Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Puutarha » Jättiputken torjuntaa pitkin kesää, elokuussa aika katkoa kukinnot

Jättiputken torjuntaa pitkin kesää, elokuussa aika katkoa kukinnot

Julkaistu: 19.07.2010 klo 10:00
Julkaisija: Oy Transmeri Ab

Alunperin koristekasviksi suomalaisiin pihoihin tuotu jättiputki on riistäytynyt luontoon todella haitallisena vieraslajina, joka on vaarallinen myös ihmisille. Sen leviäminen on syytä estää sekä kotien pihoissa ja puutarhoissa että yleisillä alueilla esimerkiksi talkoilla.

 

 

Alunperin koristekasviksi suomalaisiin pihoihin tuotu jättiputki on riistäytynyt luontoon todella haitallisena vieraslajina, joka on vaarallinen myös ihmisille. Sen leviäminen on syytä estää sekä kotien pihoissa ja puutarhoissa että yleisillä alueilla esimerkiksi talkoilla.

Jättiputki kasvaa kesässä jopa neljän metrin korkuiseksi ja muodostaa tiheitä, varjostavia kasvustoja. Se leviää tehokkaasti: suuri jättiputkiyksilö voi tuottaa kasvukaudessa jopa 100 000 siementä, ja kasvi lisääntyy tehokkaasti myös juurista. Siemenet pysyvät maassa itämiskykyisenä jopa 5-8 vuotta.

Jättiputken torjunta joko kemiallisesti tai mekaanisesti on sikälikin tärkeää, että Suomen luonnossa ei näytä olevan kasvia, joka pystyisi kilpailemaan jättiputken kanssa, eikä putkella ole merkittäviä luontaisia tuholaisiakaan.

Tuhoa kukinnot loppukesästä

Jättiputki kukkii loppukesästä näyttävästi, joten se on helppo tunnistaa.

Kasvin leviämistä voi estää katkaisemalla kukinto ennen kuin se pudottaa siemensä maahan. Oikea ajankohta on elo-syyskuussa kukinnon ollessa ruskea. Kukinto tulee laittaa jätesäkkiin ja polttaa. Mikäli kukinnon katkaisee kukintavaiheessa, kasvi kasvattaa uudet vielä kahdesti loppukesän aikana.

Mikäli kukinnon katkaisee kukintavaiheessa, kasvi kasvattaa uuden vielä kahdesti loppukesän aikana.

Monivuotista torjuntaa

Jättiputken systemaattinen torjunta on aloitettava kasvukauden alussa.

Tehokkain ja nopein keino on kemiallinen torjunta. Sopivia tuotteita ovat Roundup Garden -tiiviste sekä käyttövalmiit Roundup Quick -liuokset.

Käsittely suoritetaan poutapäivänä ja menetelmiä ovat lehtisively, ruiskutus tai vaikkapa kastelukannulla kastelu. Torjunta tehdään kasvuston ollessa alle puoli metriä ja tarvittaessa käsittelyn voi uusia kesän mittaan.

Jättiputkea vastaan voi taistella myös katkaisemalla sen juuret. Kasvi otetaan ylös katkaisemalla pääjuuri pistolapiolla 10 cm syvyydestä. Maata ei pidä muokata, ettei maaperän siemenvarasto leviä syvempiin maakerroksiin. Jättiputken voi kaivaa kokonaan ylös silloin, kun esiintymässä on vain muutamia yksilöitä tai kasvi on selvästi pääkasvustosta erillään oleva. Kasvin juuri tulee kuivattaa tai polttaa.

Niitto ei tapa jättiputkea, mutta toistuvasti suoritettuna se vähentää sen kasvuvoimaa. Hennot, ensimmäisen vuoden kasvit voi myös kitkeä. Jo toisena ja kolmantena vuonna kasvilla on niin vankka juuri, että sitä  ei saa helposti ylös.

Jättiputken torjunta on monivuotinen urakka, mutta oikein tehtynä ja ajoitettuna siinä kyllä onnistuu.

Jo hipaisusta iholle vaurioita

Ihmiselle jättiputken tekee vaaralliseksi voimakas kasvineste, joka aiheuttaa auringonvalossa iholle pahoja, palovamman kaltaisia pitkäaikaisia rakkuloita. Pelkkä kasvin hipaisu saattaa riittää. Jättiputken vaikutukset, kuten pigmenttimuutokset, voivat kestää kuukausia ja valoherkkyys jopa vuosia. Erityisesti lapset kuuluvat riskiryhmään, mutta myös aikuisten kannattaa käyttää kitkiessä suojakäsineitä ja suojaavia vaatteita.

 

--

Roundup -tuotteita valmistava Transmeri Oy ottaa osaa jättiputken torjuntatalkoisiin muun muassa lahjoittamalla Roundup-tiivistettä Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen  (ELY)  Ympäristö ja luonnonvarat Luonnonsuojeluyksikölle.

 

TIEDOTTEESEEN LIITTYVÄN JÄTTIPUTKEN KUVAN VOI LADATA SIVUN ALAREUNAN LINKISTÄ.

 

 

Lisätietoja:

Transmeri Oy

Tuotepäällikkö Laura Lukinmaa

Puh (09) 476 50 217

laura.lukinmaa@transmeri.fi

 

www. roundup.fi

 

Oy Transmeri Ab

Transmeri on asiantuntija elintarvike-, kosmetiikka-, hygienia- sekä pesu- ja puhdistustuotteiden markkinoinnissa. Toiminta perustuu pitkäjänteisyyteen sekä vahvoihin merkkituotteisiin. Monet nykyisistäkin päämiehistä ovat olleet Transmerin yhteistyökumppaneita jo yrityksen alkutaipaleelta lähtien: SC Johnson Wax vuodesta 1931 ja Chanel vuodesta 1933. Transmeri on myös aikoinaan tuonut Suomen markkinoille mm. Fairyn, Spick & Spanin, Airwickin ja Tampaxin.

Transmerin  tuotanto- ja varastotoiminnot sijaitsevat Vantaan Piispankylässä, pääkonttori Espoossa. Omalle tuotannolle on tunnusomaista laaja tuotevalikoima ja lyhyet sarjat. Joustava tuotantotapa antaa mahdollisuuden myös erikoistuotteiden vientiin. Kokeneet kemistit tarkastavat raaka-aineiden, puolivalmisteiden ja valmiiden tuotteiden laadun Transmerin omassa laboratoriossa.

www.transmeri.fi

 

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs