Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Puutarha » Opinnäytetyö: Kansainvälisestä vertailusta hyötyä julkisten viheralueiden laadun kehittämistyössä

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Kansainvälisestä vertailusta hyötyä julkisten viheralueiden laadun kehittämistyössä

Tiedote.
Julkaistu: 28.12.2012 klo 07:15
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Helsingin kaupungin Rakennusviraston Katu- ja puisto-osasto on ollut vuodesta 2008 mukana kansainvälisen vertailutiedoston, International Parks Reportin toteuttamisessa. Vertailutiedoston on kerännyt uusiseelantilainen yritys Yardstick.

Projektissa oli vuonna 2011 Helsingin lisäksi mukana 24 kaupunkia ympäri maailmaa. Lepaalla HAMKin maisemasuunnittelun koulutusohjelmassa opiskeleva Satu Karjalainen on tutkinut näitä näitä vertailutiedostoja opinnäytetyössään, jonka ydinajatuksena on laadun mittaaminen julkisten palvelujen saralla.

Helsinki ja Oslo luupin alla

Karjalaisen opinnäytetyössä vertaillaan Helsingin ja Oslon julkisten viheralueiden ylläpitoa vertailyanalyysin eli benchmarkingin avulla. Benchmarking-aineiston lisäksi opinnäytetyössä käsitellään myös toista laadun mittaamisen välinettä eli käyttäjätyytyväisyyskyselyä, jonka toteutuksessa Helsinki ja Oslo olivat mukana heinäkuussa 2012. Tulokset kertovat, että Helsingin toiminta on laadullisesti hyvää, mutta silti kehittämistyötäkin on vielä tehtävä joillain osa-alueilla.

Laatu julkisten viheralueiden ylläpidossa

Julkisilla palveluntarjoajilla on velvoite tuottaa mahdollisimman asiakaslähtöisiä, kustannustehokkaita, mutta samalla laadullisesti hyviä palveluita. Tämä ”hyvä laatu” on käsitteenä epämääräinen ja näin ollen vertailu toisen saman alan organisaation kanssa, joka joutuu työkentällään kohtaamaan samanlaisia ylläpidon haasteita, saattaa antaa ideoita oman toiminnan kehittämiseen. Laadun mittaamisen kehitetyt työvälineet, benchmarking ja käyttäjäkyselyt, eivät anna yksinään yksiselitteisiä vastauksia laadusta, mutta kun benchmarkingin ja käyttäjäkyselyjen tiedot yhdistetään saadaan jo syvällisempää tietoa laatutasosta.

Laadusta julkisissa palveluissa tarvitaan lisää tutkimusta tulevaisuudessa. Opinnäytetyö antaa lähtökohdat tutkia julkisten viheralueiden ylläpidon laatua rajatummin ja syvällisemmin.

Lisätiedot: Satu Karjalainen, sp. sadukki(at)gmail.com

 

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs