Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Puutarha » Opinnäytetyö: Asuntomessuilla tarvitaan ohjeita pihojen rakentamiseen

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Asuntomessuilla tarvitaan ohjeita pihojen rakentamiseen

Tiedote.
Julkaistu: 29.03.2012 klo 10:00
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Asuntomessupihojen rakentamiseen tarvitaan selkeää, perusteltua mutta väljää ohjeistusta, jonka avulla yhtenäistetään kirjavaa aluetta. Näin toteaa Elina Uusnäkki opinnäytetyössään Rakentamisohjeistus asuntomessupihoilla. Työtä varten vertailtiin Kokkolan (2011) ja Tampereen Vuoreksen (2012) asuntomessualueiden rakentamisohjeita. Uusnäkki valmistuu hortonomiksi Hämeen ammattikorkeakoulun maisemasuunnittelun koulutusohjelmasta Lepaalta keväällä 2012.

Kokkolan asuntomessualueella kesällä tehdyn havainnoinnin perusteella rakentamisohjeita on noudatettu hyvin yksityisessä piharakentamisessa. Syynä lienee rakentamisohjeiden sitominen tontinluovutusehtoihin ja rakennusaikainen aluevalvonta. Uusnäkki kirjoittaa opinnäytetyössään, että jo rakentamisohjeita suunniteltaessa on huomioitava rakennusvalvonnan resurssit.

Rakentamisohjeita myös julkisille viheralueille

Yksityispihoja koskevien rakentamisohjeiden sisältöä voisi soveltaa myös julkisilla viheralueilla. Ohjeet tulisi kuitenkin sisällyttää kaavojen sijasta niitä täydentäviin ohjeistuksiin, jotta vältytään mahdollisilta kaavamuutosprosesseilta. Rakentamisohjeilla voidaan vaikuttaa myös alueen myöhempään ylläpitoon.

Hoitosuunnittelulla säilytetään suunniteltu laatutaso

Osana opinnäytetyötä laadittiin hoitoluokitus ja -suunnitelma Kokkolan asuntomessualueen julkisille viheralueille. Nykyisellään hoitosuunnitelmia laaditaan vain julkisille alueille. Samalla periaatteella voitaisiin niitä laatia myös yksityispihoille. Hoitosuunnitelmalla määritellään alueen tai pihan hoitotaso. Hyvin hoidetulla pihalla lisätään koko tontin jälleenmyyntiarvoa.

Lisätietoja:

Elina Uusnäkki, elina.uusnakki(a)hotmail.com

Työ luettavissa ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastossa.

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs