Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Puutarha » Opinnäytetyö: Kaloripuiston karttasarja innostaa kävelykuntoiluun Hämeenlinnassa

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Kaloripuiston karttasarja innostaa kävelykuntoiluun Hämeenlinnassa

Tiedote.
Julkaistu: 27.05.2015 klo 12:08
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Kaupunkiympäristö tarjoaa monipuolisen ja elämyksellisen kävelyreittien verkoston, jossa voi kuntoilun lomassa kokea sekä kaupungin sykettä että luonnon rauhaa.

Riikka Sippola on tutkinut hämeenlinnalaisten mielipiteitä kävelykuntoilusta ja etsinyt nykyisestä kaupunkirakenteesta viihtyisiä kävelyreittejä opinnäytetyönä tuottamaansa Hämeenlinnan Kaloripuiston karttasarjaan. Sippola valmistuu hortonomiksi Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) maisemasuunnittelun koulutusohjelmasta syksyllä 2015.

Nykyihmisen istuva elämäntapa on terveysriski, johon jokainen voi liikuntatottumuksillaan vaikuttaa. Hämeenlinnassa omalta kotiovelta kaupunkiluontoon ja rakennettuun ympäristöön johtavat reitit on nyt helppo löytää Kaloripuiston kartan avulla. Tutkimuksen mukaan lähiympäristön reiteistä kertova kartta innostaa kävelykuntoilun aloittamiseen puolta kyselyyn vastanneista miehistä ja 83 prosenttia naisista. Karttaan merkityistä lisätiedoista miehiä kiinnostavat eniten reittien varrelle merkityt käyntikohteet, naisia taas reittien pituus ja kiertämiseen kuluva aika.

Positiivisia tuntemuksia luonnosta ja keskikaupungilta

Kaupunkirakenteen tiivistymisen myötä on tärkeää säilyttää asutuksen lähellä sijaitsevat taajamametsät. Selvityksen mukaan metsästä haetaan helpotusta stressiin. Noin puolet vastaajista rentoutuu lisäksi keskikaupungin jalankulkuystävällisillä alueilla, kuten torilla, kävelykadulla sekä kivijalkakauppojen ja kahviloiden tuntumassa. Liikenteen äänet eivät miellytä ulkoilijoita. Kaloripuiston reitit onkin pyritty sijoittamaan ympäristöään hiljaisemmille alueille, jolloin ulkoilukokemus muodostuu mukavaksi ja rentouttavaksi.

Reittejä voi kuntoilun ohella käyttää kaupungin nähtävyyksien ja näkymien esittelyyn, koululaisten oppimisympäristöinä ja vaikka koko perheen retkireitteinä eri leikkipuistoihin ja luontokohteisiin. Kaupungin uusille asukkaille asuinympäristö tulee tutuksi kartan vinkkien avulla. Kaloripuiston karttasarja on tulossa Hämeenlinnan kaupungin nettisivustolle syksyllä 2015.

Lisätietoja:
Riikka Sippola, p. 050 558 2662, riikka.sippola@student.hamk.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs