Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Puutarha » Minkinlannasta jalostetaan lannoitetta – samalla saadaan Itämeren ravinteet hyötykäyttöön

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Minkinlannasta jalostetaan lannoitetta – samalla saadaan Itämeren ravinteet hyötykäyttöön

Tiedote.
Julkaistu: 16.08.2012 klo 13:14
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen hankkeessa etsitään minkinlannalle uusia käyttökohteita ja kehitetään siitä uusia orgaanisia lannoitetuotteita.

Maapallon rajalliset fosforivarat vähenevät, mutta ihmisen toiminnan seurauksena osa fosforista ja typestä päätyy vesistöihin ja rehevöittää niitä. Koska runsas viidennes minkinrehun fosforista on peräisin rehussa käytettävästä Itämeren silakasta, minkinrehulla ja edelleen minkinlantatuotteilla on kaksoisvaikutus: ne poistavat vedestä tehokkaasti fosforia ja typpeä, mutta myös kierrättävät ravinteita ja säästävät mineraalilannoitteiden ehtyviä varoja ja vähentävät energiaa vaativaa lannoitteiden valmistusta. Hanke on Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tukema ja tavoitteena on myös ammattikorkeakoulun ja tutkimuslaitoksen yhteistyön kehittäminen.

Koska minkki on lihansyöjä, lanta ja virtsa sisältävät runsaasti myös typpeä: virtsa jopa kymmenen kertaa enemmän kuin sian tai naudan virtsa. Perinteisessä tuotantomuodossa suurin osa minkin virtsan ja lannan typestä haihtuu varjotalojen alta kuivalannasta ilmaan ammoniakkina ja lannoitusarvo alenee. Toisaalta rehun runsas fosforimäärä konsentroituu lantaan erittäin väkeväksi. Kun lantaa ei levitetä riittävän suurelle alueelle, fosfori konsentroituu ja edelleen vuotaa maaperästä vesistöön. Uudessa tuotantotavassa lanta otetaan talteen sataprosenttisesti häkkien alla oleville lantamatoille ja poistetaan koneellisesti päivittäin. Tuotantohallin ilma raikastuu, ja samalla saadaan arvokasta lannoiteraaka-ainetta jatkojalostusta varten.

HAMKin Lepaan tutkimuskasvihuoneessa on parasta aikaa menossa paprikan tuotantokoe, jonka kasvualustassa hyödynnetään minkinlannasta kehitettyä lannoiteraaka-ainetta ja kasteluvedessä virtsasta kehitettyä virtsalannoitetta. Tuloksia verrataan samantyyppisiin kaupallisiin tuotteisiin ja ammattiviljelijöiden käyttämiin ravinneliuoksiin. Tuotantotulokset ovat olleet erinomaisia: paprikat ovat kasvaneet hyvin, säilyneet terveinä ja tuottaneet satoa jo usean kuukauden ajan. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen Jokioisten ja Piikkiön koekentillä minkinlantatuotteilla viljellään ohraa ja porkkanaa. Myös siellä tulokset näyttävät tässä vaiheessa kasvukautta hyviltä.

Paprikakokeeseen voi tutustua Lepaalla parasta aikaa järjestettävän puutarha-alan näyttelyn yhteydessä (Lepaa 2012 16.–18.8.2012 klo 10–17, www.lepaa.fi). Hankkeessa valmistettuja minkinlantapellettejä jaettiin keväällä koekäyttäjille kotipuutarhakäyttöön. Lannoiterakeita on jaossa halukkaille myös paprikakokeeseen tutustujille Lepaalla.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö, yliopettaja Ilpo Pölönen (HAMK), sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi tai p. 040 830 5984
Vanhempi tutkija Petri Kapuinen (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus), sp. etunimi.sukunimi@mtt.fi tai p. 029 531 7310

www.hamk.fi/palautusfosfori

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs