Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Puutarha » Lotta Svärd opastaa: Raparperit ovat nyt parhaimmillaan

Lottamuseo

Lotta Svärd opastaa: Raparperit ovat nyt parhaimmillaan

Tiedote.
Julkaistu: 23.06.2015 klo 11:15
Julkaisija: Lottamuseo

Alkukesästä raparperit ovat erittäin mehukkaita ja niistä saamme runsaasti kotimaisia vitamiineja. Sitä paitsi ne ovat edullisia, monella meistä tätä terveellistä alkukesän monivuotista tatarkasvia löytyy omalta pihalta. Hyvänä satovuonna voi olla vaikea keksiä, miten kirpeän raikkaan raparperin parhaiten hyödyntäisi. Ainakin voimme sillä korvata mehuissa, hilloissa ja leivonnaisissa suurelta osalta ulkomailta tuodut hedelmät. Tätä kotimaista vitamiinien ja kaliumin lähdettä kannattaa myös säilöä talven varalle. Nyt onkin oikea aika ryhtyä toimeen. Tosin syksymmällä tulee raparperista vielä toinen sato, josta myöhästyneet voivat vielä tehdä talvisäilykkeensä.

Mikäli haluat kokeilla raparperin säilömistä perinteisillä menetelmillä, 1930-luvun alussa Lotta Svärd -lehdessä vinkattiin alkukesän parhaat säilöntäohjeet. Vesiraparperi on varmasti yksi perinteisimmistä tavoista säilöä raparperia. Raparperi laitetaan pieninä paloina pulloihin ja kaadetaan kylmää vettä päälle. Raparperit koetetaan saada mahdollisimman tiiviisti pulloihin ja on hyvä keittää ja jäähdyttää pulloihin pantava vesi. Lopuksi pullot korkitetaan huolellisesti.

Suosittu tapa säilyttää raparperit ja sen sisältämät vitamiinit talvella nautittavaksi, oli valmistaa Raaka raparperimehua. Tämä herkullisen virkistävä voimajuoma valmistuu helposti. Raparperit raastetaan , vesi sekoitetaan joukkoon ja seos pannaan siivilään sekoittamatta valumaan. Mehu maustetaan mieleiseksi esim. sokerilla ja kardemummalla. Kun sokeri on sulanut mehun joukkoon, mehu pullotetaan.

Yksinkertaista ja maukasta raparperi- ja porkkanasosetta käytettiin monessa kodissa pitkin talvea ruuan lisäkkeenä. Soseeseen valmistamiseen tarvitaan 2kg porkkanoita, 1 l vettä, 2 kg raparperia ja 2 kg sokeria. Porkkanat kaavitaan puhtaiksi, leikataan viipaleiksi ja keitetään pehmeiksi vedessä. Sitten ne muserretaan sihdin läpi ja laitetaan uudelleen kattilaan, mihin lisätään kuoritut, paloitellut raparperit ja sokeri. Keitetään hyvin hämmentäen kunnes sose on tasaista ja kiinteää. Sose laitetaan kuumana kuumiin purkkeihin, jotka peitetään vasta soseen jäähdyttyä.

Lottakanttiinin oma viilentävän virkistävä raparperi-minttu kesäjuoma valmistuu Lottamuseon oman hyötypuutarhan raparpereista, vedestä, sokerista, mintusta ja sitruunahaposta.

Liitetiedostot

Lottamuseo on museoammatillisesti hoidettu erikoismuseo, joka tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä osana maamme historiaa. Museota ylläpitää Lotta Svärd Säätiö. Lottamuseo avattiin yleisölle vuonna 1996.

Lisätietoja:
 
Käyntiosoite:
Rantatie 39, Syväranta
04310 Tuusula
Museo p. 09 274 1077
sähköposti: info@lottamuseo.fi

www.lottamuseo.fi

www.facebook.com/lottamuseo

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs