkinnästä pakollisen.
Saksalaiseen ACO-konserniin kuuluvan ACO Nordicin mukaan CE-merkin käyttöönotto on johtanut sekavaan tilanteeseen rakennustuotemarkkinoilla.

Jatkossa vain CE-merkittyjä tuotteita saa vapaasti myydä EU-maissa. Suomessa on arviolta 4 000 rakennustuotteita valmistavaa yritystä. Kaikki eivät ole vielä CE-merkkiä hankkineet.

Suomessa rakennustuotteisiin liittyy noin 400 tuotestandardia ja 600 viite- ja testausstandardia. CE-merkki on hankittava kaikkiin harmonisoidun tuotestandardin (hEN ) tai eurooppalaisen tekniseen arviointiin (ETA) soveltamisalaan kuuluviin rakennustuotteisiin.

CE-merkintä helpottaa eri maissa valmistettujen rakennustuotteiden vertaamista toisiinsa ja sitä kautta tuotteen valintaa. Se ei kuitenkaan takaa rakennustuotteen käytettävyyttä suomalaisessa rakennuskohteessa, vaan rakentamismääräykset ratkaisevat edelleen tuotteen sopivuuden.

Samat pelisäännöt kaikille

Vedenpoistojärjestelmien toimittamiseen erikoistuneen ACO Nordic Oy:n teknisen johtajan Mika Värränkiven mukaan rakennusalan kaikilla toimijoilla: suunnittelijoilla, ostajilla, urakoitsijoilla, rakennuttajilla sekä tavarantoimittajilla on muutokseen liittyvissä seikoissa pakka kohtuullisen sekaisin.

”ACO:lla ollaan aidosti huolissaan tämänhetkisestä tilanteesta. Sekaannus ja tietämättömyys ovat juuri nyt käsin kosketeltavissa,” Värränkivi sanoo.

”Jos kesäkuun aikana ei tapahdu ihmeitä, on heinäkuun alussa rakennusalalla iso hässäkkä käsissä”, hän sanoo.

Värränkivi on tyytyväinen siitä, että ACO Nordic Oy osana suurta saksalaista ACO Groupia on ottanut CE-merkintäasiat vakavasti jo vuosia sitten. Hänen mukaansa 1. heinäkuuta ei olekaan yhtiölle mikään maailmanlopun päivä.

”ACO Groupissa on totuttu normiviidakkoon jo vuosikymmenien ajan. Oman työrupeamansa säädös on myös ACO:ssa aiheuttanut, mutta ne ovat lähinnä rutiinijuttuja”, hän sanoo.

Värränkiven mukaan on hyvä, että rakennusalalla aletaan pelata samoilla pelisäännöillä. Hänen mukaansa kuitenkin alan pienempien toimijoiden on vaikea selvitä kunnialla CE-merkinnän aiheuttamasta testaus- ja laatujärjestelmäruljanssista.

Standardit ovat lähes salaisia

CE-standardien käsiin saaminen on hankalaa. Jokaisen pitää itse ostaa ne. Niitä ei saa kopioida tai lähettää esimerkiksi sähköisenä kenellekään muulle, koska ne ovat tekijänoikeuslain alaisia.

Jos vaikkapa urakoitsija haluaa varmistaa, täyttääkö jokin tuote standardin vaatimukset, hänen pitää ostaa ensin kyseistä tuotetta koskeva standardi ja sen lisäksi vielä standardit, joihin tuossa edellä mainitussa standardissa viitataan. Näiden loppusumma nousee useisiin satoihin euroihin, jonka vuoksi standardeja ei niiden tarvitsijoilla yleensä ole.

Värränkiven mukaan surullisinta on se, että standardeja luodaan yleisen hyvän ja paremman rakentamisen vuoksi, mutta niitä ei voi kuitenkaan laittaa julkisesti näytille, jolloin niistä saataisiin kaikki hyöty irti.
”Parasta olisikin, jos standardit olisivat kaikille avointa dataa, niihin pääsisi käsiksi silloin kun tarve on ja niiden sisältöä voisi levittää vapaasti. Tämä olisi koko alan yhteinen etu,” hän sanoo.

Värränkiven mielestä jollain julkisella taholla tulisi olla keskitetty rekisteri CE-merkinnän piiriin kuuluvista tuotteista. Tällä hetkellä tätä tietoa ei kentällä ole. Pahimmillaan samalla tuotteella pitää olla CE-merkintä ja vastaavasti sitä ei voi olla, käyttökohteesta riippuen. ”Kuka tässä pysyy kärryillä,” hän ihmettelee.

Lisätietoja:
Mika Värränkivi, tekninen johtaja, +358 400 782 314, mika.varrankivi@aco-nordic.fi

 

ACO Nordic on osa maailmanlaajuista, Saksassa vuonna 1946 perustettua ACO-konsernia, johon kuuluu 40 itsenäistä yhtiötä ympäri maailman. ACOn tuotteita valmistetaan 31 tuotantolaitoksessa 13 eri maassa. ACO on perheyritys, joka haluaa toimia paremman ympäristön puolesta. Suomessa konserni aloitti toimintansa vuonna 1989 Plastmo-Sadevesijärjestelmien sekä valokatteiden myynnillä. ACO-nimellä on toimittu Suomessa vuodesta 2004 lähtien. Sitä ennen yritys tunnettiin Plastmo Oy:nä. ACO tarjoaa asiakkailleen laajan valikoiman innovatiivisia, laadukkaita ja yhteensopivia rakennusalan tuotteita. www.aco-nordic.fiJulkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs