Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Puutarha » Säätiö jakoi apurahoja nuorelle tutkijalle ja innovaatioille

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Säätiö jakoi apurahoja nuorelle tutkijalle ja innovaatioille

Tiedote.
Julkaistu: 23.05.2012 klo 15:00
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen säätiön apurahat nuorelle tutkijalle ja erilaisille innovaatioille jaettiin keskiviikkona 23.5.2012. 

Apurahojen saajat:

Nuori tutkija

Virtaavan veden sisäinen kuormitus – case Janakkalan Hiidenjoki, Pia Tuokko, 5000 euroa

Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia kesän 2012 aikana Janakkalan Hiidenjoen syvänteiden hapettomuusongelman laajuutta. Joelle asennettavien jatkuvatoimisten happimittareiden ja kattavien vesinäytteenottojen tulosten perusteella arvioidaan joen syvänteiden hapettomuuden aiheuttaman sisäisen kuormituksen määrää vesistössä. Tutkimuksen pääosassa ovat joen happi- ja fosforipitoisuuksien kesäaikaiset vaihtelut joen eri syvyyksillä ja niiden merkitys vesistön sisäisen kuormituksen ilmentäjinä. Tutkimuksesta saatavien tulosten avulla Hiidenjoella tehtävät mahdolliset kunnostustoimet pystytään kohdentamaan paremmin oikeaan paikkaan.

Työllistävät innovaatiot, arjen innovaatiot ja uudistavat innovaatiot

Rento Design Oy, Ulla Harju ja Hanna Väinölä, 3000 euroa

Rento Design on Hämeenlinnassa toimiva yritys, joka myy urbaania muotia ja sisustusta pääasiallisesti verkkokaupassa. Harju ja Väinölä ovat keksineet ja kehittäneet täysin uuden /Read it ’n’ wear it/ -tuotesarjan, jota tehdään kierrätetyistä muoti- ja sisustuslehdistä. Sarjaan kuuluu erilaisia laukkuja ja pussukoita. Apurahaa haimme tuotesarjan jatkokehitystä varten. Rento Design Oy pyrkii toiminnassaan hyödyntämään ja antamaan mahdollisuuden alueen toimijoille ja opiskelijoille materiaalin toimittamisessa ja tuotannossa.

Kotimaisista palkokasveista fermentoitua tempe-elintarviketta valmistavan yrityksen käynnistäminen Lammilla, Jouni Hiltunen, 3000 euroa

Tempefermetointi on eräs tapa jalostaa kasviraaka-aineista helppokäyttöinen tuote. Tutkimuksessa on valmisteltu tuotantokuntoon kolmea uutta elintarviketta. Nämä ovat herne- härkäpapu- ja lupiinitempe. Tempe on jaavalainen soijapapuruoka, josta voi tehdä myös suomalaisia versioita. Makea lupiini on uusi hyvä tulokas Suomen palkokasvivalikoimiin, sisältää runsaasti proteiinia ja alentaa verenpainetta. Tempe valmistetaan Rhizopus-homeella fermentoimalla. Prosessissa muodostuu yhtenäinen, kiinteä kakku, josta valmistetaan ruokaa tavallisesti paistamalla. Lähtöaineisiin verrattuna tempessä on enemmän vitamiineja sekä parempi maku ja sulavuus. Ruoaksi valmistaminen on helppoa ja nopeaa.

Vihernetin kasvitietokannan jatkokehitys toimivaksi viheralaa tukevaksi työvälineeksi, Lea Hettula, 3000 euroa

Vihernetti on viheralan ammattilaisille suunnattu palvelu, joka koostuu uudesta portaalityyppisestä internetsivustosta sekä kasvitietokantapalvelusta. Tutkimushankkeen tarkoitus on viimeistellä kasvitietokannan tekninen toimivuus. Lisäksi tutkimushankkeen aikana lähdetään selvittämään kasvien saatavuustietoja yhteistyössä muutamien taimistojen kanssa. Saatavuustiedolla halutaan tukea suomalaista taimituotantoa siten, että kasvitietokannasta löytyisi lajikekohtaisesti ne taimistot, josta kasvia on ostettavissa. Lisäksi saatavuustiedolla halutaan edesauttaa vähemmänkäytettyjen kasvien yleistymistä viherrakentamisessa. Saatavuustiedon lisääminen kasvitietokantaan ei ole teknisesti iso asia. Haastavin osuus tulee olemaan tiedon keruu ja tiedon muokkaaminen muotoon, jotta se palvelee kasvitietokannan käyttäjää parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Tutkimus Kivinetin liiketoimintamahdollisuuksista maisemasuunnittelun yhtenä työvälineenä, Kukka Koskinen, 3000 euroa

Tarkoituksena on tutkia, miten Kivinetin luominen kasvitietokantapalvelun tueksi auttaa liiketoiminnan käynnistämistä ja mitä muita mahdollisuuksia sillä voi olla. Maisemasuunnitteluun tarvittavien kivituotteiden tiedonhakuun ei ole yhteistä tietokantaa. Kivinetti tulee tarjoamaan kivivalmistajille valmiin alustan, jossa on valmiina suunnittelijoiden tarvitsemat tuotetietokentät, joten suunnittelija voi määritellä kivituotteelle haluamansa ominaisuudet.

--

Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen säätiö on perustettu 3.6.1997. Säätiön tarkoituksena on yleishyödyllisessä mielessä tukea ja edistää Hämeen ammattikorkeakoulun toiminta-alueen taloudellista kehitystä edistävää tutkimusta ja tuotekehitystä.

Lisätiedot
säätiön asiamies Jyrki Miettunen, p. 040 538 1681 tai etunimi.sukunimi@hamk.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs