Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Puutarha » Jalkarannan Jalo ja Liipolan Onni

Lahden kaupunki

Jalkarannan Jalo ja Liipolan Onni

Tiedote.
Julkaistu: 05.11.2014 klo 13:13
Julkaisija: Lahden kaupunki

Jalkarannan ja Liipolan monitoimitaloilla on nyt uudet nimet: Jalkarannan monitoimitalo Jalo ja Liipolan monitoimitalo Onni. Monitoimitalojen tulevat koululaiset kuitenkin käyvät edelleenkin Jalkarannan tai Liipolan koulussa, päiväkoti-ikäiset vastaavasti Jalkarannan tai Liipolan päiväkodissa. 

Keväällä järjestetyssä nimikilpailussa haettiin lyhyttä, ytimekästä, talon toimintaa kuvaavaa, suomenkielistä ja mielellään alueeseen kiinnittyvä nimeä.
-Jalo ja ja Onni täyttävät nämä kriteerit. Lisäksi nimet ovat ikään kuin veljiä keskenään, taustoittaa Jalkarannan koulun rehtori Joni Luuri.
- Molemmat nimet symbolisoivat arvoja. Jalo on henkisesti suuri, siveellisesti arvokas, ylevä. Onni taas kuvaa suurta iloa, syvää tyytyväisyyttä ja riemua, kertoo nimien käyttöä selvittänyt ja nimikilpailusta vastannut Luuri.

Nimistä on käyty keskustelua myös Lahden kaupunginmuseon tutkija Riitta Niskasen kanssa.  Hän taustoitti työryhmälle, että Liipolan kaupunginosa sijaitsee puutarhuri Onni Liipolalta ostetulla alueella.  Onni Liipola (1875-1950) oli lahtelaisen puutarhaviljelyksen uranuurtajia. Hän aloitti puutarhaviljelyn Lahdessa 1898 kauppalan ensimmäisessä kauppapuutarhassa rautatieaseman pohjoispuolella ja kauppalan laajetessa siirsi tarhansa radan eteläpuolelle. Liipolan puutarhasta tuli vähitellen Lahden johtava puutarhayritys ja Onni Liipolasta edelläkävijä niin hedelmäpuiden kuin vihannesten viljelyssä.
- Onni Liipolaa voi siis kutsua yhdeksi Green Citymme isäksi! Monitoimitalo Onni kouluineen ja kirjastoineen on Lahden kaupunginmuseo tutkija Riitta Niskasen mielestä myös hieno muisto Onni Liipolan valistus- ja opetustyöstä.


Nimiehdotuksia yhteensä 178

Monitoimitalojen toimintoja on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä kaupunkilaisten kanssa. Siksi  asukkailta toivottiin myös nimiehdotuksia. Luuri kertoo, että nimikilpailuun osallistui yhteensä 73 vastaajaa.  Jalkarannan monitoimitalosta jätettiin 106 nimiehdotusta ja Liipolan monitoimitalosta 72 nimiehdotusta. 
 - Monitoimitalojen ohjausryhmä vahvisti uudet nimet lanseerausryhmän ehdotuksesta. Asiasta on tiedotettu myös sivistyslautakuntaa, Luuri jatkaa.  Nimikilpailun voittajiin ollaan yhteydessä.


Monitoimitaloista alueen olohuoneita

Kumpaankin monitoimitaloon tulee koulu, päiväkoti, kirjasto, tilat oppilashuollolle sekä omiin tarpeisiin mitoitettuna palvelukeittiö.  Liipolan monitoimitalo Onniin tulee lisäksi tilat suun terveydenhoidolle.  

Molempien talojen liikuntatilat on mitoitettu koulun ja päiväkodin lisäksi palvelemaan myös alueen ja kaupungin asukkaiden käyttöä.  Monitoimitaloista Jalo on käyttövalmiina syksyllä 2015, Onni jo kesällä 2015. Molemmat monitoimitalot rakennetaan koulujen nykyisille tonteille.


Lisätiedustelut


Jalkarannan monitoimitalo Jalon  ja Liipolan monitoimitalo Onnin käyttäjäryhmien puheenjohtajat

Jalkarannan koulun rehtori Joni Luuri, puh. 050 398 5330,
Liipola-Kaikuharjun koulun rehtori Maritta Turunen, puh. 050 539 1687

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs